Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość shy girl

Kilka pytań o Anglię - odpowiedzcie please:)

Polecane posty

Gość shy girl

Witam wszystkich emigrantów i mam kilka pytań. Niedługo wyjeżdżam do UK, mieszkanie mam raczej zapewnione, tylko pracy będę szukać już na miejscu. W związku z tym pytanie nr 1. Jeśli naprawdę będę całe dnie chodzić, pytać, roznosić CV, zgłaszać się do agencji, itp, to ile czasu może zająć mi znalezienie pracy? 2. Nie mam dużych wymagan, odnośnie zatrudnienia, może nie chciałabym pracować w rolnictwie, dlatego, ze mogę wymięknąć:), ale raczej jestem silna i pracowita. Ile mogę zarabiać tygodniowo/ miesięcznie? 3. Jak już wspomniałam, nie boję się pracy poniżej kwalifikacji (w Pl cały czas tak pracuję za grosze, na śmieciowych umowach, etc), ale jednak marzy mi się, by po pewnym czasie robić coś, powiedzmy przyjemniejszego, typu praca w sklepie, biurze... Mam skończone dzienne studia, na dobrej uczelni (UJ). Czy takie coś w ogóle jest możliwe? Pozdrawiam i proszę o odpowiedzi.

Gość wredny wuj
w kfc to ten twoj dyplom uj na scianie powiesza

Gość sdnbsks
ale jaki kierunek masz skonczony?

Gość do iceberg
A kiedy przyjezdzasz do Uk? I do jakiego miasta? No i jaki masz angielski i doswiadczenie? Ja przyjechalam tu w wakacje i z praca bylo ciezko, chyba w sierpniu zaczyna sie robic troche luzniej. Najnizsza krajowa to chyba jakies 850 - 900 funtow, ale jesli pracujesz dla agencji to roznie z tym bywa, bo moga Ci dac mniej godzin. Oczywiscie to zalezy od Twojego doswiadczenia, ale wiekszosc Polakow startuje w restauracjach, fabrykach itp lub pacujac dla agencji, bo oni nie maja za duzych wymagan. Porzadny pracodawca poszukuje pracownika przewaznie z jakims tam doswiadczeniem i dobra znajomoscia jezyka. Ale sa szanse rozwoju, choc czasem zajmuje to duzo sily wybicie sie z prostej pracy do czegos lepszego. Dlatego, jesli masz konkretne doswiadczenie z Polski to staraj sie to wykorzystac i staruj na podobne stanowisko. Powodzenia.

Ja tez przyjechalam w wakacje i prace znalazlam w 1 dzien, niestety przez agencje, ale po pol roku, w jednej firmie mnie zauwazono, doceniono angielski, zaproponowano kontrakt jako jedynek polce, wiec teraz jest juz ok. Jest o wiele latwiej, masz szanse rozwoju, jak jestes pracowita mozesz wiele zdzialac.

Gość iceberg
zalezy do jakiego miasta sie wybierasz, ale jesli chcialabys w restauracji czy pubie nie powinno to dlugo potrwac zanim cos znajdziesz - oczywiscie wszystko bedzie zalezec od Twojej znajomosci jezyka, badz jezykow jesli znasz jeszcze jakis poza angielskim to super jesli przyjezdzasz do Londynu to przejdz sie np po Oxford Street czesto na szybach sklepow sa ogloszenia o przyjeciu do pracy, placa pewnie minimalna ale praca czysta no i od razu probuj do biura bo nic nie tracisz, zacznij np od polskiej firmy a jak zdobedziesz doswiadczenie i bedziesz miala co wpisac do cv jako doswiadczenie juz tutaj w UK to nie powinno byc problemu z lepsza praca zarejestrujesz sie w agncji np Euro London Appointment dostaniesz swojego agenta ktory Ci pracy poszuka (nie mylic z praca przez agencje) ale zeby trafic do takiej agencji trzeba niestety miec szczescie i doswiadczenie, poza tym ambicje i chec pojscia do przzodu ale tego mam nadzieje Ci nie brakuje ;) powodzenia

Gość już wszystko wiem
jak nie znasz dobrze języka, to nie zawracaj sobie głowy wyjazdem do Anglii

Gość a mi się za każdym razem
jak czytam taki post otwiera nóż w kieszeni, dlaczego młodzi, wykształceni ludzie muszą wyjeżdżać z własnego kraju, bo nie ma szans rozwoju, wiadomo niektórzy wyjeżdżają bo chcą ale ile jest takich osób? Większość musi...

Gość mnie sie raczej noz otwiera,ze
ludzie w UK z zasady pracuja ponizej kwalifikacji, nic dziwnego,ze uwazaja nas za narod do mycia kibli. Nie konczcie studiów, po ktorych nie ma pracy, zakladajcie swoje firmy, a jesli jedziecie za granice, doksztalcccie sie na tyle,zeby znalezc prace w zawodzie. Zapewniam, ze MOZNA.

Gość Braz Arge Peru
ciacho a jaka prace wykonujesz?

Gość shy girl
Dziękuję za odpowiedzi. Co do dyplomu z UJ- to nie wiem skąd przytyki, przecież wyraźnie podkreśliłam, że nie boję się pracy poniżej kwalifikacji, zresztą tak właśnie pracowałam w Pl. Jadę do Crewe - podobno dużo tam Polaków więc chyba z pracą nie jest tragicznie. W marzeniach chciałabym po jakimś czasie przenieść się do pobliskiego dużego miasta, np. Liverpoolu, czy Manchesteru. Mam opory przed agencjami zatrudnienia, bo nie chcę, by zabierano mi połowę wypłaty. A skończyłam (będziecie się śmiać) filologię romańską, czyli mój zawód chyba będzie kompletnie nieprzydatny w UK, bo po co im znajomość francuskiego?:) Ale angielski też znam, bo ogólnie nauka języków obcych przychodziła mi zawsze z łatwością. Pozdrawiam.

Gość shy girl
A co do mojego doświadczenia- może być ciężko, gdyż pracowałam w finansach, pożyczkach, ubezpieczeniach... Wątpię, by przyjmowali Polaków do pracy w firmach finansowych. Prowadziłam też kursy francuskiego, myślicie, że mogę pomarzyć o byciu lektorem francuskiego w UK?:)

Gość do shy girl
jesli masz wyksztalcenie filologiczne zawsze mozesz sprobowac czemu nie...u mnie w koledzu angielskiego uczyla peruwianka, ktora miala typowo poludniowo amerykanski akcent (koledz w londynie), jesli pracowalas w polsce w finansach sproboj w tutejszych bankach, roznego rodzaju kantorach, lub sklepach zajmujacych sie transferami pieniedzy, potem zawsze mozesz isc na jakies kursy tutaj i szukac lepszej pracy, a slyszalas kiedys o zawodzeni credit controllera? poczytaj troche moze ci sie spodoba a wiem, ze jest duzo ofert pracy w tej profesji, nie zakladaj odrazu ze bedziesz musiala skonczyc w fabryce lub pubie, nawet jesli na poczatku taka prace bedziesz wykonywac to pamietaj by tam sie nei zasiedziec za dlugo bo potem sie nei wyrwiesz,

Gość teraz zaczyna
sie sezon, wiec na prace przez agencje w jakiejs fabryce szanse sa, nawet w tydzien, dwa. Zarobki? w fabrykach daja najnizsza krajowa-6,08 funta na godzine, co daje na tydzien ok. 210 funtow. Zmiana pracy jest mozliwa, ale musialabys bardzo dobrze znac jezyk angielski. W sumie nawet do sprzatania, czy w fabrykach trzeba znac podstawy albo komunikatywnie jezykiem sie poslugiwac (choc znam wiele osob, ktore w fabrykach pracuja a po angielsku ani be ani me).

Gość shy girl
"do shy girl" dzięki za odpowiedź! Dzięki za cenne rady i za to, że mnie podniosła na duchu Twoja wypowiedź. Masz rację, co do tego, żeby nie zasiedzieć się w jednym beznadziejnym miejscu za długo. Na początku wiadomo, bierze się, co jest, ale trzeba próbować piąć się wyżej:) W końcu są i Polacy, którzy pracują w londyńskim City:) Pozdrawiam.

Gość teraz zaczyna
Wlasnie przez agencje masz 6,08 na godzine, ale z z godzinami bywa roznie, teraz rusza sezon to pracy w fabrykach duzo, ale to tez przewaznie tylko do Swiat bozego Narodzenia, po nowym roku wielu pracownikow agencji jest odwolywanych.

Gość iceberg
jezeli znasz angielski i francuski plus masz doswiadczenie w branzy finansowej to szukaj pracy za biurkiem - wierz mi masz duze szanse szukaj na: toplanguagejobs.co.uk Multilingualvacancies.com eurolondon.com jobrapido totaljobs powodzenia

Gość shy girl
Dzięki iceberg!! Przydatne strony.

Gość shy girl
Weszłam na pierwszą strone z zaproponowanych przez Ciebie iceberg i co znajduję? Praca z wloskim lub francuskim (biegła znajomość jednego z tych języków jest głównym i koniecznym warunkiem) w Cheshire, czyli tam, gdzie ta dziura Crewe się znajduje:) Wierzę, że może się coś w tym UK udać:) Dzięki!