Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PRZYJACIEL MARZEC

plan na przyszłość... UK

Polecane posty

Gość PRZYJACIEL MARZEC

po wakacjach zamierzam wyjechać do UK...mam nadzieję, że to będzie dłuższy pobyt. Obecnie mieszkam w PL... macie jakieś rady przed wyjazdem ? Co zabrać ? Jak się przygotować ? ... Jak wygląda obecnie życie w UK ?

Jeśli chcesz pracować w zawodzie to przetłumaczone dyplomy. Koniecznie dwa dokumenty tożsamości, na wszelki wypadek zaświadczenie o niekaralności. Jeśli planujesz dłuższy pobyt to na wszelki wypadek sprawdź swój dowód (żeby się nie okazało, że skończy Ci się "ważność" po miesiącu albo dwóch bo będziesz musiał wracać. Ubezpieczenie zdrowotne - na czas do znalezienia pracy... Jeśli jesteś na coś chory to zapas leków - tam są dość drogie. Ja z przyzwyczajenia wszędzie biorę ze sobą całą apteczkę. Poza tym: zastanów się jakiej pracy zamierzasz szukać. Lepiej wziąć odpowiednie ubrania ze sobą niż kupować na miejscu, bo jak na początek to może być całkiem spory wydatek. Przygotuj sobie ze 100 wydrukowanych CV po angielsku. Jeśli masz załatwioną pracę, to spakuj się normalnie. Jeśli nie... no cóż. Jeśli nastawiasz się na szukanie pracy a nie masz dużych oszczędności do przepierniczenia, to możesz wziąć trochę niepsującego się jedzenia (ale bez przesady z ilością). Jeśli palisz to najlepiej rzuć albo zrób sobie zapas fajek. Pieniądze - najlepiej dużo. I jakiś sprytny sposób na to, żeby nie dać ich sobie ukraść/nie stracić przy jakiejś głupiej okazji. Dostosuj ich ilość do regionu w jaki się wybierasz - szukanie pracy i czekanie na pierwszą wypłatę może potrwać nawet dwa miesiące, a na początku czeka Cię spor wydatek w związku z kaucją za pokój. Takie utrzymanie się na średnim poziomie na początku wyjazdu w większych miastach kosztuje ok. 800 funtów/miesiąc - w Londynie drożej (albo i dużo drożej), w Hull mniej. Jeśli nie znasz języka w stopniu co najmniej dobrze komunikatywnym to zostań w domu. Telefon bez simlocka, przydatny byłby też jakiś laptop (korzystanie w kafejkach czy bibliotekach jest mocno upierdliwe). I to pewnie nie wszystko. Ja też wyjeżdżam po wakacjach - najpewniej na stałe. I DeeDeeDee z innego tematu. I Linjkia z jeszcze innego. Jakiś kolejny exodus się zaraz zrobi... W różne miejsca już wyjeżdżałam i zawsze zapominałam zabrać ze sobą czegoś istotnego. Poza tym są różne strony z poradnikami i wątki na forum z ludzkimi doświadczeniami (najróżniejszymi), więc wystarczy poczytać.

Gość dwa monitory
Ja ci powiem co mi sie przydalo - dwa dokumenty tozsamosci i pieniadze, biala bluzka, czarne spodnie (bo pracowalam jako kelnerka). CV po angielsku. Komorka tez Ci sie przyda, taka, do ktorej mozesz wlozyc angielska karte. Jesli nie masz to mozesz tutaj sobie kupic komorke, najtansza juz za jakies 30 funtow. Powiem Ci co mi sie nie przydalo - dyplomy i referencje z Polski. Zaswiadczenie o niekaralnosci wyrobi Ci pracodawca tutajsze, jesli beda potrzebowac.