Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trutuutiiii

GASTROSKOPIA- kto mial robione?

Polecane posty

Gość trutuutiiii

j.w

ja mialam 2 razy badanie niecala minute dasie przezyc nie ma tragedii.

Gość trutuutiiii
ile przed tym, nie mozna jesc. jutro mam na 11.30 jak sie przygotowac do badania?

idz na czczo mi nie kazal 6 godz jak szlam na 20.00 a raz mialam tez na 11 i szlam na czczo.nie musisz sie przygotowywac tylko poprostu nie jedz.

Gość było-minęło
Ja miałem 3-4 razy. Da się przeżyć ale zdecydowanie to nie jest przyjemne badanie. Zwłaszcza pierwszy raz. Staraj się nie denerwować ale pod gabinetem o to trudno jak się widzi innych spanikowanych pacjentów przed badaniem, słyszy odgłosy z gabinetu w trakcie, i widzi pacjentów po, często ledwo żywych. Często ludzie oczekujący panikują i rezygnują. Ale jak trzeba to musisz wytrzymać i iść, rezygnacja nic nie rozwiązuje. Moja rada, nie idz sama, tylko z kimś bo po wyjściu ciężko, musi minąć chwila aż się uspokoisz. Nawet nie myśl aby cokolwiek przedtem jeść albo pić przez wiele godzin.. A w trakcie badania na nic nie masz już wpływu - leż na boku i koncentruj się na oddychaniu przez nos.

Gość 2312312312
ja bym się nie dała na to przebadac, bez narkozy

Gość koko-koko
jak ktoś lubi ostry porządny anal, to polecam kolonoskopie

Gość trutuutiiii
ja osatni posilek jadlam wczoraj po 21.

Gość babasamba
w medixie zalecają żeby nie jeść na 6 godzin przed gastroskopią, albo wieczorem ostatni posiłek jeśli badanie jest rano. oczywiście leki można wziąć, popijając jedynie wodą.

Gość Aikko.
Nic strasznego, miałam kilka razy. Za pierwszym panikowałam i rzucałam się na stole jak zdychająca ryba :D Ostatnim razem już mi w sumie było wszystko jedno, tylko nudno trochę. Więcej robi strach niż faktyczne badanie :D

Gość gość
miałam wczoraj to badanie. Obczytałam się tu na forum wielu opinii, choć starałam się czytać tylko te, opisujące w miarę pozytywnie to nieprzyjemne doświadczenie. Dołączam się do ludzi, którzy przeszli w miarę spokojnie badanie /choć jak się położyłam na łóżku w gabinecie to trzęsłam się ze strachu/. Bałam się niesamowicie, kilka miesięcy żyłam w stresie, ale w końcu nie było wyjścia i zdecydowałam się. Zgadzam się z opiniami - badanie nie jest bolesne, ale jest baaardzo nieprzyjemne. Do przeżycia. Da się wytrzymać. Nie dusiłam się - oddychałam trochę nosem, trochę buzią, próbowałam przełykać ślinę, nie bolało, tylko czułam, że coś mam w przełyku. Nie jest tak straszne to badanie, naprawdę da się przeżyć, nie ma się co nakręcać. Pozdrawiam wszystkich, którzy czekają na gastro, nie zastanawiajcie się, tylko idźcie i jak najszybciej wykonajcie badanie, żeby mieć z głowy. U mnie trwało to 2-3 minuty.

Gość gość
Chcesz wiedziec jak wygląda takie badanie? Wsadz sobie palec do gardła i trzymaj go tak 10 minut:-( Dla mnie to była MASAKRA, nigdy więcej

Gość gość
Wczoraj miałam to badanie bałam się okropnie wprost nie mogłam spac i nie potrzebnie. Napewno badanie do przyjemnych nie naleźy ale da się je przeźyć i najwaźniejsze źe trwa krótko. Głowa do góry