Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alexxusia

Czy można isć do dentysty na NFZ ?

Polecane posty

Gość alexxusia

Ząb mi się ukruszył, a drugi boli. Kasy nie mam na dentystę prywatnego. Czy na NFZ robią kanałowe i jakieś takie rzeczy też jak dobre plomby?

Gość Mała mi obciąg Mi!
kanałowe jest płatne a plombę dostaniesz ale czarna tylko 123 biała

Gość alexxusia
A trzeba mieć skierowanie? Czy jak to wygląda? Nawet nie wiem gdzie szukać dentysty na NFZ.

do stomatologa idziesz bez skierowania.

Gość alexxusia
A gdzie się szuka stomatologa na NFZ?

Gość wróciłaś z sawanny
czy amazońskich lasów deszczowych?:-D

Gość wróciłaś z sawanny
Kanałowe od trójki do trójki,czyli siekacze i kły na NFZ,przedtrzonowce,trzonowce prywatnie.Wypełnienie chemoutwardzalne na NFZ,amalgamat poza trójkami,kły,siekacze białe,światłoutwardzalne nierefundowane.

Gość alexxusia
A dzięki. :) A czym się różni chemo od światło? Nie wróciłam z sawanny. A duża dopłata za światło?

Gość wróciłaś z sawanny
od 50 do 70 zł,ale tylko na polecenie stomatologa,chemo nie dopasowuje się do koloru zębów,światło tak,chemo to mieszanka płyn+proszek,światło gotowe wypełnienie+lampa.

Gość wróciłaś z sawanny
poza tym chemo jest to trwalsze wypełnienie,no ale wyróżnia się.

Gość ghrrrhhrr
z tego co wiem to światłoutwardzalne wypełnienia są lepsze, chemoutwardzalne są robione na fundusz do 1,2,3 więc są gorsze. Koszty są większe od jakichś 70 do 200zł a może i jeszcze więcej. Nie spotkałam się jeszcze z tym aby wypełnienie kosztowało 50zł

Gość ghrrrhhrr
"chemo nie dopasowuje się do koloru zębów" chemo również dopasowuje się do koloru zębów, jednak gama kolorowa jest mniejsza i nie każdy gabinet posiada kilka odcieni

Gość mmLena07
śpiesz się z tym kanałowym leczeniem, bo do końca roku nie będzie dofinansowania. Nie będzie leczenia zębów dla dorosłych z NFZ. Niestety :(. Tylko dla dzieci zostawią. Plomby będą wszystko płatne, tak samo kanałowe. Jedynie ostateczne, typu wyrywanie zębów, czy sztuczne zęby będą dofinansowane. Zmienia się wszystko na gorsze. Ten rok to ostatni dzwonek na tańsze leczenie zębów.

Gość mmLena07
sorki - nie do końca roku, tylko od przyszłego roku nie będzie dofinansowane

Gość ghrrrhhrr
fakt dziadostwo, wycofuje się termometry z rtęcią gdzie w gabinetach stomatologicznych rtęć pakuje się do buzi :O

Gość wróciłaś z sawanny
jak się nie podoba won do prywaciarza:)

Gość 342343242
tylko na wizyte byc moze będziesz musial czekac np. pół roku... z bólem maja obowiązek niby przyjąc od razu pod karami, ale chyba nieraz to olewaja

Gość mmLena07
mam dwóch stomatologów w rodzinie, łapią się za głowę co tam w tym NFZcie wymyślają.

Gość wróciłaś z sawanny
Bo ci kurwa na nfz evicrolem wypełnią debilko:-D

Gość mmLena07
" np. pół roku... z bólem maja obowiązek niby przyjąc od razu pod karami, ale chyba nieraz to olewaja" - a wiesz dlaczego tak się dzieje? Bo lekarz dostaje ograniczoną ilość punktów. Nie może codziennie przez osiem godzin dziennie, przez cały rok leczyć z NFZtu. Musi te punkty, czyli dostępną ilość godzin, którą daje NFZ rozplanować na cały rok. Myślicie, że dentyści specjalnie połowę dnia lecza na NFZ, a połowę prywatnie? Jakby tak wziąć wszystkie punkty od razu miał użyć, to po dwóch, trzech miesiącach nie miałby już żadnego i tylko prywatnie mógłby przyjmować.

Gość mmLena07
Do tego NFZ wielu lekarzom odmawia i w ogóle nie podpisują z nimi umowy. Nigdy nie wiadomo. A ile się czeka czasu aż lekarzowi zwrócą pieniądze? Bo NFZ nie płaci przecież z góry. Kto wie ile stomatolog czeka na kasę za swoją pracę z NFZtu? minimum pół roku.

Gość mmLena07
i jeszcze muszą się tłumaczyć oburzonym pacjentom, czemu większość rzeczy nie jest finansowana z NFZtu. Tak, jakby to była ich wina i ich decyzja. W sumie nie dziwię się pacjentom, bo po co płacić te ubezpieczenie zdrowotne, jak g... z tego się ma. Niestety stomatolog nic na to nie poradzi, on też tkwi w tym wszystkich i nic nie może zmienić.

Gość hgg
"Myślicie, że dentyści specjalnie połowę dnia lecza na NFZ, a połowę prywatnie? Jakby tak wziąć wszystkie punkty od razu miał użyć, to po dwóch, trzech miesiącach nie miałby już żadnego i tylko prywatnie mógłby przyjmować." NFZ zabrania wykorzysywania wszystkich punktów od razu Bzdurą natomiast jest, że czeka się na pieniądze z NFZ pół roku, czeka się do 10 każdego miesiąca, o ile księgowy zdaży z dokumentacja i wysłaniem tego

Gość hgg
"z bólem maja obowiązek niby przyjąc od razu pod karami, ale chyba nieraz to olewaja" Olać moga jeśli mają pełny grafik, większość tak ma AAA, rtęć zdecydowanie jest bardziej toksyczna dla lekarza, niż pacjenta, gdyż uwalnia się tylko w czasie 1 etapu kondensacji. wiarygodne badania zdecydowanie przeczą żeby rtęć z dobrze założonego amalgamatu była uwalniana do organizmu.

Gość 342343242
mmLena07- w miare rozumiem, tylko jak pacjent ma czekac pół roku z bólem? W sumie to chyba więksoc osób zgłasza się do stomatologa z bólem, więc to prawo jest trudne do wyegzekwowania.

Gość alexxusia
Z ciekawości pójdę zapytać jakie mają terminy. To się idzie do przychodni normalnej?

Gość alexxusia
Ile się czeka na terminy?