Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Karolina___27

kto się dobrze zna na podatku? Problem ze zwrotem

Polecane posty

Gość Karolina___27

czy zna się ktoś dobrze na podatku dochodowym? Ktoś mi pomoże? Proszę

Gość przychody zze sprzedaży usług
a w czym słońce ?

Gość przychody zze sprzedaży usług
najpierw pyta potem znika haha :) to pa

Gość Karolina___27
oj zajęta byłam, przepraszam :) a więc sprawa wygląda tak: czy Wy zawsze dostajecie zwrot całości zapłaconego podatku?

Gość Karolina___27
zakładając, że miałam zarobki 12.ooo, zapłaciłam 900 podatku z dwóch firm. W rozliczeniu z HM przysłali mi że mam dopłacić 90 F podatku. Bo dochód minus kwota wolna (około7400 f) wynosi ileś tam i 20% podatku od tego wyszło więcej niż ja zapłaciłam. Jak to możliwe skoro zapłaciłam łącznie 900podatku a oni każą mi dopłacić??

albo zarobiłaś 12 tys. z małym hakiem, albo jeszcze doliczyli NI - jesli za mało ściągnęli

Gość Karolina___27
no właśnie ja tego nie rozumiem, zarobiłam nieco poniżej 12.000. NIN mi zawsze normalnie ściągali. Ale co oznacza ta kwota wolna od podatku (z kodu podatkowego)? Nawet jeśli coś tam za mało mi ściągali to co z moim zapłaconym podatkiem prawie 900 F?

Gość już wszystko wiem
dobrze cię obliczyli. 7400 wolne od podatku, zostaje 4600, od tego 20% + NIN. O co chodzi?

Gość Karolina___27
ale ja zapłaciłam więcej podatku niż mi odbliczyli 20% od tej sumy (tej różnicy)

jak pracujesz w dwoch firmach to w tej drugiej naliczaja ci wyzszy podatek. pamietam jak pracowalam w dwoch miejscach to wlasnie tak mialam, w jedne standardowy podatek a w drugiej wyzszy.

Gość Karolina___27
kurczę nadal nie rozumiem :( :( ale jak to jest że wszyscy moi znajomi dostają po kilkaset funtów zwrotu a ja mam jeszcze dopłacić?! Skąd aż takie różnice ????

Gość Karolina___27
a proszę, rozwiejcie jeszcze jedną wątpliwość, czy dobrze zrozumiałam. Jeśli w kodzie podatkowym jest kwota np. 7.000 F to znaczy, że do tej kwoty nie muszę płacić podatku (zostanie mi on zwrócony), a ponad tą kwotę muszę płacić 20% podatku (nie zostanie mi zwrócony)? czyli jak np. zarobię 6900 F to zostanie mi zwrócony cały podatek a jak zarobię np. 11.000 to podatek muszę zapłacić od tej nadwyżki czyli 4.000 F (11.000-4.000)???

Gość dissertation
tak - jesli pracujesz w dwoch firmach to masz tzw. emergency tax code - chyba BR o ile dobrze pamietam i w drugiej firmie placisz wyzszy podatek. Czasami bardziej sie oplaca miec pelny etat w jednej firmie niz sobie "dorabiac" Ale zawsze mozesz isc do lokalnego biura Inland Revenue i zapytac co i jak, oni najlepiej wytlumacza :)

Gość Karolina___27
ja BR nie miałam, nie pracowałam w tych firmach jednocześnie tylko najpierw w jednej, potem w drugiej.

Gość Karolina___27
jeeez dziękuję za twój wysiłek :D

Gość już wszystko wiem
od kiedy to jest zwracany podatek od kwoty wolnej od podatku???

Gość zeroszesc
a 900 funtow podatku od zarobkow 12 tys to tak duzo???? jesli odejmiesz kwote wolna od podatku i od tego odliczysz 20% to wlasnie wychodzi cos kolo 900f wiec zaden zwrot ci sie nei nalezy, a jak ktos wspomnial wczesniej moze byc tak ze jak masz dwoch roznych pracodawcow to i stawka podatku sie rozni

Gość zeroszesc
poza tym twoje pytanie "czy Wy zawsze dostajecie zwrot całości zapłaconego podatku?" jest zupelnie bez sensu, nikt nie dostaje zwrotu zaplaconego podatku (jesli jestes zatrudniona a nie samozatrudniona) tylko zwrot NADPLACONEGO np. w przypadku kodu BR, przeciez ktos musi te podatki placic wiec jaki by byl sens je napierw pobierac a potem w calosci oddawac?

Gość Karolina___27
dziękuję Wam za odpowiedzi. To nie o to chodzi, że ja się domagam jakiegoś mega zwrotu czy coś. o prostu ja zsumowałam i wyszło mi że mam jednaj nadpłatę a oni mi wyliczyli niedopłatę.

autorka pyta czemu do 900 funtow zaplaconego podatku musi doplacic jeszcze 90. ja ci powiem ze tez tego nie rozumiem, myslalam ze to chodzilo o 2 prace naraz.. ja bym dzwonila z pytaniem do tax office. oni ci tam to ladnie wytlumacza.

Gość iceberg
wysokosc taxu zalezy od kilku czynnikow tak wiec jedynie na podstawie informacji ze zarobilas 12 000 prawdopodobnie nikt tutaj nie bedzie Ci w stanie pomoc sprawdz moze tutaj http://www.thesalarycalculator.co.uk/salary.php ale najlepiej bedzie zadzwonic do tax office i okladnie dopytac

Gość Karolina___27
jeszcze raz dziękuję. Dzwoniłam do biura i pani powiedziała żebym jeszcze raz przesłała moje P45 i przeliczą mi to ponownie :)