Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość usialala12345

ubezpieczenie potrzebne??

Polecane posty

Gość usialala12345

hej kobitki sluchajcie wczoraj wlasnie robilam test noi zobaczylam 2 kreseczki okres spoznia mi sie 4 dni wiec pewnie jestem w ciazy aby sie upewnic powinnam isc do ginekologa ale jest problem nie posiadam aktualnie ubezpieczenia czy bedaac w ciazy przyjmie mnie na fundusz czy nie???

Gość game off
każda kobieta ciężarna jest ubezpieczona z tytułu ciazy, nikt nie ma prawa domagac się od Ciebie dowodu ubezpieczenia. zadzwoń do NFZ to tam Ci Pani wszystko wyjaśni. jesteś ubezpieczona:)

Gość usialala12345
czyli jak nie mam musze isc prywatnie bo teraz ubezpiecznia nie moge dostac poniewaz wyrejestrwali mnie z urzedu pracy i przez 6 mies nie dostane ubezpieczenia

Gość game off
nie rób dziewczynie wody z mózgu jak nie znasz prawa! każda kobieta w ciąży i przez okres połogu jest ubezpieczona

Gość usialala12345
moge isc do ginekologa i powiedziec ze nie mam ubezpieczenia i mnie przyjmie??

Gość junn
to nie tak że jest ubezpieczona bo nie jest ale państwo zwraca koszty wizyt i pobytu w szpitalu kobietom w ciąży i połogu oraz dzieciom do 18 roku życia.

Teoretycznie kobiety w czasie ciąży,połogu i dzieci nie "odgórnie ubezpieczona" A praktycznie zależy na kogo trafisz! Piszę to z własnego i znajomych doświadczenia.

Gość trop
Zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z 18 lipca 2008 r. w sprawie sposobu i trybu finansowania z budżetu państwa świadczeń opieki zdrowotnej (Dz.U. nr 137, poz. 858) prawo do bezpłatnych świadczeń zdrowotnych przysługuje, oprócz kobiet w ciąży i w okresie połogu oraz dzieci do 18 roku życia, także osobom przebywającym w zakładach karnych i cudzoziemcom osadzonym w polskich aresztach lub ośrodkach strzeżonych.

Gość game off
w Polsce jest takie prawo ze każda kobieta w ciąży i przez 6 tygodni po porodzie jest ubezpieczona, tzn. ma prawo do darmowej opieki zdrowotnej. zadzwoń do NFZ to Ci to wyjaśnią. ja dzwoniłam jakiś czas temu więc wiem. normalnie zadzwoń do przychodni powiedz ze chcesz sie zarejestrować do ginekologa, jak spyta o ubezpieczenie to powiedz jej ze zgodnie z prawem z racji ciazy jesteś ubezpieczona a jak ma baba jakies wątpliwości niech dzwoni do NFZ . tylko się skompromituje

Gość rgnm
Nie pracujesz, nie odprowadzasz składek - nie jesteś ubezpieczona. Wyjątkiem będzie sytuacja zagrożenia życia, wtedy mają obowiązek przyjęcia cię do szpitala.

Gość usialala12345
hmm to chyba jutro sie wybiore do ginekologa ale po mnie nie widac ze jestem w ciazy jak nie bedzie mnie chcila przyjac bo stwierdzi ze klamie czy musi mnie przebadac nie mam pojecia ..eh

potwierdzam. jak jesteś w ciąży muszą cię przyjąć nawet jak nie masz ubezpieczenia. mnie tak przyjmowali. tzn. ubezpieczenie miałam ale akurat nie miałam przy sobie dokumentu i nikt nie robił mi kłopotu.

Gość game off
Potwór a co to ma do rzeczy na kogo trafisz? jesteś w ciazy ubezpieczona i choćby sie zesrali to jestes i tyle. jesli będą coś szczekać to niech dzwoni ze skarga do NFZ to będą mieli problemy

Gość trop
potwierdzam słowa poprzedniczki. Kobieta jest uprawniona do bezpłatnego leczenia na podstawie faktu, że jest w ciąży. Pracownicy placówek medycznych nie mają żadnego prawa żądania od niej dokumentów potwierdzających prawo do bezpłatnego leczenia. W przypadku odmowy udzielenia pomocy medycznej należy np. telefoniczne skontaktować się z Funduszem.

Gość game off
powiedz ze jesteś w ciaży i musza cię przyjąć, jeśli by wyszło że to pomyłka i w ciązy jednak nie jesteś to będziesz musiała zapłacić za wizytę, ale jeśli lekarz potwierdzi ciazę to luz- jesteś ubezpieczona całą ciążę i połóg

Gość game off
trop- dokładnie. kobiety w Polsce nie mają zielonego pojęcia o prawach im przysługujących:(

game off ---- > Tylko czasami człowiek jest tak zestresowany że mocny robi się tylko w domu,na kafe itd.A co do czego to milczy ;)

Gość usialala12345
jestem pewna ze jestem w ciazy mam juz jedno dziecko i dziwnie sie czuje nie mam okresu no i test wszystko potwierdzil . :) ide jutro do gin bo dzis juz chyba za pozno.

Gość usialala12345
dokladnie potwor z bagien boje sie ze jak tam pojde powiedza mi ze nic z tego bo nie mam ubezpieczenia to poprostu wyjde nie bede sie klocila.:/

Gość game off
Potwór, ale tutaj nie ma się co bać:) należy się jak psu zupa i tyle. zresztą nikt się nie musi kłócić. jak sie upomną o dowod ubezpieczenia wystarczy tylko grzecznie przypomniec ze w ziązku z obowiazującym w Polsce prawem każda kobieta jest ubezpieczona, jesli sa jakieś wątpliwości prosze dzwonić do NFZ. Gwarantuję ze nie zadzwonią bo by ich wyśmiali:)

Gość game off
usialala czy Ty sobie jaja robisz? przecież należy Ci się ubezpieczeni i nikt sie nie będzie kłócił bo oni wiedza ze jest takie prawo.

Gość usialala12345
nie nie robie sobie jaj tylko u nas w bialymstoku sa tak nie przyjemne wszystkie panie ze szok..

Gość game off
to jak poprosi o ubezpieczenie to grzecznie odpowiedz tak jak pisałam wyżej a jak będzie się krzywić to powiedz ze mozesz zaraz zadzwonić do NFZ i wtedy tam jej wytłumaczą:) narobi sobie tylko wstydu że nie zna prawa. nie przejmuj się, nalezy Ci się i koniec gadania. te babska są jak dupa od srania zeby przestrzegać praw pacjenta a prawem ciężarnej jest korzystanie BEZPŁATNE ze służby zdrowia przez całą ciążę i okres połogu

Gość yyyhmyyy
Ale ona dopiero idzie sprawdzić czy jest w ciąży! A może ma problemy hormonalne i stąd dwie kreski na teście? Czyli suma sumarum wychodzi na to, że musi mieć ubezpieczenie,przynajmniej na ten jeden raz, na czas potwierdzenia ciąży.

Gość usialala12345
Dziekuje wam :) pomoglyscie mi bardzo i dodalyscie odwagi zeby normalnie do nich isc dzieki:)

Gość usialala12345
hmmm.

Gość game off
nie nie musi mieć. idzie jako kobieta w ciąży bo na to wskazują objawy i test. więc mają ją przyjąć jak cięzarną a jesli się okaże że to fałszywy alarm to wówczas będzie musiała zapłacić za wizytę. jeśli lekarz potwierdzi ciązę to tak jak wyżej. to chyba proste?

Gość game off
nie ma sprawy. Kobitki znajcie swoje prawa:) uszy do góry

Gość trop
to spisz sobie na kartce przepisy: rozporządzenie Rady Ministrów z 18 lipca 2008 r.(Dz.U. nr 137, poz. 858) oraz ustawa z 24 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz.U. nr 210, poz. 2135 z późn. zm.). Jak nie będą chcieli cię przyjąć, to daj im tą kartkę aby się do edukowali.