Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nieszczesliwa duszaa

moja matka pije i nie zajmuje sie 5letnia corka co robic pomocy

Polecane posty

zakladam ponownie temat bo juz nie radze sobie z tym moja matka i ojczym codziennie pija w ogole nie zajmuja sie moja siostra nic do nich nie dociera zeby nie babcia to ona chyba by zginela chce ja zabrac stamtad co mam zrobic? i tez jeszcze jeden problem mam chlopaka i on jest zdania ze siostra powinna byc z mama za rok mamy razem zamieszkac a jak siostra bedzie ze mna to na pewno te plany nie wypala nie wiem co mam robic na pewno nie moge jej tam zostawic dom dziecka czy rodzina zastepcza odpadaja za bardzo ja kocham zebym mogla ja oddac obcym ludziom wole stracic chlopaka a miec ja przy sobie co mam zrobic? mam 20 lat jestem po szkole mam rente po ojcu 700 zl poradzcie cos

Gość twój chłopak to zwykły
niedojrzały frajer myslisz ze mała go obchodzi ? własnie widac jak, ma zostac przy matce zeby wam nie robic kłopotu zabierz mała a jemu sprzedaj kopa na dooope bo wsparcia przy takim człowieku nie będziesz miała zadnego mój były tez był takim skończonym frajerem wszystkie decyzje nawet jak pomagał mi wybrac mój samochód za moje pieniadze dyktowane były jego wygodą

moze dlatego tak mowi bo bardzo chce miec ze mna dziecko caly czas mowi tylko o tym sama nie wiem co robic chlopak to najmniejszy problem co mam zrobic z siostra gdzie sie udac?

pomozcie ludzie bo nie wiem co robic

po pierwsze zastanów się czy jeseś w stanie zająć się siostrą i czy jesteś w stanie poświęcić dla niej chłopaka. potem poszukaj u siebie w okolicy kogoś kto się zajmuje prawem rodzinnym i do niego udaj się po porade. tu raczej nikt ci nie pomoże. a faceta raczej nie oceniaj zbyt surowo. w wieku 20 lat zostać ojcem 5 letniego dziecka to naprawde duża odpowiedzialność.

on ma 24 lata i wiem dokladnie ze dla niego byloby to ciezkie ale ja nie wyobrazam sobie ze wyprowadze sie i zostawie siostre z samymi alkoholikami jakie ona bedzie miala tam zycie nie wiem juz sama co mam robic mam strasznego dola

Gość jm;.jl:
Jesteś dojrzałą osobą, i wspaniałą siostrą :-) Moze w opiece spolecznej doradzą, ale tak mysle- zdrugiej strony- żeby sie nie zainteresowali za bardzo, bo zabiorą małą, zanim Ty zalatwisz cos. Moze poszukaj radcy prawnego, w niektorych miatach przyjmuja bezplatnie. Jak sąd ustanowi Cie rodziną zastępczą, to dostaniesz pieniądze za opiekę, i dacie sobie we dwie radę :-)

Ja uważam że rodzina jest najważniejsza. Chłopak nie ten to inny! Mi się w głowie nie mieści bym mogła zostawić małą siostrę w patologicznej rodzinie,chłopak który kocha powinien Ciebie wspierać,pomóc i co najważniejsze zaakceptować też siostrę.

dziekuje za te mile slowa :) wlasnie tez tego sie boje nie przezylabym tego matka ma mnostwo dlugow ojczym dochodow nie ma bo pracuje na czarno i tez tylko pare mscy w roku boje sie ze ja zabiora ale zostac tak jak jest teraz tez nie moze

do opieki społecznej to narazie nie idź, bo zeczywiście zaraz przylecą sprawdzać co się dzieje, ale taki radca prawny od prawa rodzinnego napewno ci cos doradzi. dowiesz się jakie masz szanse uzyskania opieki nad siostrą. i zabierz ze sobą babcie, ona tez może coś pomóc.

Kochana z opieką to taki ryzyk-fizyk.Albo trafisz na kogoś z sercem i pomogą albo jeszcze mała trafi do domu dziecka. Najlepiej iść do radcy prawnego.A potem wniosek do sądu rodzinnego. Myślę że najlepsze wyjście to ograniczenie praw rodzicom lub pozbawienie.A Tobie dać status rodziny zastępczej.

potwor z bagien- masz racje jesli tego nie zaakceptuje to niech spada

wlasnie tez myslalam zeby do opieki nie isc jakos nie jestem do nich przekonana. mam nadzieje ze dam rade to ogromna odpowiedzialnosc na najblizszych pare lat ale nie moge pozwolic na to zeby zostala z tymi alkoholikami

a zwłaszcza, że nalega na dziecko. Twoja siostra to też jeszcze dziecko- wiem, że to nie to samo, co własne, ale powinien zrozumieć, że Ty nie będziesz sobie żyła spokojnie wiedząc, ze jej dzieje się krzywda.

polly84- dokladnie

Gość lllllooooookkkkk
Witaj Napewno nie zostawiaj malej!!! Moja siostra jest starsza ode mnie o 14lat w wieku 19lat wyszla za maz ja mialam 5 lat. Nie zabrala mnie ze soba zylam w patologicznej rodzinie z codziennymi awanturami....nie zostawij malej

sama mialam tak samo ojciec sie powiesil tez byl alkoholikiem to znalazla sobie wcale nie lepszego zrobili dziecko a teraz mysla tylko co by tu wypic i gdzie sie schowac zeby nikt nie widzial a czuc na cala chate alkoholem matce tylko jezyk sie placze nie zostawie jej ale tez nie wiem jak to rozwiazac mam metlik w glowie

Gość sprbuj przez zabawę
masz szansę. Mam znajomą która w wieku 20 lat została rodziną zastępczą dla swoich 2 braci, więc działaj :) opiekę sobie na razie odpuść, też mi się nie kojarzą dobrze

Gość sprbuj przez zabawę
poradź się radcy prawnego i wystąp o ustanowienie ciebie jako opiekuna do siostry