Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak to jest???????????????????

czy ojciec może wywieść dziecko za granice?

Polecane posty

jestem w trakcie rozwodu z obcokrajowcem. wlasnie się dowiedziałam że mój jeszcze obecny mąż może wywieść dziecko do swojego kraju. ja mam paszport dziecka on nie ma do niego dostepu.

up

Gość powiem i ja.....
skoro nie ma paszportu dziecka to legalnie go nie wywiezie ....no chyba że wyrobi mu jakiś nielegalny dokument....nie wiem jak jest teraz ale jeszcze do nie dawna to jak któreś z rodziców jechało z dzieckiem za granice to musiała być zgoda tej drugiej strony na taki wyjazd...sam paszport nie wystarczał

Gość BeyonceKnowlessssss
wiesz moze dzieciaka wywiesc bez paszportu, nielegalnie oczywiscie, wystap do sadu o jakis zakaz wyjazdu z dzieckiem i zeby sam nigdy nie przebywał z dzieckiem

Gość powiem i ja.....
Dziecko nie powinno przebywać za granicą tylko z jednym z rodziców bez zgody drugiego, który ma prawo współdecydowania o jego istotnych sprawach. Stanowi to naruszenie prawa, chyba że zezwolenia w tym zakresie udzielił sąd opiekuńczy. Do wyjazdu dziecka za granicę jest potrzebna zgoda obojga rodziców, chyba że jeden z rodziców został całkowicie pozbawiony władzy rodzicielskiej. W innych wypadkach uzyskanie zgody w postaci oświadczenia jest niezbędne. Jeżeli rodzic, który nie został pozbawiony władzy rodzicielskiej, nie wyraża zgody na wyjazd, trzeba zwrócić się o zezwolenie do sądu opiekuńczego.