Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ColaOriginallllllll

Alimenty

Polecane posty

Gość ColaOriginallllllll

Witam, interesuje mnie sprawa alimentów. Z moim partnerem mamy 15 miesieczne dziecko, mieszkamy na wynajetym mieszkaniu, on prowadzi dzialalnosc, ale ma caly czas strate w papierach, natomiast ja zawiesilam swoja, gdyż zajmuję się wychowywaniem córki. Wszystkie oplaty, wyzywienie pokrywa on. Nie mamy slubu, moja sytuacja przy rozstaniu wygladalaby ciezko, moge jedynie wrocic do siostry ktora mieszka w zadluzonym 2-pokojowym mieszkaniu z dwojka dzieci, jego rodzice natomiast maja dom. Moj ojciec nie zyje, matka zostawila nas i siedzi za granica, nie mamy z nia kontaktu. O jaka kwote moge sie ubiegac? On zaproponowal mi 500zl. Jezeli przykladowo zostalabym na wynajmowanym mieszkaniu z dzieckiem to nie pokryloby to nawet polowy oplat. Idac do pracy musialabym oplacic zlobek lub opiekunke, z Mopsu dostalabym niewiele z tego co wiem, a gdzie jeszcze jedzenie? Znacie sie na tym lub macie jakies doswiadczenia w tym temacie?

Proś sąd o więcej w najgorszym wypadku dostaniesz mniej, jeśli juz uzgodniliscie na 100% ze po rozwodzie dziecko ma byc z toba, jesli macie na tym polu zgrzyty to nie wiem, sąd przeprowadza wywiad przed rozprawą, moze sie nagle okazać ze dziecko bedzie mialo lepsze warunki u ojca.. chociaz ja w sumie nie wiem :o

Gość ColaOriginallllllll
Jeżeli dziecko jest do mnie bardzo przywiązane i lepiej się przy mnie czuje to mogą przeważyc warunki mieszkaniowe?

Gość maturks4
Mogą! Sąd może uznać, że dziadkowie będą lepszą opieką dla dziecka (przy współudziale ojca) niż nieodpowiedzialna kobieta, która nie ma z czego żyć i jak widać, nie bardzo się pali do roboty

sąd moze ale nie musi, jesli dogadacie sie we 2 przed rozprawą, tak sądze