Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dojrzała?

40 lat i pragnienie macierzyństwa

Polecane posty

Gość i tak już zawsze
dojrzała:) Oczywiście,ze próbuj;) Może Twój maż nie jest aż takim uparciuchem jak mój.Mój to kochany facet i super tata.Córki za nim przepadają;)Ale znam go i wiem,ze nic nie wskóram i po prostu muszę się z tym pogodzić:) Mam sporo przyjaciółek w moi wieku i prawie każda z nich na wieść,ze mogłaby być teraz w ciąży prawie mdleją.Nie chcą już dzieci i uważają,ze są za stare:O Jak mówię,ze strasznie bym chciała mieć jeszcze takie maleństwo,to mi mówią,żebym zaczekała na wnuku:Wnuki to wnuki i przyjdzie taki czas,ze babcia zostanę na pewno;) Ale jestem młoda,czuje się młoda i nie uważam absolutnie,ze 40 lat to nie jest wiek na dzieci.Takie macierzyństwo,to już bardzo dobrze przemyślane,dojrzałe i jednak kobieta pewniej czuje się mama,niż 20 latka,która trzęsie się nad każda głupotą :)) Życzę Ci powodzenia i zaglądaj tutaj,żeby zdać relację czy Ci się udało:))

Gość dojrzała?
i tak już zawsze Jak ja Cię świetnie rozumiem, piszesz rzeczy, które sama chciałabym tu napisać. Mój to też mega uparciuch, ale kochany. Ja to nawet nie mówię innym babkom o moich planach bo one też czują się staro i zakrakały by mnie za to, że chcę w tym wieku mieć jeszcze jedno. Tak jak piszesz, do bycia babcią długa droga, więc to jeszcze przed nami, a póki co... Będę zaglądać, a Ty też daj znać jak tam sytuacja, może akurat? Pa!

Witajcie mam 41 lat i właśnie dowiedziałam sie ze jestem w ciązy. Jestem przeszczesliwa to bedzie moje 3 dziecko. Dojrzała - każda z nas ma obawy - nawet jak ma 25-30 czy 35 lat. w każdym wieku wystepuja choroby genetyczne. po 40 statystycznie zdarza sie ich wiecej bo mniej kobiet decyduje sie na ciąże. Ja jednak mysle pozytywnie i nastawiam sie na to zę wszzystko bedzie w jak najlepszym porz,ądku. Buziaki i powodzenia w przekonywaniu meża

Gość dojrzała?
Mamagosia Witaj. Cieszę się Twoim szczęściem, życzę zdrowego finału i pisz do nas. Z mężem rozmawiam, ale jak na razie niestety bez powodzenia. Pozdrawiam

Gość i tak już zawsze
Mamagosia - Moje gratulacje!!!Również bardzo ciesze się Twoim szczęściem:D:D Wszystkiego najlepszego i pisz tutaj ;) Aż mam ochotę spróbować jeszcze porozmawiać z mężem:) dojrzała Trzymam kciuki za powodzenie rozmowy;))

Gość gfgfgfgf
ma dziewczynę 13 letnią i twierdzi, że do bycia babcią jeszcze długa droga, moja sąsiadki córa ma 15 lat i została matą, także zbieraj ty lepiej siły na wychowywanie wnuków,

Gość u89u98u
cholerne egoistki:O 18 latka powinna miec mloda matke, nie 60latke!

Gratulacje:D Ja urodziłam swoje pierwsze dziecko jak miałam 38 lat:) Synek ma 5 lat.To była najlepsza ,,rzecz''jaka mi wpadła:D

gfgfgfgf i u89u98u - cóż podejrzewam że jestescie młodymi podlotkami lub meżczyznami - komentarze bardzo prostackie wręcz niegrzeczne, Cóż kultura nie każdego dosięga w naszym kraju....... a może to po prostu zazdrość?????????? dojrzała - dzięki, bede na pewno na bieżaco pisała jak mijaja kolejne tygodnie i miesiące i trzymam za Ciebie kciuki i tak już zawsze = dziekuję, będę pisała,to cudowne uczucie znów nosic w sobie życie gajaa = pięknie, to bedzie moje 3 dziecko,ale na pewno tak cudowne jak moje poprzednieo ile nie bardziej ;)

Kobiety kochane jesteście tu? Byłam dziś u lekarza, wszystko w porządku, mogę się starać o trzeciego potomka:)) Mąż prawie przekonany na tak, raczej się droczy. Więc odstawiam antykoncepcje i od następnego cyklu próbujemy...Mam wspaniałego ginekologa, na koniec wizyty powiedział, że mam mieć w nosie co będą mówić, czy myśleć, jeżeli tego naprawdę chcę (a chcę), to mam działać! Życzcie mi szczęścia.

Gość ruda*justyna***
pewnie powiecie że jestem egoistką, ale moim zdaniem powinnyście to przedyskutować ze swoimi dziećmi, bo jak by nie patrzeć oni też będą ponosić konsekwencje. zabrany pokój/płacz/wrzaski/ mniej kasy dla nich/ pilnowanie dziecka. nie tylko wy się liczycie miejcie na uwadze swoje dzieci.

Gość O tym czy w danej rodzinie
pojawi się nowy jej członek decydują rodzice bo ich rorosłość nie utraciła kompetencji wraz z przekroczeniem 40 stki a starsze dzieci nie są od decydowania za rodziców w tak intymnej sprawie. Jasne że powinny być poinformowane sporo wcześniej o planach by przygotować się psychicznie, ale to tyle , nie pytamy o to czy sobie tego życzą bo nie są one od tego by decydować czy wrzucać głos do urny na tak czy nie. Nie mażdy nastolatek martwi się że będzie miał mniej kieszonkowego i że będzie kryzkacz w domu ....zresztą miejmy nadzieję że takich egoistycznych nastolatków nie ma w zbyt wielu polskich rodzinach. Kobieta wraz z jej mężem sami decydują o losie swojej rodziny , o tym czy ktoś przybędzie czy nie natomiast jasnym jest to że sami biorą całkowitą odpowiedzialność za przyszłe dziecko jak i za obowiązki z nim związane, nastolatka bądź nastolatkę można jedynie jedynie czasem poprosić o pomoc ale nie wymagać bo sami nie prosili się o takowe obowiązki. Trzeba byc dojrzałym i tak też postępować ale jedno jest pewne, taki nowy owoc miłości jest jak zastrzyk młodośći dla mamy :). Sama mam 31 lat i jedną 19 miesięczną córcię ale życzę starszym koleżanką dużo szczęścia i owocnego finału marzeń :)

Gość kadhfuwonv
ja mam 19 lat, brat 21, siostra 13, brat - 3 latka, urodził się, gdy mama miała 42 lata. dziecko ją odmłodziło, jest cudowną matką i zawsze ma pomocników pod ręką :)

Moje dzieci (13 i 7 lat) wręcz się domagają rodzeństwa, jak widać nie rządzą nimi egoistyczne pobudki:)) Zgadzam się z moimi przedmówczyniami, to my, rodzice decydujemy, biorąc pod uwagę wszystkie okoliczności, więc po co to rozgoryczenie i czarnowidzenie? Nie muszę się tu tłumaczyć z detali swojego życia, po prostu chcę się podzielić swoją radością. Póki co nie jestem jeszcze w ciąży, ale cieszę się, że mąż się zdecydował i marzę o tym, żeby się nam powiodło. Pozdrawiam wszystkie mamy!

Gość Jestemnatak
Kochane jak dobrze że znalazłam ten wątek. I ja zapragnęłam zostac po raz kolejny mamą. Mój mąż bardzo chce także. Troszkę miał wątpliwości czy to nie zbyt egoistyczne ale..... przecież jak się tak zacznie wszystko rozważac to zawsze by coś nie pasowało. Mamy już dzieci , "prawie "dorosłe. Dlatego spróbowaliśmy. Zobaczymy co wyjdzie. Teraz czekamy na pierwszy test ciążowy. Ale jeszcze musi minąć kilka dni. Dojrzała życzę Ci powodzenia i wracaj z dobrymi wiadomościami. Mamagosia co u Ciebie ? Który to tydzień , czy masz już datę porodu.

Gość moja mama ma teraz
48 lat i powazne problemy zdrowotne, ktore uwidocznily sie dopiero 2 lata temu. Juz miala jedna operacje kregoslupa, niedlugo musi miec druga, po ktorej, jesli sie nie uda, wyladuje na wozku. ma miazdzyce i zwapniona aorte. Tata, lat 50 tez ma problemy z kregoslupem, musi na rehabilitacje chodzic. Cale zycie byli aktywni-pracowali, jezdzili na rowerach, mieli kawalek ziemi, ktory uprawiali. I mama tez w wieku 40 lat przypuszczala, ze moze byc w ciazy. i dobrze, ze nie zaszla, bo ich dziecko mialoby teraz 7 lat i schorowanych rodzicow. A jeszcze kilka lat temu nikt nie przypuszczal, patrzac na moja mame, co z nia bedzie-tryskala energia, zawsze zadbana, szczupla. Wszystko nalezy brac pod uwage, a nie tylko swoje instynkty zaspokajac :( Tak samo nie mozna zmusic meza-taka decyzja powinna byc wspolna. A maz ktorejs tam z Was ma racje-dzieci duze, macie czas dla siebie, na swoje pasje.

Gość georginiaaa
ZGADZAM SIĘ W PEŁNI Z moja mama ma teraz!!!!

georginiaaa Owszem trzeba brać pod uwagę różne rzeczy, ale patrząc w ten sposób do niczego nie dojdziesz. Zawsze coś może Ci się wydarzyć i co? Nie urodzisz ani jednego dziecka bo może wpadniez pod auto, albo zachorujesz na raka? To jest życie, nieprzewidywalne, trzeba je brać takie jakie jest i iść do przodu, a nie zamartwiać się bez przerwy. Poza tym w przypadku chorych rodziców gdyby mieli to dziecko w wieku 40 lat, to starsze rodzeństwo na pewno w takich okolicznościach by im pomogło. Proszę nie zniechęcajcie nas bo to nie ma sensu, załóżcie topik z ostrzeżeniami dla 40tek, a my tutaj chcemy się cieszyć naszą radością!

Jestemnatak Witam Cię serdecznie, pozdrawiam i czekam na ciąg dalszy! My dopiero zaczniemy w następnym cyklu, muszę skończyć antykoncepcję :))

A ja tam trzymam kobietki za Was kcikipowodzenia zycze! Osobiscie nie zdecydawalabym sie na pozne macierzynstwo (choc moze do tej pory mi sie odmieni). Duzo kobiet ma wpadke po 40tce i rodza zdrowe dzieci ja daja rade to co to za roznica jak kobieta sobie zaplanuje bycie mama... Macierzynstwo odmladza i dodaje sil wiec dacie rade drogie mamy!

Gość taka jedna mama2
georginia......życie jest nieprzewidywalne..niedawno zmarła 31-latka po porodzie, osierociła nowonarodzoną córeczkę i małego synka.. zam też kobietę , którą matka urodziła jak miała 47 lat i jeszcze zdążyła je pomóc wychować dwoje dzieci..:) Nie wiemy co nas czeka..nikt nikomu nie każe rodzić po 40stce...nie chcesz nie ródź, ale też nie krytykuj innych:) Ich życie, ich decyzja i ich konsekwencje jakie by nie były:) pozdrawiam :)

Gość taka jedna mama2
do moja mama ma teraz..Wszystko nalezy brac pod uwage, a nie tylko swoje instynkty zaspokajac ....tak napisalaś...idąc twoim torem myślenia..nie powinno się mieć w ogóle dzieci..jakby brać pod uwagę wszystko....wypadki, choroby itp..tak jak napisałam w poprzednim poście:) W żadnym wieku nigdy nie będziemy w stanie zabezpieczyć się na każdą okoliczność..Niektórym się wydaje,że wszystko mozna zaplanować, przewidzieć w dzisiejszych czasach..niestety , to tylko ułuda...

Dojrzała? cieszęsię bardzo że udało Ci się przekonać męża. Ja już jestem w końcówce 1-go trymestru. Niestety to nie jest taka ciaża jak wczesniejsze......większe ryzyko, więcej leżenia i odpoczynku ale wiem że wszystko będzie ok. Widziałam juz bij ace serduszko i tojest najcudowniejsze. Mąż szaleje z radości, dzieci (18 i 17) też bardzo cieszą sie na rodzeństwo. Jestemnatak: poród w styczniu, ponieważ to będzie cesarka (obie poprzednie też ze wskazaniami cesarki) to podejrzewam, że jeżeli dzieciątko wytrzyma w drugiej połowie stycznia 2013 będziemy już w komplecie. Zycz,ę CI powodzenia w staraniach i pisz koniecznie:)

Gość tomecetylko
a jha mam 39 i nie mam zadnego pragnienia jeski chodzo o dzieci, zazdroszce wam

a zastanowiłyście się co będzie za jakieś 15-20 lat? łatwo mówić, jak to jest dziecko znajomej, sąsiadki itp. wznosic zachwyty jak fajnie, jak odmłodziło.. tylko nikt nie mówi, że po tym krótkotrwałym odmłodzeniu przychodzi niestety zmęczenie i starosc mam 15 lat młodszego brata moja mama urodziła go jak miala 40 lat nie byłam zachwycona, no ale wpadła to co było robić brat okazal sie byc fajnym, spokojnym, grzecznym dzieckiem, dzisiaj mamy świetny kontakt i jest w zasadzie starszym bratem mojej córki i ukochanym wujkiem mojego malego synka tylko w zasadzie ja w dużej części go wychowałam jak byłam na wychowawczym z córką, to on miał 7 lat, ja byłam w domu, dawałam mu obiad, bo nie chciał być w świetlicy, odrabiałam lekcje, pilnowalam mama pracowała, wszak miała dpiero 47 lat ja chodziłam na wywiadówki, bo ona miała w tym czasie zebrania teraz on ma 28 lat i matka spać przez niego nie może jest wykształcony, ale leniwy - sama go tak nauczyła, sniadanko do łóżka, wyprane, obiad pod nos, po co on ma się starać, no jak to z późnym dzieckiem, mnie inaczej wychowywali, na samodzielnego człowieka nie ma pracy, był rok w anglii, ale go wywalili rodzice mają prawie 70 lat, ile jeszcze pożyją? sama spac przez to nie mogę, jeszcze jedno dziecko na garbie będę miała :( jest inteligentny - tak się zachwycacie, że późne dzieci inteligentne - i co z tego???? jak leniwy młodzi rodzice zapewniają dziecku coś, czego nie zapewnią starzy - hart ducha przeważnie sa na dorobku, więc w domu panuje minimalizm, dziecko ma małe wymagania przeważnie nie maja czasu, więc dziecko jest zaradne i wdrożone do obowiązków, samodzielne a takie późne dziecko to rodzinna maskotka w wieku dojrzewania rodzice przestają nad nim panować sama mam późne dziecko i już się martwię :( całe szczęście też siostrę zaradną ma...

Sąsiedzi teściów mają 9cioro dzieci. Wszystkie zdrowe. Mama ma 44 lat. Ojciec 46. I dzieciaki: 21,19,17,15,12,10,8,6,2. Da się. Matka wygląda jak laseczka(dałabym jej max 38lat.) Jest szczupła zadbana. Luksusów nie mają ale sie kochają wszyscy :) i każde sie każdym zajmuje.

Witam mam prawie 39 lat i też bardzo pragnę mieć jeszcze jedno dziecko lecz jak dotąd nici ze starań;( zobzczymy co czas przyniesie;)