Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co robić z tym problemem

mieśniak +torbiele na jajnikach

Polecane posty

Witam,może jest tu jakaś kobieta która miała podobny problem otóż niedawno dowiedziałam się że mam mięsniaka 13mm do tego torbielowate jajniki.Lekarz u którego byłam zbył mi i stwierdził,że nic nie powinno się z tym nic robić;/.Boję się że jak tak to zostawię to mogę się później pożegnać z posiadaniem dziecka,miał ktoś podobny przypadek?Kobietki doradźcie:)

Mięśniaka dobrze byłoby usunąć. A co do jajników to zależy. Jeżeli tylko na obrazie usg wyszły torbielowate, a badania masz w porządku i regularne miesiączki to pewnie można z tym nic nie robić.

A jeśli nie miałaś robionych badań hormonalnych to je zrób, bo sam fakt tego, że pojawił się mięśniak i torbiele może świadczyć o jakichś zaburzeniach.

z całą pewnością mam jakieś zaburzenia,badań hormonalnych jeszcze nie miałam, ale widzę po cerze i włosach.

A miesiączki regularne? Idź do ginekologa-endokrynologa. Na NFZ potrzebne jest skierowanie. Na wizytę zabierz wyniki badań (jak sądzę było to usg).

Gość tapiz_rouge
Hej, ja też mam mięśniaki - dwa, co gorsze moje szybko rosną, bo robiłam USG co dwa miesiące i one w ciągu tych dwóch miesięcy urosły z 15 mm do 30 mm, więc muszę szybko działać. Na dodatek też nie rodziłam i nie chcę iść na operację, a mój lekarz/ignorant twierdzi, że nic się z nimi nie da zrobić. Wczoraj się dowiedziałam o kobiecie, której znikły po 5 zabiegach pijawkami i właśnie się nad tym zastanawiam - ktoraś z Was o tym słyszała? Albo stosowała pijawki? Wydaje mi się to dość przekonujące, ale może one nie zawsze są skuteczne. Jeżeli któraś z Was miała, to napiszcie. Pozdrawiam :-)

Gość Magnolia czarnabiała:)
Nie słyszałam o pijawkach bałabym się zakażenia krwi Ja mam mięśniaka śród ściennego chyba tak to się nazywa mam też w jajniku torbiel dużą czyli to jajeczko nie zeszło tak mi tłumaczono na usg Szykowałam się na wycięcie wszystkiego bo mój mięśniak jest usuwalny ale z macicą ponieważ wyrasta na zewnątrz. Miałam krwotoki, zaproponował mi Lekarz Ginekolog leki hormonalne lutennyl czułam się bardzo źle po tym, ale moja koleżanka czuje się świetnie po tym leku drugi był dufaston czy tak jakoś to się nazywa nie pamiętam już po tym nadal miałam krwotoki Teraz mam koło ratunkowe czyli MIRENA która jak na razie miałam jedną miesiączkę bolesną jak diabli, ale krwawienie dużo mniejsze no i teraz dostaję drugą miesiączkę i zobaczymy co będzie się działo. Miałam też szczypanie i pieczenie po założeniu mireny, ale jakoś sobie radzę z tym oczywiście jestem pod częstą kontrolą Ginekologa który na początku moich częstych wizyt był zaskoczony co się dzieje u mnie i, że aż tyle różnych rzeczy na raz, ale teraz chyba zrozumiał, że są pacjentki i pacjentki są też pacjentki alergicy i do każdej chorej trzeba podejść inaczej. Jestem wdzięczna, że Doktor jest cierpliwy bo moja choroba wymaga chyba czasu, ale pamiętam też bardzo dobrze słowa Doktora ,,,może powiem Pani usuwamy macicę i wtedy tak trzeba będzie zrobić'' powiedział, że usuwa się w ostateczności jak już wyczerpie się wszystkie inne możliwości. Uważam, że jeżeli chcesz mieć Dzieci to jak najszybciej dowiedz się jakiego masz mięśniaka i czy można go wyłuszczyć, idź do Ginekologa który wykonuje operacje Ci najlepiej znają się na swoim fachu. Sorry za błedy