Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mojapierwszaciaza

Dziecko zbyt ruchliwe? Do bardziej doswiadczonych mam, prosze.

Polecane posty

Gość Mojapierwszaciaza

Dziewczyny, mam pytanie odnosnie ruchow dziecka. Jestem pierworodka, mam lozysko na przedniej scianie. Do 20 tc rucy dziecka odczuwalam sporadycznie. Od 22 tc tak sie rozkrecil, ze teraz (w 24) czuje go bardzo wyraznie. I tu moje pytanie. Wyczytalam, ze po ktoryms tygodniu ciazy mozna prowadzic obserwacje ruchow dziecka i ze ma byc ich minimum 10. I przez ostatnie dni skupilam sie bardziej na tych ruchach. Wczoraj do 14 mialam juz 70, a dzisiaj, mimo, ze wstalam 1.5 h temu mam juz 35. W ciagu dnia potrafie wyczuc okolo 200 ruchow. Czy to nie za duzo jak na ten tydzien? Czy to normalne? On w jednej zabawowej serii, ktora trwa dajmy na to 15 minut, potrafi mi natrzaskac cih kilkadziesiat. Pozniej spi. Albo w ciagu dwoch minut potrafi trzasnac te 10 ruchow dziennie, ktore sa minimum. Co o tym myslicie? Jesli teraz tak jest to zastanawiam sie co bedzie w 26 - 30 tc..

Gość aswwwww
normalne. nie licz to głupota jakich mało.

Gość ruchy ruchy ruchy
ruchy można liczyć na kilka sposobów do 10 czyli wstajesz rano i liczysz serie ruchów nie pojedyncze ruchy, tych serii od momentu wstania do godziny 18 powinno być 10 jak nie to do szpitala to powinno zapisywać się w specjalnej karcie i jak są jakieś odchylenia od normy że nagle dziecko kilka godzin wcześniej lub później wykonuje te 10 ruchów to też trzeba się udać do szpitala metoda ta zakłada że jeśli w przeciągu 2 dni nie ma tych 10 serii ruchów do godziny 18 to dopiero wtedy do szpitala ale mój lekarz kazał już po pierwszym dniu jechać chyba że ktoś woli te 10 serii liczyć między 9 - 21 (też można) http://c.wrzuta.pl/wi5140/8b2e529800081505479 7ae2f/karta_obserwacji_ruchow_plodu drugi wariant przez godzinę po 3 głównych posiłkach wtedy tez w ciągu godziny powinno wyć 10 ruchów pojedynczych, jeśli nie ma 10 to zaczynamy od nowa jeśli w następnej godzinie nie ma tych 10 to do szpitala liczyć należy w tych samych trzech godzinach najlepiej w tej samej pozycji liczenie ruchów bardzo istotne jest dla kobiet których dzieci są owinięte pępowiną lub łożysko się starzeje a i podobno ruchy muszą być wyczuwalne przynajmniej co 2 góra 3 godziny wszelkie zmiany w ruchliwości czy w intensywności ruchów trzeba sprawdzać u lekarza no i niby liczy się od 28 tygodnia

Gość Mojapierwszaciaza
To zaczekam do tego 28 tc i wtedy zaczne liczyc :) Po posilkach mi sie rusza, wlasnie sie bawi, wiec sadze, ze po 10 ruchow w serii zrobi. Duzo ruszaly sie wasze dzieci okolo tego tygodnia?

Gość ruchy ruchy ruchy
a z tym nie liczeniem jeśli ci lekarz kazał to bym liczyła a nie sobie odpuszczała nie raz uratowano tak dziecko ale nie szalej a i zbyt intensywne prawie bez przerwy oraz bolesne ruchy też mogą świadczyć o złym stanie dziecka

Gość Mojapierwszaciaza
Nie, lekarz nie kazal. Na usg w 22 tc dziecko sobie spalo, to postanowilam liczyc ruchy, a jak sie na nich skupilam, to wyszlo na to, ze jest ich strasznie duzo. Dziecko robi przerwy. szalal miedzy 8.30 a 9 z kawalkiem, teraz spi :)