Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość olga92292929

Wiecie co? W PRLu to jakaś kijowa była ta cenzura...

Polecane posty

Gość olga92292929

Właśnie przeczytałam "Małą Apokalipsę", która podobno została wydana w roku 1979... dziwi mnie, że takie rzeczy były wtedy wydawane, gdybym była wtedy władzą PRLowską, reprezentowała jej cele (tak hipotetycznie) to kazałabym to dzieło i wszystkie jego kopie spalić a autora gdzieś zamknąć, no na pewno nie wydawać tego... to dzieło to prawie sama krytyka i chyba nawet lekko przesadzona(tj. na pewno przesadzona bo to wszystko jest tam przedstawione tak groteskowo). Kiepska ta cenzura była, kiedyś wyobrażałam to sobie bardziej "represyjnie"...

Gość pazine
daj spokoj w PRLU było lepiej niż teraz, bo nawet władze pod dyktando rosji jak robiły to chciały troche polskośc i jednak zachować, mieli wiecej godonsci niz obecny rządzik niz rusk, pawlak, palikod

Gość Lorneta i meduza
W PEL-u Polska bardziej przypominała Polskę niż obecnie. I nie było żadnych tam represji.

Gość wowolek
głupia jesteś jak but książka w polsce wydana z drugiego obiegu była :D

Gość wowolek
ciekawe jak zdasz maturę :D

Gość fakt, że w PRLu było
więcej Polskości... chociażby jeden przykład, wtedy robiono jeszcze dobre polskie filmy i szły one w TV. Teraz włączając TV dosłownie nie ma szans trafienia na inny film niż amerykański... no teraz jeśli w Polsce coś nakręcą to tylko albo jakiś żałosny serial, albo komedie romantyczną i to też na wzór zachodni, wszystko zerżnięte z zachodu... ja już rzygam tym zachodem a w szczególności Stanami, dość ich mam. Jak dla mnie to przydałaby się jakaś żelazna kurtyna żebym nie musiała ich oglądać, ale teraz i już na to za późno bo w samej Polsce ludzie się zmienili... ech...

Gość wowolek
boziu kochana jakie z was totalni idioci

Gość wowolek
"która podobno została wydana w roku 1979... dziwi mnie, że takie rzeczy były wtedy wydawane" ja nie rozumiem jak takie debile mogą po polskiej ziemi łazić jak musi być człowiek aż tak głupi czy do szkoły nie chodzisz czy co ja nie mogę jak można taką głupotę napisać normalny szok

Gość żałosne polaczki w usa
ja też sram na ameryke i wszystko co amerykańskie a najbardziej na polaczków podniecających sie stanami, o borze ja byłam w jułesej !! paczcie mam fote z nju jork i jeszcze akcencik amerykanski po 2 tygodniowej wycieczce :D amerykanów mi żal, bo widzą jakie przekrety robi ich rząd i nic nie mogą zrobić, a mają gorszą władze niz my w polsce!

Gość olga92292929
wowolek, dzięki ;) o moją maturę to się nie martw bo zdawałam w tamtym roku i jakoś poszło. nawet jeśli "z drugiego obiegu" to i tak słabo, władza była nieskuteczna, nie potrafili zadbać żeby Polacy nie czytali takiej literatury

Gość wowolek
''to i tak słabo'' za to ryży nadrobi

Gość fakt, że w PRLu było
zadracha, w domu samej to by mi smutno było :( Poza tym w mojej domowej rodzince też oszołomów nie brakuje

Gość pewnie że za późniejszej
komuny było lepiej niż teraz,obejżyjcie sobie komedie np Alternatywy 4,Nie lubie poniedziałku ,Co mi zrobisz jak mnie złapiesz,przecież te filmy powstały za komuny i gdzie była ta represyjna krwawa władza co sie teraz młodym wciska

Gość wowolek
" komuny było lepiej" pewnie że lepiej chociaż wiadomo było kto twój wróg a teraz zmanipulowani ludzie lampią się na powców i się cieszą

Gość ja nie bardzo wierze w
te przerażające rzeczy jakie się mówi o PRLu w mediach czy co mówią w szkole... dlaczego? Bo ludzie z mojej rodziny, z otoczenia, którzy pamiętają te czasy mówią zupełnie co innego, więc co? Stracili pamięć nagle tylko ci od mediów mają świetną. Za to znam przypadek, osoby, którą teraz "należy" uznawać za bohatera "walczącego o wolność" a z tego co słyszałam od świadków był zwykłym chuliganem okradającym sklepy i w takich to okolicznościach dostał pałą od milicji. Może teraz zacznijmy wystawiać pomniki współczesnym dresiarzom i złodziejom? Wgl ci "walczący o wolność" to niekiedy dobre numerki były ponoć, zachowujący się jak dzicz i terroryzujący tych co się z nimi nie zgadzali

Gość Te wowolek
To opowiedz młodzieży jak było Bo powiedzieć : co za idiota każdy potrafi A już wiecej niewielu :o