Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Jasmina***

Ile wytrzymalibyście w domu bez łazienki?

Polecane posty

Odkąd pamiętam marzyłam o tym, aby mieć swoje mieszkanie/dom. I ok, spadło mi z ''nieba'', mam dom, całe 140m2, 40 wynajmuję pewnej rodzinie. 100m2 jest tylko dla mnie, zaczynam powoli remont, o ile tak można to nazwać - robię swoimi siłami wszystko, najtańszym kosztem, meble używane itd. Dom jest bardzo stary, do wymiany jest wszystko, póki co staram się urządzić tak, aby tylko dało się tam przeżyć. Co nie jest łatwe przy tak skromnych funduszach. W zasadzie ciężko stwierdzić, czy w ogóle dom jest wart generalnego remontu. Na taki remont nie mam absolutnie funduszy. Zamiast wcześniej odkładać ile się da, ja wydawałam na niepotrzebne rzeczy w sumie i niewiele mam oszczędności. Jak sądzicie, da się mieszkać w domu bez odpływu i bez wody? Przez ile czasu? Próbuje hydraulik zrobić coś ze starą instalacją, efekty na razie marne, a ja przerażona, bo od 15 maja będę tam mieszkała... Wybieram się do pracy za granicę na kilka miesięcy, wiadomo na co będę zbierała, nie wiem czy do 15 uda mi się wyjechać

Gość 2453453453453
stare domy sa fajne, maja klimat. Tylko stropy pewnie tez masz duże? Będziesz musiała zadbac, zeby ogrzewanie nie pochłoneło całego budzętu

Gość stare domy maja zdrowe
i grube mury. Cieplo w nich jest bez ogrzewania nawet ;)

Gość 2453453453453
no ni e do końca. Bez nowych okien ni ema szans.

Gość Michalina Drut-Wachadło
6-7 lat

Gość mnie gdyby opierniczył za
za długo to nie można chyba żebyś sie kąpała u kogoś innego 2 razy dziennie

oczywiscie, ze tak. Wiem, bo mieszkalam w takim domu ;) 3,80 m wys. stare okna. Ogrzewanie bylo tylko w kuchni ale i tak prawie zbedne. Jak komus nie przeszkadza w domu 18 stopni to w ogole ogrzewac nie musial, a tyle mialam w zimie bez ogrzewania ;)

Gość mnie gdyby opierniczył za
poza tym co z myciem rąk np? albo jak bedziesz miała okres np to co wtedy?

Gość kqwfd2ed
Jasmina*** A nie mozesz gdzieś u koleżanki,rodziny pomieszkać tydzien,dwa?Oczywiscie odpłatnie.jn

Gość 2453453453453
stare domy maja zdrowe- wyjaśnij mi jakim cudem??? Ja mieszkam do 34 lat w starym domu z 1932 roku, mury rzeczywiscie- mają 55 cm, ale okna sa stare drewniane, mam ogrzewanie na gaz, i jeden rachunek ostatnio przyszedł na 2600 zł. I mam własnie 18 stopni, bo oszczędzam. W starych kamienicach tez ludzie bankrutuja na ogrzewaniu

to wlasnie byla stara kamienica :) W ogole nie byla ogrzewana, chyba ze mrozy trzaskajace do -20, to rzy okazji jakiegos gotowania (taki piec byl 2w1). Widocznie ten Twoj dom nie byl tak dobrze zbudowany. Jeszcze zalezy od otoczenia. Moj budynek osloniety byl od wiatru to robi roznice. Ale bylo jak mowie - nieogrzewane w zimie i mialam 18 stopni. Okna stare oczywiscie - ale podwojne, to pewnie tez ma znaczenie.

Gość 2453453453453
Albo w tej kuchni mieliście kominek co dawał na cały dom, albo piszesz banialuki. Wiem ile ludize płaca ża ogrzewanie w kamieniach, bo mam wiele osób znajomych. Np. mieszkanie 120 metrów- ok. 5000 na rok. A ty piszesz o jakims jednym domu.

W zasadzie już tydzień temu powinnam się wynieść. Nie, muszę tam zamieszkać. Kąpać mogę się poza domem, oczywiście tak będę robiła. Dom nie jest z cegły, a z drewna i trzciny. Także, muszę bardzo uważać na instalacje, bo są już wysłużone. Na szczęście mamy wiosnę, zaraz lato to koszty będę miała male, do zimy zainwestuję w instalacje. Spartańskie warunki trochę. Dziwnie tak..niby spełniło się moje marzenie, a z drugiej strony chciałabym złożyć reklamację, no i wyjeżdżam mam nadzieje wkrótce...

Gość 2453453453453
No i w końcu dom czy kamienica??? Bo to zupełnie inne sprawy. Cała kamienica nie była ogrzewana, czy jedno mieszkanie w niej? Jaki metraz miało? Budynki wolnostojące wymagaja znacznie większego ogrzewania niz mieszkania w czymś tam. Wiele osób obecnie z blokach w ogóle nie włącza ogrzewania, bo korzystaja z ciepła sasiadów co dużo grzeją.

pisze o domu, w ktorym mieszkalam 30 lat. Nie bylo zadnego kominka. Byl w kuchni piec, na ktorym sie gotowalo ale przeciez nie caly czas. Nie trzeba bylo rozpalac w zimie zeby ogrzac mieszkanie, bo bylo 18 stopni!

Mam nadzieję, że odpływ uda się udrożnić, bo nie wyobrażam sobie tak do wychodka:| Wodę muszę nosić, ale w sumie to nie aż taki problem.. Dom ma dwie łazienki, druga ma odpływ. W zimę bez łazienki nie dałabym rady. Znam ludzi, którzy u siebie nie grzeją, bo cienkie ściany i mieszkanie środkowe..

Gość kqwfd2ed
stare domy maja zdrowe Zgodzę sie,że moze byc ciepło,ale tyl wtedy,gdy z kazdej strony dom jest połączony z innym domem,do tego od dołu i od góry ktos obcy mieszka :-) Mój znajomy w takim starym domu mieszka i tylko jedna strona nie przylega do innego budynku(okna są) i ma ciepło,nawet w zimie :-)

Gość 2453453453453
Moze ten piec wystarczająco dawał, dzis tez wiele osób ogrzewa domy samym kominkiem, to najtańszy sposób.

Ale napisalam przeciez, ze nie bylo potrzeby ogrzewac tym piecem mieszkania ;) Nie uzywalismy go w zasadzie, bardzo rzadko. Dom mial tylko z jednej strony inny budynek jako sasiada, w dodatku moje mieszkanie bylo skrajne. To dla mnie tez ewenement, ze tak bylo tam cieplo ;) alowalam bardzo, ze musialam opuscic to mieszkanie. Zerowe rachunki za ogrzewanie ;)

Ciekawe mieszkanko, może było bardzo małe? Moje jest duże, ale nie muszę całego użytkować.

no bylo male, niewiele ponad 40mkw. Ale u sasiadow tez bylo tak cieplutko, po prostu taka kamienica udana chyba ;)

Musisz podać namiary na kamienicę, trzeba zbadać co to za technologia i ją opatentować, rozpowszechnić:D Dla mnie 18* to idealnie:P Niestety, mój dom się totalnie wychładza bez grzania.

Lepiej, muszę jednak przemęczyć się dopóki nie zarobię konkretnej kasy. Gruntowny remont się nie opłaca. Urządzę sobie tak tyle o ile..aby się dało żyć. Ty Jennifer niedługo się wprowadzasz?:) Zamówione meble:P?

po powrocie z wycieczki więc pod koniec lipca .Meble jeszcze nie zamówione ,znowu robotniki się guzdrzą trzeba ich poganiać

no jak zwykle zaplacisz im a oni cię oleją ,mają jeszcze 2 inne domy do wykańczania więc robią na zmianę ja bym już ich dawno zmieniła ,ale mąż się uparł że dobrze i tanio robią więc nie będę się wykłócać

Gość 2453453453453
no bylo male, niewiele ponad 40mkw. Ale u sasiadow tez bylo tak cieplutko, po prostu taka kamienica udana chyba Jeezu, to na jakiego grzyba piszesz, że starych domów nie trzeba ogrzewac???? 40 metrowe mieszkanie to dla niej dom.... lol Masa ludzi w blokach- z cienkiej płyty tez nie ogrzewa jak mocno grzeją sąsiedzi