Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Suroooogatka

Po Kim Dzieci Dziedziczą Inteligencję

Polecane posty

Gość Suroooogatka

Jak w temacie, zwięźle i na temat :)

Gość jjffjd
dziewczynki po mamie, a chłopcy po tacie :classic_cool:

Gość Suroooogatka
Aha czyli nie po dziadkach tylko po rodzicach, a może od któregoś z rodziców bardziej ciągną te inteligencję ;) ?

Gość fotel
urodę po tatusiu,ruzum po matce.

Po dziadkach pośrednio też :) a np moja koleżanka ma rodziców przeciętnie inteligentnych i zawsze sie dziwili że ona tak świetnie się uczy i jest można powiedzieć geniuszem a po rodzicach nie mogła tego mieć, więc moze źle sie wyraziłam i dziedziczy sie ogólnie po rodzinie. Geny sobie wędrują i raz kiedyś geniusz na kogoś padnie :p

Gość Suroooogatka
A myślałem, że na to nie ma reguły :P więc jak jest

Gość dziedziczenie nie jest
takie proste. Ja zawsze byłam w czołówce, mąz bije swoja inteligencja wszystkie znane mi osoby, a nasz syn jest zupełnie przeciętny. Z kolei moja siostra i szwagier są przeciętni, a ich syn jest niesamowicie zdolny.

Gość Suroooogatka
Trochę zjebana ta "natura" nie każdy mógłby być geniuszem ? Dobrze by to wyszło dla naszej cywilizacji..

Gość reniaaaa,,,
A ja wam powiem, ze czasem dzieci wyrastaja z inteligencji i w pozniejszym czasie sa przecietni i odwrotnie. Moj brat jako dziecko byl bardzo madry. Bardzo szybko nauczyl sie pisac, czytac, liczyc, mial same szostki w szkole. Z wiekiem jednak bylo coraz gorzej. W technkum ciagnal na trojkach, mial problemy z matematyka, fizyka itd. U mnie w klasie byla dwojka dzieci, ktore na poczatku niezbyt dobrze sie uczyly, byly raczej przecietne. W 8 klasie zaczeli wykazywac niesmaowite zdolnosci i konczyli ze swiadectwem z czerwonym paskiem. Obydwoje skonczyli dobre studia.

Gość traaampolina
"Na podstawie badania (w latach 90. XX w.) porównywano geny bardzo inteligentnych ludzi z mniej inteligentnymi. Okazało się, że ci pierwsi częściej posiadają fragment DNA ("marker genetyczny), który pochodzić może tylko od komórki jajowej." ale jednak to nie wszystko, resztę można poczytać zamiast wymyślać

Reniaaa mi sie wydaje że tak jest wtedy kiedy rodzice baaaaardzo ale to bardzo angażują sie w dobre wyniki dziecka :o kiedys sie to urywa i prawda wychodzi na jaw

Gość mgr psych
Przestańcie powtarzać te bzdury, że "inteligencję dziedziczy się po matce". Właśnie przez dwie godziny czytałem poważne opracowania na ten temat i jest to wyssane z palca choć rozpowszechnione mniemanie. Bardzo wiele genów wpływa na inteligencję. Związek między int. każdego z rodziców, a int. dziecka łatwo zmierzyć. Badano to wnikliwie. Różnic nie zauważono. Max o 2% większa zależność po matce (czyli niezauważalnie), ale to wynika z większego wpływu matki na wychowanie we wczesnym dzieciństwie, z ilości spędzanego razem czasu, nie z genów. Jak ojciec się opiekuje, to więcej zależy od niego. Czytajcie z poważnych źródeł i nie piszcie bzdur! Ogólnie to mieszanka b. złożona - kilkaset genów wchodzi w grę - tak postawione pytanie jest bez sensu. Dziedziczy po całej wielkiej puli genów dwóch rodzin.