Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość panstudent

nowe studia i nowe przepisy

Polecane posty

Gość panstudent

Mam pytanie w związku z nowymi przepisami o studiowaniu dwóch kierunków, które wprowadzają opłaty. Studiuję od 2 lat zarządzanie. Chciałbym jednak rzucić te studia, i przenieść się na finanse. Jednocześnie, chciałbym zachować status studenta do października (większa pensja na umowe zlecenie, zniżki komunikacyjne itp.) . Czy jest to możliwe? Czy jeśli zarejestruje się na rekrutację (jest w lipcu), a nie zrezygnuje ze studiów aż do października, to czy nie zostanie mi naliczona jakaś opłata za to że przez ten okres wakacyjny będę studentem dwóch kierunków? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Przejrzałam dokładnie i zgadza się - płatny drugi kierunek będzie od roku akademickiego 2013/2014 (dokładniej od semestru letniego 2013). Także nie bój :P

Gość bkkgbkjbk
a co dokładnie znaczy owo "od stycznia 2013"? zacznie się naliczanie płatności dla przyjętych na studia w październiku 2012? czy dopiero obejmie to tych z marca 2013?

Gość bkkgbkjbk
możesz podać źródło?

Wyłączyłam już tę stronę, nie mogę jej znaleźć. Wpisz w google ,, płatny drugi kierunek studiów'' i może znajdziesz akurat tę stronę. ,,a co dokładnie znaczy owo "od stycznia 2013"? A to znaczy, że czasem rekrutacja prowadzona jest też z początkiem semestru letniego. Obejmie tych nowo przyjętych na semestr letni. Prawo nie działa wstecz, a już zwłaszcza lex severior retro non agit :)

Gość bkkgbkjbk
czyli wszystko rozchodzi się o to kiedy się drugie studia rozpoczęło? mam rozumieć że gdybym zaczęła w paźdz. br nowy kierunek to nie płaciłabym wcale za cały okres studiów?

bkkgbkjbk tak. Nowe przepisy zostały zinterpretowane na korzyść studentów rozpoczynających drugi kierunek w semestrze zimowym 2012/2013. Natrafiłam jakiś czas temu na bardziej wiarygodne źródło, ale tego to już na pewno nie znajdę.

Gość bkkgbkjbk
ok dzięki wielkie :)