Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moze ktos sie zna na prawieeee

prosze o porade prawna moze ktos wie(spadek)

Polecane posty

Witam wszystkich! Mianowicie chodzi o to, że niedawno zmarła moja babcia właścicielka domu w którym mieszkam od dziecka i jestem zameldowana(moja siostra również ma taka sytuacje), ponadto zameldowany jest tutaj jeszcze moj tata(lecz on juz od kilku miesiecy nie mieszka z nami ale meldunek staly posiada w tym domu). Niedawno okazało sie, iż babcia przepisała cały dom na jednego z wnuków(mojego brata ciotecznego!) Babcia ma 3 synow ( w tym mojego tate) a wiec moje pytanie brzmi: czy nalezy nam sie cos jako wnuczkom czy o zachowek musi ubiegac sie moj tata oraz jego bracia? I czy jesli okaze sie, ze babcia podpisala jeszcze cos takiego jak wydziedziczenie swoich synow to nie ma mowy o zachowku? Czy my jako zameldowane wnuczki mamy do czegos prawo? I czy nowy wlasciciel moze nas wymeldowac np administracyjnie i dostanie bez problemu na to zgode? Czy moze nas wyrzucic,nawet jesli my nie mamy gdzie isc? Prosze bardzo o odpowiedz.

Gość maaalinq
skoro są wydziedziczeni i jest spisany testament na korzyśc tego jednego wnuka to on wszystko dziedziczy i nikt inny nie ma do tego prawa

nie jestem pewna czy sa wydziedziczeni, ale jesli tak to moze nas legalnie wyrzucic????wymeldowac

Gość maaalinq
ale mieszkanie jest przepisane tylko na tego wnuka tak ? skoro tak to w okresie letnim może was wymeldować bo to jego własnośc. jeżeli nei są wydziedziczeni to mogą się ubiegać a część reszty majątku, nie wiem jakieś lokaty, pieniądze w banku, ale do mieszkania nie mają już prawa.bo testament jest najważniejszy.

Gość junn
tu masz o zachowku: http://spadki.wieszjak.pl/zachowek-i-dzial-spadku/286210,Zachowek-i-dzial-spadku-vademecum.html wy jako wnuczki nie macie póki co nic do spadku póki żyje wasz ojciec. Co do meldunku to właściciel mógłby was wymeldować gdyby udowodnił że tam nie mieszkacie w rzeczywistości.

no tak tylko na wnuka naprawde moze legalnie to zrobic? a jezeli nie mamy gdzie isc to zostajemy pod mostem bez meldunku i tak sobie zyc nikogo to nie obchodzi? to jest legalne?

Gość maaalinq
tak legalne... on jest właścicielem nie macie do tego prawa. chyba że się z nim umówicie na odstąpienie mieszkania, lub po prostu będziecie od niego wynajmować.

Gość maaalinq
junn nie masz racji. to tak jakby ktoś wynajmował od ciebie mieszkanie był zameldowany bo jeżeli wynajmujesz legalnie musisz zameldować mieszkańców i co ? nie można wymeldować takiej osoby ? można.... takie prawo, skoro jest to własnościowe mieszkanie tego wnuka to on robi z nim co chce. może je nawet sprzedać, a nie sprzeda go przecież z mieszkańcami w środku.

Gość oj tam tam to
wydziedziczyc mozna tylko - przez sad .Nie jest to takie proste wcale jakby sie wydawalo bo trzeba miec swiadkow ze nie wypelniacie wartosci rodzinnych wzgledem babci etc.Nie odwiedzacie, nie interesujecie sie etc . Zawsze mozna sie odwolac od wydziedziczenia juz po smierci - nawet dosc czesto sie wygrywa takie sprawy . Ty i siostra po babci nie dziedziczycie -prawnie tylko wasz tato i jego rodzenstwo . Tacie nalezy sie zachowek - nawet jak dom jest przepisany na kogos innego.

a mogła sobie przepisac komu chciała..jesli zrobicie sprawe to dostaniecie po rowno( wszyscy zameldowani),a swoja droga babcia tak nie bardzo postapila ale ok,nie odpuszczac to najwazniejsze

dzieki za odpowiedzi, troche mnie uspokoiliscie. Babcia zmarla pol roku temu a dopiero teraz dowiedzialm sie ze przed smiercia przepisala dom na wnuka myslalam ze tez mogla podpisac cos dot.wydziedziczenia ale skoro to trzeba zalatwiac droga sadowa to zapewne nie. w takim razie on teraz musi zalozyc sprawe zeby prawnie na papierze zostac wlascicielem? i czy my w jakis sposob dowiemy sie o tym tzn synowie mojej babci? czy on moze zrobic to za plecami?

Gość junn
co ma meldunek do spadku??

czyli ten wnuczek co otrzymal spadek moze legalnie nas wymeldowac?? i kazac sie wyprowadzic??? czyli on pewnie gra na zwloke poczeka 3 lata zeby moj ojciec i jego bracia nie mieli prawa do zachowku i wtedy zalozy sprawe i zgarnie caly dom

????

Gość pani OL.
zachówek a testament to co innego... no ludzie :/ skoro przepisała mieszkanie na wnuka to mieszkanie jest jego i tylko jego. a reszta rodziny czyli twój ojciec i jego bracia mją prawo do pieniędzy i reszty rzeczy które babcia posiadała z wyłączeniem mieskzania które jest tego wnuka. testament jest najważniejszy i niepodważalny. no chyba że ktoś by udowodnił że babcia w chwili pisania testamentu była niepoczytalna.

Gość fdhgfjhfhj
ale babcia oprocz domu nic wiecej nie miala. czyli nie nalezy sie zachowek?