Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość adamyspace

Cytat - jak wy go rozumiecie?

Polecane posty

Gość adamyspace

Proszę pilnie o pomoc w interpretacji cytatu Utopista widzi raj, realista widzi raj plus węża. autor: Hellmut Walters Czy utopista przedstawiony jest jako optymista? Oślepiony wizją o raju.

Utopista widzi raj jako doskonałość, coś bez skazy, natomiast realista widzi raj jako coś pięknego, wspaniałego ale jednocześnie skażonego złem ( w tym wypadku metaforą zła jest wąż ).

Nemezis powiedziała praktycznie wszytko,ja dodadłabym tylko ze utopista wszytko idealizuje,upiększa,mitologizuje podczas gdy realista widzi raj jako cudowne miejsce którego spokój zakłócany jest przez przyziemne pokusy i pragnienia.

Gość niby
W mojej interpretacji: Utopista widzi raj w taki sposób jaki był by dla niego idealny. Jako jego wyobrażenie o idealnym bycie. Dla mnie raj utopisty to raj jednego człowieka gdyż wyobrażenia różnych ludzi o idealnym świecie nie są identyczne. Raj jednego człowieka to piekło innego. Utopista patrzy na raj tyko swoimi oczami. Dodatkowo wyklucza wszystko co w jego odczuciu jest niejednoznaczne. Widzi raj który nie jest rajem ludzi ale istot doskonałych. Realista patrzy na raj dostrzegając pokusy i pragnienia które według kanonów utopisty odstają od wyobrażenia raju. Dopuszcza istnienie pragnień które mogły by spowodować wykluczenie z raju. Realista widzi raj jako pełny tylko gdy zawiera człowieczeństwo wraz z jego wadami. Widzi idealny byt tylko wtedy gdy jest kumulacją dobra wraz z człowieczeństwem i jego ułomnościami. Nie wyobraża sobie ludzi w raju który nie jest ludzki.