Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przerażona tym

Czy któraś z was przy 1 porodzie nie była nacinana?

Polecane posty

Nie pomoge w kwestii jak to zrobic zeby nie nacieli bo rodzilam za granica ale moge potwierdzic ze przy lekkim peknieciu nie ma jakiegos wielkiego dyskomfortu. Mialam 2 szwy, peklam minimalnie w dwoch miejscach ale moglam w miare normalnie siedziec juz tego samego dnia po porodzie. Przed porodem nie robilam nic zeby ochronic krocze a rodzilam na lozku, na plecach. Moj lekarz powiedzial mi od razu ze on nacina tylko jak jest taka potrzeba. Powodzenia i zycze aby udalo Ci sie bez naciecia.

Gość Warszawa ul Żelazna
W tym PUBLICZNYM szpitalu obowiązuje polityka NIE nacinania, w szczególności pierworódek bez bardzo wyraźnych wskazań medycznych. Rodziłam tam bez nacięcia i bez pęknięcia POLECAM

Gość jtrjtj
Ale nie każda mama rodzi w Warszawie!!! Tu piszą osoby z całej Polski, które chciałyby, aby w ich zapyziałym szpitalu poród był prowadzony naturalnie, bez rutynowych zabiegów.

Gość male ciche
a ja bylam nacinana, corka byla duza, 4500, i do tego zle ustawiona, ciecia nie czulam, szycia tez nie, wiem, ze mialam 3szwy, a polozna czekala do ostatniej chwili z cieciem, po porodzie czulam sie bardzo dobrze, poszlam od razu pod prysznic i nie mialam problemu z siadaniem wcale; teraz sie szykuje do drugiego porodu i wiadomo, ze wolalabym ani nie pekac ani nie byc nacinana ale w razie czego nie panikuje

Gość do jtrjtj
ale te które rodzą w Warszawie mają prawo wiedzieć. masz z tym jakiś problem???

Gość pokaaaaż
A ja na żelaznej byłam nacieta. Były owszem wskazania a położna czekała do ostatniej chwili, ale koleżankę nacieli "na dzień dobry" chociaż wskazań nie był podobno...

Gość pstrokata kropeczka
Przerazona, powiedz, ze nie wyrazasz zgody na ciecie i koniec. A jak beda sie burzyc to postrasz procesem, skargami, itp. Ja pracuje w szpitalu, za granica, tutaj sie nie tnie. Wskazaniem do ciecia sa kleszcze wiec czasem sie zdarza, ale to naprawde zadkosc.

Gość pokaaaaż
pstrokata- moze sobie nie wrażac zgody itp, ale jak przyjdzie co do czego to jak będzie trzeba i tak zostanie nacięta... I niech składa skargi wnioski itp. Powiedzą, ze były wskazania i tyle.

Gość przygotowanie
warto pomyśleć wcześniej i się przygotować. 1) masaże w ostatnich tygodniach ciąży i delikatne rozciąganie z użyciem olejków np http://www.domzdrowia.pl/94658,weleda-olejek-do-masazu-krocza-50-ml.html 2) ćwiczenia specjalnym balonikiem http://www.epino.net.pl/ ja używałam i polecam do tego dobra, mądra położna i sukces gwarantowany

Gość do pokaaaaż
Z tego co wiem obecny szef porodówki dr Siekierski stara się pilnować tematu nacinania i zwraca na to uwagę położnym ale oczywiście różne przypadki się zdarzają, różne położne też.

Gość przerażona tym
Czytałam o tym baloniku, podobno samo ćwiczenie jest niemiłe, ale skuteczne. Co do wypowiedzi powyżej, myślę, że nie jest rozsądne całkowite niewyrazenie zgody na nacinanie - oczywiście w pewnych okolicznościach jest ono koniecznością choćby dla bezpieczeństwa dziecka i w takie sytuacji mogą mnie rozkroić nawet na pół, to oczywiste że zdrowie mojego dziecka jest najważniejsze. Ja po prostu chcę tego uniknąć jeżeli jest to w mojej mocy i jeżeli poród będzie prawidłowo przebiegał. Boję się tylko rutynowego nacinanie przez wygodną położną, która będzie chciała mieć szybciej mnie z głowy. Jeśli na taka trafię to ani wyćwiczone mięśnie kegla, ani masaże ani okłady czy balonik nic mi nie pomogą :(