Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

amandaa155

pomozcie !!! nic nie rozumiem !!!

Polecane posty

czesc !! mam pytanie odnosnie usg ,bo nic kompletnie nie rozumiem...od miesiaczki jestem w 23 tyg i 2 dni ,natomiast wg 1 usg w 9tyg od mies ,byl to 7 tydz ciazy i data porodu .na 19 wrzesien...w 14 tyg mialam kolejne usg wtedy lekarz nie podal daty porodu ,ale powiedzial ,ze to 14 tyg i 4 dni,idac teraz na polowkowe wedle usg w 14 tyg powinien to byc rowny 21 tydzien ,a lekarz powiedzial ,ze jest 22 a date porodu wyzmaczyl na 21 wrzesnia ,ale jak to mozliwe?? jesli bylby to 22 tydz od zaplodn to data porodu powinna byc na ok7 wrzesnia ,a nie 21!!! na dodatek wg miesiaczki wiek ciazy 23tyg i 2 dni ,a wg usg 22 tyg ...wiec jest to 12 wrz term porodu z mies,a 21 z usg ,ale jesli rzeczywiscie mialby to byc 21 wrz data porodu to odejmijac 38 tyg to bylabym tetaz moze w 19 tyg a nie 22 ,w ogole nie kumam o co w tym chodzi ...

Gość b.e.a.t.a
Po prostu kieruj sie data porodu i usg. Od miesiaczki do zaplodnienia moglo minac wiecej niz 2 tygodnie, takze data miesiaczki nie musisz sobie zaprzatac glowy.

no tak ,ale nie rozumiem czemu jest ,ze do zaplodnienia niby doszlo 9 dni od miesiaczki wg tego usg ,a data porodu jest tak odlegla !!

Gość ojnejaniemow
nie kieruj sie teraz tym, wszystko wyrowna sie pozniej zobaczysz:) tez tak mialam, czemu sie tak przejmujesz???????

Gość ojnejaniemow
ja mialam na 24 grudnia z om i 10stycznia z usg!!!

Gość b.e.a.t.a
Ok, policzylam dla Ciebie: jesli wczoraj bylas w 22 tygodniu, dodaj 18 tygodni i wyjdzie Ci termin na 21 wrzesnia.

bo chce dojsc do ladu kiedy moglo dojsc do zaplodnienia ,no bo jesli data porodu jest na 21 wrz to powinien to byc 30 wrzesien ,no ,ale skoro jest to teraz niby 22 tydz to powinno dojsc 16 wrzeznia i dlatego ja nic nie kumam ..kompletnie nic

Gość niedamradysobieprosze
ja tez:O jak data zapl 30wrz??i termin na wrz co ty gadasz

no ,ja wiem liczylam to tez ,ale badziej chodzi mi o liczenie w druga strone ;-);-);-) jako zaplodnienia ;-);-) na dodatek wedle usg w 14 tyg jak sobie policzylam to wychodzi ,ze w ciaze 23 zaszlam ,a teraz to.ja.juz nie wiem pogubilam sie :-(

Gość b.e.a.t.a
Na podstawie usg, prawdopodobna data zaplodnienia to 29 grudzien 2011

no ,na chlopski rozum tak wychodzi ,to wiem ,ale czemu w takim razie ,teraz wymiary sa na 22 tydz..??

Gość izabella izabellinii
A co?? Nie wiesz kogo o alimenty podac??

Gość b.e.a.t.a
Bo musisz liczyc 40 tygodni a nie 38.

nikogo o.alimenty podawac nie musze ,nie wiem skad taka zlozliwosc w ludziach ...natomiast jesli chodzi o to picie ,to tez taka zlosliwosc jest nie na miejscu ...poniewaz mialam imprezowy okres bardzo ,a test pokazal jedna kreske ,odkad wiem o ciazy nie pilam ani.razu i dbam o dzidziusia.Nie jestem i nie bylam zadna alkoholiczka ,tylko studentka z imprezowymi znajomymi..i tyle

dzieki b.e.a.t.a serdeczne :-*:-*:-* ale ,czy 40 tyg liczy sie zawsze nawet jak nie jest to od miesiaczki?? tzn kompletnie nie wiem jak wytlumaczyc to ,o co mi chodzi ;-) no bo okres mialam 7 grudnia i do niego dodajac 2 tyg jest 21 teoretycznie powinnam zajsc wtedy w ciaze ,ale jesli zaszlabym 30 to odejmujac 2 tyg jest 16 i wtedy tak jakby od 16 powinnam liczyc wiek ciazy ,a nie od 7 grudnia ?? i teraz tak jakby wymiary na jaki tydzien powinno miec dziecko w takim razie ..jak od mies jest 23 tyg i 2 dni tzn ,ze jesli wg usg jest 22 tyg to do zaplodn doszlo 9 dni pozniej ?? aha i czemu niektorzy maja np 23 tyg od mies i na usg wymiary tez na 23 tyg?? tzn ze w mies zaszly w ciaze ?? czy ,ze moj maluch jest za maly ?? bo dzieco powinny miec wymiary wedle miesiaczki ?skomplikowane to ;-)

na dodatek wszedzie czytam ,ze termin usg jest zafalszowany i aby miesiaczka sie sugerowac ,ale jesli mialam nieregularna to tez sie to tyczy ?? ale zagmatwane to wdzystko !!

pomozcie !!! no i dlaczego wg usg poprzedn to byl 14 tydz i 4'dni ,a wiec wcz powinien byc 21 ,a nie 22 tydz ciazy !! a wg wczorajszego byl 22 !! jak to rozkminic ??? aha i jak jest 22 tydz to znaczy ,ze jest tydzien starsza ciaza,czy mlodsza niz wg ost usg jesli wczoraj bylby ten 21 tydz ,a nie 22 to data porodu powinna byc wczesniejsza,czy pozniejsza niz ta co teraz??

i jak ktos ma 2 tyg roznicy miedzy terminem usg ,a om tzn ,ze zaszedl w ciaze prswie 4 tyg po miesiaczce ,czy jak ?? no bo jesli ja zaszlabym ponad 3 tyg po mies i roznice w porodzie mam 9 dni to jak to rozumiec ? czy moze zasxlam wczesniej ,czyli 2 tyg po miesiaczce ??? niech sie ktos wypowie !! prosze !! potrzebuje pomocy !! to wazne

Gość miszkowata
Jezu, dziewczyno, ty masz naprawdę coś z głową :O Na KAŻDYM usg wyjdzie ci inna data porodu, zrozum to! Co ci da data zapłodnienia do terminu porodu? :O Jak nie urodzisz idealnie w terminie, to zacznie się schiza, że coś znowu nie tak :O Ja miałam termin na 20-ego, urodziłam równo w terminie, sama się zdziwiłam, a ostatnie usg przed porodem pokazało mi najpóźniejszą datę: 29-ego. Wg obsowu głowki był też termin na 5-ego następnego miesiąca i co z tego? Nie da się ustalić dokładnej daty zapłodnienia ani tym bardziej zagnieżdżenia zarodka! A dziecko i tak sobie wyjdzie wtedy, kiedy będzie chciało. Zrób coś ze sobą, bo te wszystkie twoje nastroje (delikatnie mówiąc) dziecko już odczuwa i przeniesiesz je na nie w wychowaniu.

Gość miszkowata
Termin KAŻDEGO porodu wylicza się z OM. Do daty OM dodaje się 7 dni i masz dzień porodu. Urodziłam wg OM.

no tak tylko,ze z om dodajac 7 dni wychodzi 14 wrz,a wyliczajac 40 tyg od om wychodzi 12 wrz wiec tez nie jest to do konca precyzyjne ,a wg pierwszego usg mialam termin na 19 wrz wiec nadal sa niescislosci ...

Gość miszkowata
Bo zawsze będą! Czy do ciebie nic nie dociera?! Inna data porodu będzie z OM, inna z każdego USG, a jeszcze inna z wymiarów dziecka i to z poszczególnych części: główki i brzuszka. Dziecko to nie maszyna, że każesz mu dostosować się do daty porodu albo wymiarów z książek na dany tydzień. Boże, widzisz i nie grzmisz! A co z tobą się będzie działo przed porodem i później, jak się dziecko urodzi? :O

poza tym probuje rozwiazac tylko zagadke jak to jest ,ze roznice w wielkosci dziecka wg om,czyli 23 tyg i 2 dni ,a wg uag jest to 22 tydz ,czy normalne sa takie odchylenia ,czy dziecko powinno miec idealnie tyle ,czyli wymiary na 23 tydzien ??? i czemu niektorzy maja nawet 2 tyg roznicy w term z miesiaczki.i term z usg ?? jak to jest ?? i czy moglam zajsc w ciaze 3 tyg po miesiaczce ,czy to nierealne ?? i czemu skoro termin usg porodu jest na 21 wrz to wymiary dziecka wskazuja na 22 tydz ,a nie 20 tydzien ? przeciez jesli bylby to juz 22 tydz to rodzilabym 7 wrzesnia ,a nie 21 !!!!

Gość zamezna kobitka
Mi z miesiaczki termin wychodzil na 17 kwietnia. Wg ostatniego usg na 3 tygodnie szybciej, bo mialam duze dziecko. Ale lekarz nie sugerowal sie usg, tylko terminem z ostatniej miesiaczki. Urodzilam 16 kwietnia.

a pierwsze usg ?? czy ten termin jest najpewniejszy ?? ja mialam zawsze nieregularne miesiaczki ,nie wiem kiedy zaszlam w ciaze

Gość miszkowata
Nie no dalej w koło Macieju :O Co ty masz za zagadki? :D :O Lekarza nie mogłaś zapytać, czy sama bawisz się w ginekologa, bo słowo daję, że nie kumam, o co ci tak naprawdę chodzi? Mi w karcie wpisali, że urodziłam dziecko w 41 tc, co było bzdurą i co z tego? Akurat mało mnie to obchodziło, bo jakie to ma znaczenie?

Gość zamezna kobitka
Nie pamietam juz, jak na pierwszym usg. Lekarz powiedzial, zeby sugerowac sie terminem z OM. Tak ciezko ci zapytac swojego ginekologa? mi miesiaczka zanika, mialam wywolana, bo staralam sie zajsc w cdiaze. wywolalam luteina i zaraz po oresie zaszlam w ciaze. wiec nic do tego nie ma, czy masz regularne czy nie-lekarz zawsze pyta o ostatnia miesiaczke, ktora byla, wiec w czym problem?

no wiem ,ale plodne dni sa 2 tyg po miesiaczce ?? ale ,czy moze byc tak ,ze sa nie 2 tylko 3 tyg po okresie ?? czy moje dziecko jest za male jak na usg w 23tyg i 2 dni ma wymiary 22 tygodniowego ??