Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość począkująca

ciekawe książki.

Polecane posty

Gość począkująca

Witam , czyta ktoś z Was książki typu 'spalona żywcem', 'my dzieci z dworca zoo' itd.. ? Jakie ciekawe książki polecacie? Chętnie poczytam!

Gość począkująca
up up up :)

Gość niby
Mogę polecić powieści/opowiadania Schmitt'a na początek gdyż dobrze się je czyta a są dość zwięzłe i krótkie. "Moje Ewangelie", "Oskar i pani Róża", "Dziecko Noego", "Marzycielka z Ostendy" itd. Jeśli interesują cie książki o życiu kobiet w innych kulturach to możesz spróbować przeczytać coś Waris Dirie. Najbardziej znana książka to "Kwiat pustyni". Nie piała bym nad nią z zachwytu ale jest ok. Czytałam jeszcze "Wszystkie jesteście niewierne" stylem pisania nie powala ale obrazowo przedstawia rzeczywistość kobiet w Afganistanie. Kiedyś byłam zafascynowana chińską kulturą i tradycjami zwłaszcza dotyczącymi małżeństwa. Jednak pamiętam tylko jeden tytuł "Pałac kobiet"

Nie przepadam za powieściami o trudnym życiu kobiet na Bliskim Wschodzie. To tak odległa(na szczęście!) kultura od naszej, że nie jestem w stanie wyobrazić sobie ogółu sytuacji oraz zdiagnozować przyczyny takich rygorystycznych zasad obyczajowych...Zdecydowanie wolę tematykę regionu ze strony problematyki ogólnospołecznej - przemytu, handlu bronią itd.

Polecam "Białą Masajkę" i jeżeli ktoś lubi literaturę wojenną to "Szare śniegi Syberii". Obydwie książki czyta się jednym tchem.