Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zagubiona w czasie i przestrze

obfite miesiaczki

Polecane posty

Kobitki, prosze, podpowiedzcie mi co mam zrobic... od 2-3 miesiecy moj okres jest tak przerazajaco obfity, ze zaczyna mnie to troche przerazac... trwa normalnie, ok.5 dni, jak zawsze, ale przez te pierwsze dni tak intensywnie krwawie, ze caly czas musze zmieniac tampony/podpaski, rowniez w nocy. nie chce szukac niczego sama w googlu, bo od razu znajduje sobie jakies egzotyczne choroby wtedy :D miala ktoras Was taki problem? jak zmniejszyc krwawienie?

nikt nic nie wie? :(

a ile masz lat? ja coprawda mloda jestem ale do pewneo czasu mialam 'normalny okres' ale teraz juz pare dobrych lat mi sie przestawilo ze leje sie ze mnie tydzien a nawe i dluzej. Lekarz pytal sie tylko czy mam zakrzepy krwy i czy mnie boli, ale zadnych dolegliwosci nie mialam, wiec jest ok. Mam tak ze przez 3 dni leje sie i leje, potem troche mniej, a potem przez kilka dni schodza ze mnie takie resztki typu dwie/trzy krople dziennie , masakra ludzie... zazdroszcze tym ktore maja okrs gora dwa dni

dziekuje ze odpisalas :) ja tez jestem mloda, w tym roku koncze 24 lata - do tej pory wszystko bylo ok, bez zadnych zastrzezen, chociaz czasami zdarzalo sie, ze okres nie byl w 100% regularny - 2 dni w ta lub w ta, nie wieksze roznice. od niedawna dopiero zaczelo sie cos dziac - niby wszystko regularnie, okres trwa ok. 6 dni, przy czym te ostatnie tez takie 'resztki' tylko, ale te pierwsze dni to jakas porazka... nie wiem, czy powinnam sie martwic, czy to jest normalne?

Gość Alina 1906464773
zmiana diety

faktycznie, teraz jakby zaczelam sie odzywiac lepiej i zdrowiej, ale to stopniowo wprowadzalam do swojego zycia od kilku lat... teraz tak nagle by to wplynelo na moj okres? boje sie, ze niedokrwistosci dostane :(

Gość dfdddddddddddddddddd
przy okazji pogadaj z lekazem, moze bedziesz musiala brac zelazo; przy tabletkch antykoncepcyjnych i spiralce hormonalnej tez okres jest skapy...

Koniecznie wybierz się do lekarza. Nawet jeśli opisane przez Ciebie objawy są jak najbardziej naturalne, to i tak nie zaszkodzi usłyszeć o tym od eksperta. Poza tym są dostępne leki na powstrzymanie/zmniejszenie krwawienia, ale przed ich kupnem też najlepiej poradzić się ginekologa. Zdrowa dieta też powinna pomóc. Dodatkowo - jeśli Twoje miesiączki są bolesne, to zacznij uprawiać jakiś sport. Pomaga.

Gość Mimi________
Odgrzebuje temat, bo na pewno duzo dziewczyn ma ten problem - ja tez. Przez obfite miesiaczki bylam na granicy anemii. Konieczna jest wizyta u lekarza, bo obfite miesiaczki moga byc spowodowane np chorobami tarczycy. JEST LEK na obfite miesiaczki, nie wiem, czemu w Polsce sie go prawie nie stosuje. Nazywa sie Mefacit i nawet w opisie leku nie jest wspomniane, ze redukuje krwawienie. Dziala tez przeciwbolowo. Biore go tylko podczas okresu i trace polowe tej krwi , co zwykle, moze nawet mniej. Niestety, trzeba z nim uwazac, przyjmowac tylko z posilkami , ew duza iloscia plynu, bo jest dosc ostry dla zoladka. I starac sie pamietac przyjmowac w rownych odstepach czasu zaczynajac od pierwszych symptomow miesiaczki. Chcialabym inaczej wyregulowac okres, bo ten lek jest dosc silny i raczej niweluje objawy,niz przyczyny, ale lekarze nie zdiagnozowali jeszcze u mnie przyczyn obfitej mieszaczki, moze 'ten typ tak ma'. Wczesniej na obfite miesiaczki dostawalam lek ktory zwiekszal krzepliwosc,ale w moim przypadku to byl blad, bo ja i tak mam wysoka krzepliwosc krwi. Tak wiec przyczyny moga byc rozne, ale przynajmniej miejcie swiadomosc,ze obfite miesiaczki mozna i trzeba lagodzic, bo wpedzicie sie w anemie.