Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kruca fix

Zwyczaje weselne-Krosno, Jasło, Rymanów i okolice.

Polecane posty

Gość Kruca fix

Zostałem poproszony o bycie świadkiem. Jakieś "dziwne" zwyczaje podobno tam obowiązują. Jestem z Wrocławia i aż się zdziwiłem co mnie czeka. Jakieś prowadzenie orszaku weselnego z siekierką?? Może ktos jest i pomoże:)

Gość harmid
Jestem z Krosna i pierwsze słyszę o jakimś orszaku z siekierą. Wesela w miastach są raczej normalne, w pobliskich wioskach bywa różnie. Wszystko zależy od rodziny, która urządza wesela.

Gość Kruca fix
No o takiej roli już wiem. I musze tej siekierki pilnowac całe wesele, bo jak mi zabiorą musze odkupić:). jaja jakieś:). Pana młoda jest z jakiejś malej wioski pod Rymanowem. Tam chyba takie zwyczaje ciągle pielęgnują. Aż się boję co mnie czeka.

Gość pitolinko
Jestem z Podkarpacia i pierwsze slyszę o pilnowaniu siekiery... ale wiesz co kraj to obyczaj, co chałupa to zwyczaj... Uważaj by z takiego wesela z widłami w plecach nie wrócić :P

Gość Kruca fix
Wy mi takich rzeczy nie opowiadajcie. Może oni sobie jaja robili:). W zasadzie sami do końca nie wiedzieli co i jak:)

Gość Kruca fix
Może jeszcze ktoś jest?

Gość 1313 zgłoś się
Jest tam też zwyczaj filmowania na starych wielkich Panasonicach na wielkie kasety VHS, na to też trzeba być gotowym ;]

Gość Kruca fix
kamerzysta ma być ale z jakim sprzętem to się zobaczy:P

Gość Kruca fix
up :D

Gość spod Krosna
słyszałam o tym zwyczaju. Starosta weselny (czesto jest to swiadek) w tym wypadku Ty ma przez całe wesele "palicę" czyli jakas siekierke lub jakis kijek labo nawet kwiaty. Trzeba pilnowac to cale wesele jesli ktos ci odbierze musisz odkupic np za x butelek wodki. Starosta weselny zabawia rowniez gosci i doglada czy nikomu nieczego nie brakuje :)

Gość stiuard z multi plexu
to kurwa ukrainski zwyczaj o takim słyszalas? ukranska