Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość evelin7046

czy to szkodzi dziecku?

Polecane posty

Gość evelin7046

czesc kochane;* mam do Was pytanie. jestem w 19 tygodniu ciąży. od 3-4 dni jestem chora,- bol gardla, kaszel, dreszcze, ogolne oslabienie bylam u lekarza przepisala mi jakies bzdety i na wszelki wypadek antybiotyk Duomox. ciagle jestem oslabiona mam dreszcze bole gardla domowe sposoby nie pomogly. jeden mowi, ze nie powinnam drugi ze mam brac, w aptece ze nie powinnam zadnych lekow juz nie wiem kogo sluchac, bardzo się boję. nie chcę zaszkodzić dziecku. czy powinnam go wziąć? nie mam gorączki na pewno nie wiecej niż 37,3 jednak dreszczy nie mogę już znieść. dziekuje pozdrawiam

Gość ginni z tonika
to po co Ci antybiotyk? ja zawsze robiłam sobie hrebaty z imbiru i jadłam miód z cytryną, wygrzewałam sie i juz.

Gość evelin7046
a nie wiesz po co sie stosuje antybiotyk ;)? ostatnio slyszalam stwierdzenie ,ze bardziej szkodze dziecku tym , ze nic nie robie niz tym jak wezme antybiotyk stad moje pytanie ;)

Moja kumpela w 28tyg. się przeziębiła i lekarz (rodzinny) też przepisał jej tylko jakiś syropek dla dzieci (miała straszny kaszel!!!), kazał pić rumianek , na gardło odpoczywać , nie przemęczać się,mierzyć temperaturę,wygrzewać się...przeszło jej i niby już było ok , a tu nagle dostała skurczy i wylądawała w szpitalu-miała podwyższone CRP-świadczyło to o NIEDOLECZONEJ infekcji , zaczęła jej sie skracać szyjka,groziła cesarka jak poziom CRP nie spadnie-w szpitalu podali jej dożylnie antybiotyk i na szczęście obyło się bez cesarki. Ale teraz jest w 33tyg.i torbę ma już spakowaną bo młody już się ciśnie,dostała skierowanie na porodówkę i lada chwila może zacząć rodzić. Więc jako naoczny świadek ja bym ci radziła udać się natychmiast do swojego gin i jego zapytać,co dalej masz robić,bo niby niewolno brać żadnych leków kobietom ciężarnym,ale niedoleczona infekcja może być o wiele bardziej niebezpieczna. Życzę zdrówka :)

Gość evelin7046
dziekuje za odpowiedz ! wlasnie tak sie zastanawiam bo to weekend a ja mam numer tylko do niego do gbinetu . jednak się zdecyduje wziac ten antybiotyk ... czytalam, ze duzo kobiet w ciazy go bralo w roznychg trymestrach i wszystko jest ok . jeszcze przepisal mi go lekarz.. dziekuje :*

nie ma za co :) skoro lekarz przepisał ci ten antybiotyk to wiedział co robi - tym bardziej,że WIE ,że jesteś w ciąży,więc z nieba ci go nie przepisał,napewno nie jest to taki antybiotyk który jest bezwzględnie zakazany dla kobiet w ciąży,ale pomimo to ja bym się jeszcze skonsultowała z gin,żeby wiedział też co się dzieje i miał na uwadze to ,że taki lek bierzesz-zrób to jak tylko najszybciej możesz! A tymczasem zaparz sobie rumianek na gardełko , przykryj się cieplutkim kocyczkiem i odpoczywaj :)

Gość małą miiiiiiiiii
ja bym antybiotyku nie brała.to ostateczność a dziecku moze zaszkodzić jak byłam chora w ciazy,nigdy nie brałam antybiotyku,tylko domowe sposoby nawet jak temperatura była wysoka ale zrobisz jak zechcesz a lekarze tez są różni,prawda?ciekawe czy potem weźmie taki odpowiedzialnosć za uszkodzenie płodu

Gość evelin7046
wlasnie u mnie nie wystepuje goraczka . za pozno juz polknelam :( czytalam, ze jest bezpieczny :(

Gość kolendraaaax
duomox można przyjmowac w ciąży tylko po konsultacji z lekarzem

Ja na twoim miejscu nie bralabym antybiotyku. Jak bylam w ciazy w 18 tc tez sie przeziebilam. Moj gin powiedzial mi, ze poki nie ma gorazcki to on poleca domowe sposoby leczenia plus solidny wypoczynek. Bledem wielu osob jest to, ze nie doleczaja do konca przeziebien: poczuje sie troche lepiej i juz rzucaja wszystko - stad potem niedoleczone infekcje.

Gość xdxd
ja bralam duomox w 7 tyg i 35 tyg ciazy... dziecko zdrowe duomox amotax jeden kij sa to leki dozwolone w ciazy

Gość xdxd
aaa zapomnialam dodac ze przez paskudny kaszel w 36 tyg ciazy odeszly mi wody... moze gdybym wczesniej dostala antybiotyk mala posiedziala by w brzuszku dluzej

małą miiiiiiiiii przecież pisze dziewczyna,że domowe sposoby nie pomogły :( na dwoje babka wróżyła , to jest trochę jak loteria : jak weźmie antybionyk to może mieć powikłania po antybiotyku , jak go nie weżmie to będzie miała powikłania po nieleczonej infekcji i ,tak jak moja kumpela, wyląduje w szpitalu (tfu,tfu,tfu !!!! ) i tam podadzą jej co ???? oczywiście antybiotyk !!!! Skoro lekarz przepisał jej antybiotyk , to zapewne uznał,że "samo" się nie wyleczy-skoro domowe sposoby zawiodły.

xdxd aaa zapomnialam dodac ze przez paskudny kaszel w 36 tyg ciazy odeszly mi wody... moze gdybym wczesniej dostala antybiotyk mala posiedziala by w brzuszku dluzej otóż to !!!!

Gość Tyle że dziewczyna ma
wszelkie objawy infekcji wirusowej i żadnych bakteryjnej:O a przy takich przyjmuje się antybiotyk. Branie w takiej sytuacji antybiotyku w ciązy to absurd:O

Gość oszafertyga
Przy takich objawach jak ma autorka i bedac w ciazy, nie wzielabym antybiotyku :O Na oslabienie? Bez sensu! Zaszkodzilas i sobie i dziecku bo antybiotyk to ostatecznosc! Bierze sie jak juz nie ma innych mozliwosci ale w Polsce lekarze na wszystko antybiotyki przepisuja. Jak dla mnie - bez sensu!

Gość gość
Antybiotyk podaje sie na infekcje bakteryjna a nie wirusowa. Jesli to zwykle przeziebienie to lekarz jest du*a.

Gość gość
Durne baby!!! czemu straszycie inne kobiety, ze antybiotyk zaszkodzi dziecku??? Jezeli jest infekcja, ktora wymaga jego podania to trzeba brac, zeby nie dopuscic do rozwoju choroby, a nie bawic sie w chora meczennice. Tym mozna powaznie zaszkodzic dziecku. Sama bylam niedawno chora, zaczelo sie od gardla i kataru, potem kaszel, leczylam sie domowymi sposobami ale po trzech dniach [byl akurat weekend] poszlam do lekarza, niby wszystko ok ale lekarka kazala mi przyjsc za dwa dni, na nastepnej wizycie okazalo sie, ze infekcja sie rozwinela i mam jakies szmery = poczatki zapalenia oskrzeli. Lekarka powiedziala, ze w tym wypadku nie ma na co czekac tylko trzeba podac antybiotyk, bo gorzej byloby to zostawic, zeby dalej sie rozwijalo. Myslcie troche czasem, leki przepisywane w ciazy to nie jakis spisek przeciwki waszym dzieciom, tylko cos co ma pomoc!!!

Gość gość
Dokładnie,zgadzam się z poprzedniczką. Sama dostałąm Amoxycylinę w 21 tc, bo infekcja się poszerzała. Lekarz powiedział,że lepiej tak niż nic nie brać, zresztą moja wtedy 5 letnia córka też dostała,bo byłyśmy obydwie chore. Mieszkamy w De, tutaj lekarze dają antybiotyki w ostateczności,a więc skoro zapisał to i mnie,i córce,to widocznie nie było innego wyjścia. Dziecko oczywiście urodziło się zdrowe,wszystko w porządku. Nie ma co demonizować. WIem,że niektórzy lekarze w Polsce nagminnie i bez potrzeby przepisują antybiotyki i tu się zgadzam,że jest to absurdem. Ale mimo wszystko uważam,że jeśli domowe sposoby nie pomagają (oczywiście cały czas mowa o ciężarnych kobietach),a ja mam się czuć coraz gorzej,to już lepiej ten antybiotyk zażyć. Dla bezpieczeństwa. W końcu to nie heroina,a lek,który pomaga..

Gość gość
mialam katar w ciazy od 5 do 8 tygodnia i pozniej po 21 tyg. Wszystko z dzieckiem dobrze. A na prawde ostro kichallam. Robilam inhalacje z soli i prenatal w kazdej formie plus herbatka z miodkiem