Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zabrać czy zostawić

Dziecko na pogrzebie

Polecane posty

Gość zabrać czy zostawić

Za 2 dni jest pogrzeb, dziecko ma 4 lata i nie wiem, czy mamy go zabrac na ten pogrzeb. Mam mieszane uczucia, obawiam się reakcji dziecka, żeby się nie wystraszyło, ja sama nienajlepiej znosze tego typu uroczystości.

Gość klatka faradaya
nie bierz to nie impreza dla 4 latka

A czy to jest najbliższa rodzina? Jeśli to pogrzeb kogoś najbliższego to mogłabym się zastanowić ,ale tak bym nie brała.

byłam kiedyś na wykładzie " Jar rozmawiać z dzieckiem o śmierci" Tam pani psycholog mówiła, że dziecko można zabrać na pogrzeb dopiero ja miedzie miało ok 7 lat

Gość zabrać czy zostawić
Ciotka męża czyli dalsza rodzina. To teraz muszę kombinowac, z kim by go zostawić, dziadkowie z obu stron pracują więc nie będzie tak łatwo. A zabierac go na ten pogrzeb i zostawić na miejscu z kimś nie wypali, bo wszyscy na ten pogrzeb jadą i nie będzie nikogo do opieki.

Gość mamama27
popieram - nie jedź a jak nie znajdziesz nikogo do opieki to zostań sama - i tak sie nikt nie przejmie że cie nie ma

Ja bylam na pogrzebie swojej babci w wieku 4lat silnie to przezylam bo to pamietam z perspektywy czasu ciesze sie ze bylam bo mam wspomnienia... ale ponoc caly pogrzeb przeplakalam ze chce do babci a ludzie tlumaczyli ze babcia sie wyspi i przyjdzie;-( Cale zycie brakowalo mi babc...

Gość acodoto
fajna mama - wspolczuje :(

Gość jestem przeciwna zabieraniu
dziecka na pogrzeby Nawet starszego niż 7 lat. Zawsze może przyjść ze zniczem i kwiatkiem później. Te zwyczaje z otwartą trumną i pożegnaniem ze zmarłym ja sama znoszę strasznie,a co dopiero dzieciak. moje dziecko w tym roku było pierwszy raz na pogrzebie - ma 11 lat. I bardzo się zastanawialiśmy czy ma w ogóle iść, ale był to pogrzeb bliskiej osoby, więc zdecydowaliśmy na tak.