Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zuli

macie przepis na łososia???

Polecane posty

Gość zuli

kupiłam sosia na obiad. mam piekne 4 filety tylko niestety nie wiem z czym go podac jak doprawić , upiec w piekarniku czy usmażyć na patelni???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lips90
łosos najlepszy jest z sosem koperkowym..zrobiony w piekarniku,na patelni traci swoj smak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zuli
a możesz mi napisać jak to zrobić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lips90
próbowałam tez robic z sosem chilli ale jakos nie pasowalo do łososia,ten koperkowy super

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość danilllo
Najlepiej przyprawić,sól pieprz zioła może być ten koper,każdy kawałek zawinąć osobno w folię i do piekarnika na 25-30min.Wczoraj tak robiłam,bardzo dobry

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
polecam upiec na blaszce - losos jest tlusty, wiec sie bardzo ladnie przypieka na rumiano i nie przesusza. piekarnik nagrzac na 260*C. na blaszce ulozyc filety, posypac sola, pieprzem, mozna dodac czosnkek i pietruszke lub koperek, polac oliwa, skropic cytryna i do piekarnika na jakies 15 min. ja lubie lososia wilgotnego i troche surowego w srodku, ale to juz kwestia gustu. mozna piec troche dluzej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lososia podsazasz na masle z obu stron,pozniej podlewasz bialym winem i dorzucasz kapary i jeszcze chwile smazysz na malutkim ogniu zeby smaki przeszly. Pycha!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja też najczęsciej pieke w piekarniku. ukłaam na blaszce, posypuje solą gruboziarnista, odrobine bialy pieprzem i klade na góre nie za cieńkie plastry cytryny. Z opiekanymi ziemniakami rewelacja. Chyba jutro zrobie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
masz racje, z plastrami cytryny jest swietny :) a w tym samym piekarniku w naczyniu zaroodpornym pieczone ziemniaki w kawalkach z oliwa i rozmarynem. tez tak czesto robie i polecam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wygląda fajnie :) ryby uwielbiam, więc muszę wypróbować :) jako przekąska na imprezy pewnie sprawdza się swietnie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nopilko
A ja przed smazeniem mocze w soku z cytryny conajmniej 2 godziny, potem obsmazam na patelni i oleju, sypie obficie koperkiem lub pietrucha, skrapiam znowu spora iloscia soku cytrynowego i podaje z fasolka lub obsmazanymi ziemniakami. Tez pycha a latwo i szybko mozna przygotowac.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rozwiewam watpliwosci ....
ryba wymoczona w soku z cytryny jest juz 'ugotowana' a la seviche ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nopilko
Jesli juz, to a la ceviche, i stosuje sie generalnie biale ryby a losos jaki jest, kazdy widzi ;) Chociaz z wedzonym lososiem, to wcale niezly kasek :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rozwiewam watpliwosci ....
niezaleznie od koloru ryby, kwas z cytryny ja tak jakby ugotuje :) o to mi chodzilo, nie o to, czy lososia sie stosuje w 'cebiche' ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nopilko
No to trzymajac sie tematu ;) Tak nasaczonego lososia obsmazam na oleju/oliwie i zapewniam, ze nawet jesli trwa to chwilke krocej, to ryba kladziona na patelnie nadal jest surowa a po obsmazeniu nie rozpada sie, traci swoj rybi zapach i nie jest potem taka mdla w smaku. Sprobuj, ja tak robie z wiekszoscia ryb i drobiu, mieso jest bardziej kruche i takie nieco inne. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość łosoś jest ohydny
zwłaszcza z koperkiem , bez też nie da się tego przełknąć , w porównaniu np do zwyklłego dorsza łosoś jest smierdzącym ochłapem , idz wymień to gówno na porządną rybe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rozwiewam watpliwosci ....
jak ci sie trafil smierdzacy byle jaki losos, to wspolczucie .... dobry losos nie ma w ogole zapachu i mozesz go wsuwac na surowo ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nopilko
A nie masz problemow z wechem? I juz daj spokoj z tym sztucznym ciagnieciem kota za ogon :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rozwiewam watpliwosci ....
to nie jest kwestia mojego wechu, tylko tak mawiaja specjalisci .... a ja im na szczescie mialam okazje uwierzyc, bo czesto kupuje rybe na tye swieza, ze nie ma rybiego zapachu. moze ew. pachniez morska bryza, ale nie tak jak ten ktos tu narzeka ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rozwiewam watpliwosci ....
to nie jest kwestia mojego wechu, tylko tak mawiaja specjalisci .... a ja im na szczescie mialam okazje uwierzyc, bo czesto kupuje rybe na tye swieza, ze nie ma rybiego zapachu. moze ew. pachniez morska bryza, ale nie tak jak ten ktos tu narzeka ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dupol, spamerko :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
łosoś tej spamującej firmy to najgorsza ryba jaką mieliśmy nieszczęście kupić,tyyyle soli,coś ohydnego,poleciało do zsypu wszystko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nkf120
polecam serdecznie tarta z lososiem, mozzarela i porem, do tego salatka z pomidorow

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Polecam stronke FB - coś smacznego i niedrogo. Przejrzyste przepisy ze zdjęciami i poradami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tez jestem wielką fanką łososia, to zdecydowanie mój ulubiony gatunek ryby :). Co do przepisów to polecam wypróbować "Quiche z wędzonym łososiem aromatyzowanym pomarańczą" przepis pochodzi z http://www.maxkuchnie.pl/przepisy/quiche-z-wedzonym-lososiem-aromatyzowanym-pomarancza-861.html Nie jest to bardzo czasochłonne danie (zwłaszcza, jeśli kupi się gotowe ciasto francuskie;)), a jest naprawdę pysznie. Mąż mówi, że mógłby to jeść codziennie, ja jestem tego samego zdania :).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gizula8888
ja robię na dwa sposoby: mieszam masło z natką pietruszki pieprzem cytrynowym, solą i czosnkiem - mieszanką obkładam łososia i piekę ok 25 min. Wersja druga: na łososia nakładam pesto i kapary zapiekam w foli ok 25 min. Obie wersje pycha oby tylko pesto było dobrej jakości.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Sok z cytryny,miód,olej sezamowy,sos teryaki wymieszać i marynowac w tym łososia przez noc. Na drugi dzien upiec w piekarniku w wysokiej temperaturze posypujac ziarnkami sezamu. Przepysznosci

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×