Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

luuula

JAKI PROFIL W LICEUM WYBRAĆ?

Polecane posty

Witam. Mam 16 lat, od września zaczynam naukę w liceum. Problem leży w tym, że nie wiem, jaki profil wybrać. Nie jestem umysłem ścisłym ani sportowcem, z matmy jadę na 3 i od święta 4, z innych "ścisłych" to samo. Natomiast dobrze idzie mi z angielskiego, polskiego, historii i wos-u i dość dobrze rysuję. Muszę też dodać, że nie lubię poświęcać zbyt dużo czasu na naukę. Decyzja o tym, jaki profil w liceum wybrać jest bardzo ważna, od tego zależy moja przyszłość. Moją pracę chciałabym wykonywać z pasją i ją lubić, ale także mieć za co wykarmić rodzinę.

Gość wwrrr
Ja akurat zaluje, ze poszlam do liceum.

Gość swrfgty
klasa angielska, europejska,

Humanistyczny zdecydowanie odpada, chcę robić w życiu coś więcej niż zostać najwyżej nauczycielką. Mam wrażenie, być może mylne, że to zawód bez przyszłości.

Gość dyrdymałek978
wybierz profil aby kształcić sie na seksuologa:!!!

Gość profilefile
sa 3 glowne profike -Humanistyczny -Przyrodniczy -Scisly A np. klasa dziennikarska. europejska, socjalna itp, to sa tak naprawde po prostu klasy humanistyczne. A klasa humanistyczna = Wos, historia, polski tak wiec jedynei jakas humanistyczna, a po niej niekoniecznie musisz byc nauczycielka, po liceum musisz isc na studia tak naprawde wiec od tego zalezy co bedzies robic, po liceum i tak nauczucielka nie zostaniesz. A po humanistycznej mozesz isc na studia nie tylko pedagogiczne

Nie w każdym liceum są te same profile:) w naszym na przykład każdy ma te same lekcje, ale dobiera sobie przedmioty rozszerzenia, coś w stylu fakultetów. Czyli dla każdego coś się znajdzie, bo każdy wybiera, co chce:) jestem tylko ciekawa, jak oni ułożą nam plan:D

Mam jeszcze jedno pytanie; jakie trzeba mieć zdolności, żeby zostać architektem / architektem wnętrz lub prawnikiem? Te 2 zawody najbardziej uderzają do mnie :)

Gość profilefile
Zeby byc prawnikiem to tez musisz isc na profil humanistyczny, a na maturze WoS i historia.

idz do plastyka, na architekture bez rysunku sie nie dostaniesz

co wy gadacie? nie wiem jak w waszych miastach ale u mnie na prawo trzeba zdawac matme rozszerzona i to z bardzo dobrym wynikiem! kiedys byla do wyboru jeszcze historia ale od kilku lat juz nie. A na architekture np na polibude musisz zdac egzamin z rysunku a zeby taki zdac musisz chodzic na lekcje rysunku moja kolezanka chodzila 2 lata i bedzie skladac na architekture ale tam tez liczy sie matma

Moja siostra studiuje architekturę. Żeby się tam dostać, musiała dobrze napisać maturę z matmy i jeszcze zaliczyć 'egzaminy wejściowe' n a studia, jakkolwiek się nazywają:P musiała przez kilka miesięcy chodzić co tydzień na 2-godzinne zajęcia z rysunku i malarstwa, a rysowała już przed nimi rewelacyjnie. Więc widzisz, musisz mieć predyspozycje:P

Dziwne - prawo nie kojarzy mi się w żadnym stopniu z matematyką. Wydaje mi się, że rysować potrafię I LUBIĘ, z plastyki mam bdb oceny ale same wiecie, jak wygląda plastyka w gimnazjum. Nie wiem też jak wygląda sytuacja na rynku, na jakich fachowców jest zapotrzebowanie.

Gość myoooooomyy
po profilu humanistycznym możesz studiowac psychologię, dziennikarstwo, prawo itp. Zresztą idąc na humana nie oznacza od razu, że musisz isc pozniej na studia w rym kierunku. Znam kilka osob po hunistycznym profilu, a pozniej studowały na politechnice, a jeżeli chodzi o matmę to możesz sobie korki załatwic, bo i tak na maturze będziesz musiała ją zdawac.

Gość sorrrrrrrrrrrrrr
Papież kiedy umarł miał 85 lat - 8 5=13 Godzina śmierci: 21:37 - 2 1 3 7=13 Data śmierci: 02.04.2005 - 0 2 0 4 2 0 0 5=13 Postrzelony 13 Maja 9301 dni pontyfikatu - 9 3 0 1=13 Zmarł w 13 tygodniu roku. JAN PAWEŁ DRUGI - 13 liter czy to zbieg okoliczności ? prześlij to dalej niech inni myślą... Sorry, ale musi się spełnić. ... Pomysł sobie życzenie a zobaczysz co sie stanie... Zacznij myśleć o czymś czego naprawdę pragniesz, To funkcjonuje. Osoba, która mi wysłała ta wiadomość powiedziała, ze jej życzenie spełniło sie w 2 dni po odczytaniu tej wiadomości. Wypowiedz życzenie jak skończy sie odliczanie: 10... 09... 08... 07... 06... 05... 04... 03... 02... 01... *Wypowiedz życzenie* Wklej te wiadomość w ciągu 10 minut do 10 komentarzy Jeśli tego nie zrobisz stanie się przeciwność Ciekawe?