Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aplleee

Zakładam nowy topik o szczepinkach bo to ważne!

Polecane posty

Otóż to - autyzm to bardzo "dziwna" choroba. Nie ma 100% badań które pokazywały się skąd się bierze jakie ma podłoże - to co wiemy teraz to tylko gdybanie. Badania trwają ale niestety póki co jesteśm ydaleko od poznania prawdy.

Racja - Rteć zawarta w szczepionkach jest tak niska że teoretycznie nie wywołuje niepożadanych skutków No ale w Polsce wycofano ją ze składu i zastąpiono bezpiecznijszymi składnikami.

Ja zakładam ze wszyscy wiedzą że chodzi o konserwowanie szczepionek ale rtęć to nie jest jedyny groźny dla człowieka konserwant Polecam skonsultować swoją wiedzę lub niewiedzę z poradniami szczepień Każdy może poprosić lekarza rodzinnego o skierowanie do takiej poradni a tam oczekiwac kompetencji jeśli chodzi o wiedzę na temat składu szczepionek-Można odkryc ciekawe fakty polecam! Dr Majewską również polecam jeśli o skład szczepionech chodzi Nie polecam w tym celu ulotek-nie posuadaja informacji tak szczegółowych.

Sluchajcie - ja pracuję dość blisko szczepionek;) I nie macie pojęcia jakie już teorie słyszałam:D Np. że dziecko po szczepieniu nie powinno przez 12 godzin spać:D Po podczas snu metabolizm spowalnia i szczepionka sieje spustoszenie podczas spoczynku organizmu:D

W Polsce niestety nie wycofano thimerosalu jeszcze o to musimy powalczyć , jak długo nie wiem.

Gość hahaha Boze skad sie biora
Dziewanna_JAsnokwiatowa - wiesz, mnie juz chyba nic nie zdziwi...ludzka glupta nie zna granic ;)

Namieszla, namieszala i uciekla...a na moje pytanie, a wlasciwie stwierdzenie nadal nie odpowiedziala. :o

Gość Mama1563
Pytanie do Dziewanna_JAsnokwiatowa Oto lista obowiązkowych szczepień: domięśniowo (pierwsza dawka) GRUŹLICY - śródskórnie szczepionką BCG 2 miesiąc życia - 6-8 tydzień (po 6 tygodniach od szczepienia przeciw gruźlicy i WZW typu B) WZW typu B - domięśniowo (druga dawka) BŁONICY, TĘŻCOWI, KRZTUŚCOWI Drugą dawkę szczepionki WZW typu B należy podać w 6-8 przełom 3 i 4 miesiąca życia (po 6 tygodniach od poprzedniego szczepienia) BŁONICY, TĘŻCOWI, KRZTUŚCOWI (druga dawka) - podskórnie lub domięśniowo szczepionką DTP POLIOMYELITIS - podskórnie lub domięśniowo szczepionką inaktywowaną IPV poliwalentną (1,2,3 typ wirusa) (pierwsza dawka) Szczepienie przeciw POLIOMYELITIS dzieci w 1 roku życia pierwsze dwie dawki - szczepionką inaktywowaną IPV. Pierwsza dawka na przełomie 3 i 4 miesiąca życia jednocześnie z drugą dawką szczepionki DTP. Druga dawka w 5 miesiącu życia jednocześnie z trzecią dawką szczepionki DTP. 5 miesiąc życia (po 6 tygodniach od poprzedniego szczepienia) BŁONICY, TĘŻCOWI, KRZTUŚCOWI trzecie dawka POLIOMYELITIS - przełom 6 i 7 miesiąca życia (po 6 tygodniach od poprzedniego szczepienia) WZW typu B - domięśniowo (trzecia dawka) 2 lata 13-14 miesiąc życia ODRZE, ŚWINCE, RÓŻYCZCE 16-18 miesiąc życia BŁONICY, TĘŻCOWI, KRZTUŚCOWI okres przedszkolny 6 rok życia BŁONICY, TĘŻCOWI, KRZTUŚCOWI Szkoła podstawowa i gimnazjum 10 rok życia ODRZE, ŚWINCE, RÓŻYCZCEą 11 rok życia ODRZE, ŚWINCE, RÓŻYCZCE . 12 rok życia ODRZE, ŚWINCE, RÓŻYCZCE 14 rok życia WZW typu B - domięśniowo, 3-krotnie w cyklu 0; 1; 6 miesięcy BŁONICY, TĘŻCOWI - podskórnie lub domięśniowo szczepionką Szkoła ponadpodstawowa 19 rok życia lub ostatni rok nauki w szkole BŁONICY, TĘŻCOWI - Prosze napisz mi nazwy szczepionek którymi powinnam zaszczepić swoje dziecko tak żeby nie zawierały rtęci...

Gość a mnie bardzo ciekawi
Nudzi jej sie US, koleżanek nie ma tylko jakies same grube raszple w koło myslala ze tutaj znajdzie bratnia dusze :P

Gość Mama1563
Czekam z nieopisaną niecierpliwością!

Gość mireczkowataa
oczywiście, że w Polsce jest mała świadomość dotycząca szczepień. Ludzie generalnie uważają, ze szczepionki to samo dobro- im więcej tym lepiej. Wielu lekarzy bagatelizuje katar czy inne objawy dyskwalifikujące dziecko do szczepienia. Ostatnio nawet lekarka mi mówiła, ze najnowsze wytyczne ministerstwa zdrowia mówią, że dopiero gorączka powyżej 38stopni nie pozwala szczepić. Ja nie jestem przeciwniczką szczepień, ale szczepię z głową. Natomiast drażni mnie jak babki piszą, ze wszystkie znane dzieci są szczepione i nic im nie jest!

Gość nieszczepiona
ja tez jestem przeciwna szczepionkom,coraz wiecej badan wskazuje na mozliwośc szkodliwego wpływu na dziecko,szczególnie na niemowle te co tu szkaluja autorkę może zainteresowały by sie temat i np tym,ze karje bogatsze np Francja nie szzcepi noworodków z uwagi na zagrożenia a 1 -wsze szczepienie jest dopiero ok 1 roku życia! a w Polsce kłuje się niemowlę w 1 dobie życia daje do myslenia,co?

Gość mądrzą się tu
Dziewanna_JAsnokwiatowa "Mądre osoby spradzają rzetelność podawanych innym informacji. Pisałam Ci już że w Polsce szczepionki nie zawierają thimerosalu od 2001 roku" więc sama sobie odpowiedz jak z twoją mądrością...Bo tak się składa, że wiele spośród szczepionek zawiera rtęć. Zaczynając od pierwszej- na żółtaczkę, podawanej jeszcze w szpitalu. Może wejdź na jakieś obiektywne strony, niekoniecznie te od przeciwników szczepień, zamiast szerzyć swoją prawdę jako jedyną i prawdziwą. Sama jestem w temacie szczepień... Przeczytałam mnóstwo stron - za i przeciw, bo nie lubię być manipulowana. I wszyscy, którzy tak zapamiętale bronią szczepień niech na logikę wezmą pewne fakty. Powiedzcie mi - po co noworodkowi szczepienie na żółtaczkę? Po co maleńkie dzieci bombarduje się taką ilością szczepień w pierwszym roku, skoro ogromna większość owych dzieci będzie narażona na zarazki przede wszystkim jak pójdzie do przedszkola. Nie jestem za eliminowaniem szczepień, ale uważam, że powinno się nieco ograniczać ich podawanie na samym początku. Druga sprawa - autyzm. Ci, którzy się opowiadają za tym, że autyzm wyzwalany jest przez szczepionki nie piszą, że to jest bezpośrednią przyczyną. Tylko jednym z wyzwalaczy. Nie jest to udowodnione, nie daję się porywać propagandzie, ale czasem zastanawiam się czy czegoś w tym nie ma. Bo tak się składa, że mówią o tym rodzice, którzy CHCIELI szczepić swoje dzieci i uważali, że jest to dla ich dzieci dobre. Więc pewnie nie doszukiwali się takich związków, dopiero jak ich dziecko zaczęło chorować. No i nie czarujmy się, szczepionki z rtęcią są trwalsze, więc dla producentów lepsze. I nie oszukujmy się, że producentowi, który na tym zarabia nie wiadomo ile zależy na bezpieczeństwie paru dzieci (bo przecież nie wszystkim coś się dzieje). Nie będę pisać, że rtęć powoduje nie wiadomo co, ale wiedząc, że pokonuje barierę krew-mózg, czuję się jednak zaniepokojona, że dostaje się do organizmu moich dzieci. I nie potrafię zrozumieć mam, które tak są pewne, że szczepionki są super. Ile było leków, które po 30 np latach okazywały się wielkim syfem i przyczyną jakiejś dolegliwości czy wręcz niepełnosprawności. Trochę pokory. Lobby farmaceutyczne jest silne, czego najlepszym przykładem niech będzie nie tak dawna rozdmuchana grypa z nie wiadomo jaką ilością odmian, której problem wcale nie był tak znaczny. Szczepionki szły jak woda, firmy farmaceutyczne zarobiły i wszystko w porządku. MOje dzieci po szczepionkach rozwijają się normalnie. Nie wiem, może za kilka lat zauważę, że w jakiejś materii coś jest nie tak, a może wszystko będzie w porządku. Ale mam w rodzinie chłopca, który właśnie po otrzymaniu szczepionki skojarzonej na przełomie 13 i 14 miesiące zaczął się inaczej rozwijać. Zmiana była diametralna, zaczął się od nas oddalać, nie reagował na imię, bał się nowych miejsc. Wcześniej tak nie było, to był taki zwrot nagły. Dzisiaj diagnozuje się go jako aspargerowca. Ten przykład każe mi się trochę nad tym wszystkim zastanowić.

Mama1563 Oj uwierz mi że ja również nie mogę sie doczekać odpowiedzi na Twoje pytanie! :D

nieszczepiona - to ja ci gwarantuje, ze w Niemczech i w Holandii rowniez szczepia w 1 dobie zycia i co? Kraje niedorozwiniete?

mądrzą się tu JAK WYTŁUMACZYSZ PRZYPADKI DZIECI KTÓRE GENETYCZNIE SĄ ,,CZYSTE OD AUTYZMU" A ICH ORGANIZMY SĄ ZATRUTE RTĘCIA I OŁOWIEM?

Apllee - odpowiedz na moje pytanie.

Wiecie czemu sprawa rtęci w szczepinkach ujżała światło dzienne? W dużej mierze badania genetyczne sie do tego przyczyniły. Można bowiem sprawdzić czy zawiniła natura czy szczepionka w przypadku autyzmu.

Gość sssddddw
w niemczech szczepionki są nieobowiązkowe, czytalam parę lat temu, że znieśli obowiązkowość z powodu silnych protestów rodziców

Gość nieszczepiona
do ha ha ha a chcesz wiedzieć skad?to ci juz mówię mieszkam we francji i moje dziecko ma 9 miesięcy ,stąd mam naświeższe info,tu nie szczepi się małych dzieci! a lekarze mówią wprost o zagrozeniach ,ot taka prawda a Polska?koncerny przekupuja lekarzy ,obiecują profity i cóz przepisują,szczepią Francja nie sprowadza leków z innych państ,sama produkuje i nie ma parcia na sprzedaż szczepionek,tak jak i USA ale widzę,ze masz mała wiedzę na temat tego co się w swiecie dzieje

Applee - tak? To wytlumacz dokladnie na czym polegaja te badania.

Gość mądrzą się tu
A i jeszcze jedno Dziewanna Jasnokwiatowa to, że pracujesz "obok" szczepionek jeszcze nie świadczy za twoja wiedzą w tym temacie. W przychodni jestem wiecznie nagabywana przez pielęgniarki (może jesteś jedną z nich) o to, zebym zaszczepiła dziecko na rotawirusy, pneumokoki i inne dodatkowe syfostwa. Gdy im mówię, że nie będę szczepić dzieci ponad to, co jest w obowiązkowym kalendarzu, zaczynają mi wciskać, że "jak mnie nie stać, to są dofinansowania". Zupełnie nie dociera do tych bab, że robię to z WYBORU. Ciągle przekonują mnie o cudowności szczepionek i mojej nieodpowiedzialności, że nie chcę dać dziecku kolejnej porcji. Dla wszystkich zachwycających się szczepionkami proponuję przeczytać kawałek ulotki, gdzie zawarte są możliwe skutki po szczepionakch - mam tu na myśli "utratę przytomności, trudności w oddychaniu i połykaniu, nagły spadek ciśnienia tętniczego krwi, choroba Kawasaki, napady drgawek, choroby nerwów obwodowych, niedowład, zakłócenie prawidłowych czynności mózgu" (to jest kawałek ulotki z Priorixa. Producent sam zamieścił, więc nie posądzajcie mnie o głupotę. Zawsze czytam ulotki leków

Nieszczepiona - ja tez nie mieszkam w PL od 12 lat, wiec FR to jeden przyklad, ja ci podalam dwa inne kraje, w ktorych szczepienia obowiazkowe nie sa, ale i tak wszyscy rodzice szczepia. Od pierwszych dni.

Gość ratuj mnie panie
bardzo interesujący topik w Polsce ,z tego co wieim nie upublicznia sie tego rodzaju badań,koncerny farmaceutyczne bardzo tego pilnują szkoda,że w naszym kraju panuje taka mała swiadomość o mozliwych negatywnych skutkach szczepień łatwo dajemy się manipulować jako społeczeństwo,jak tylko w tv powiedzą,że tzreba się zaszczepic bo fala grypy nadzchodzi to wszyscy pędem po szczepionkę a potem niby powikłania pogrypowe.. tzw oczywiscie do "niedowiarków"-poczytajcie trochę ,poszukajcie niezaleznych badań, potem może zmienicie zdanie pozdrawiam