Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ToIJa

Do Pan ktore mialy KTG

Polecane posty

Gość ToIJa

Miala ktoras ktg? Jak wyglada tetno dziecko? Skacze tak sobie co chwila? Raz wolne, za moment szybsze? Boje sie. U mnie dzisiaj podczas sluchania tetna - nie na ktg, chwile bylo takie normalne- okolo 130, za 5 sekund juz przyspieszone, za kolejnych kilka sekund znowu wolniejsze, a rozbieznosci byly slyszalne - no skoro ja je uslyszalam. Maluch wtedy kopal, wlasnie wrocilam od gina, on mowi, ze tak bywa., Czy ktoras miala podobnie? Zawsze to tetno bylo takie raczej miarowe i jednostajne, a dzis takie skoki. Szybko -wolno, szybko, wolno. Oczywiscie pisze o tetnie dziecka.. Wiem, ze powinnam sluchac tego, co mowi lekarz, ale to jedyny w miescie i nie ma za bogatej wiedzy. Nie wiem wiec czy jechac 50 km do innego czy to rzeczywiscie normalne..

Gość ToIJa
Moze jechac te 50 km na ktg?

Gość moze hmmmm
Ja tez tak mialam na KTG. A moze już termin porodu blisko? Jak rodzilam to podczas skurczów tetno dziecku skakało do gory

Gość moze hmmmm
A lekarz nie skierował cię na KTG?

Gość ToIJa
No wlasnie nie, powiedzial, ze tak bywa. Ale widzisz, moj blad, ja nie ufam temu lekarzowi, to jedyny w miescie. A do porodu daleko - 25 tc. I sie zastanawiam teraz czy takie przeskoki sa rzeczywiscie normalne, bo moze ja po prostu schizuje i wyszukuje problemy tam, gdzie ich nie ma - co akurat jest cecha mojego charakteru...

Gość enec
A przyjmujesz jakies leki? Tetno ma prawo sie zmieniac,podczas ruchow powino byc wyzsze ale nie wieksze niz max 210-powyżej to tachykardia,a w spoczynku nie mniej niz 100.wazne ze jak jest wysokie zeby sie dlugo nie utrzymywalo tylko pare sekund.pamietaj jak ty sie denerwujesz to dziecku tez tetno skacze.

Gość nius
Owszem skoki tętna podczas ruchów są normalne. A ten kto ci robił ktg nic ci na temat wyników nie powiedział?

Gość ToIJa
Dzieki. No wlasnie to pierwsza taka sytuacja, dlatego sie zdziwilam. zawsze jak sluchalam tetna u lekarza detektorem to bylo takie "spokojne" tzn raczej na jednym poziomie z niewielkimi wahaniami, a tym razem te przeskoki byly bardzo zauwazalne. Mam nadzieje, ze nie byly powyzej normy - no chyba nawet niedouczony lekarz by mi o tym powiedzial. Czulam wyraznie ruchy, co kilka sekund nastepowala zmiana tetna - pelen wahlarz, od takiego jak mial zwykle - wiec wnioskuje, ze bylo to okolo 130 do wyzszego. Ale nie sadze aby bylo wyzsze niz 160 - 1180 - o ile mozna to tak ocenic na podstawie "sluchu". lekarz powiedzial tylko ze to normalne. Tylko jak czlowiek ma to pierwszy raz, to sie zastanawia czy rzeczywiscie...

Jak patrzyłam na ekran to sobie pieknie skakało. Od 130 do 160. Raz wolniej raz szybciej.Lekarz zawsze mówi ze ok.

Gość ToIJa
Dzieki. A powiedz mi jeszcze jedno - skakalo wlasnie co kilka sekund czy raczej w takich dluzszych odsteopach czasowych? Bo jesli kilkusekundowe wahania, to mialam podobnie i skoro lekarz nie skierowal na ktg to chyba rzeczywiscie jest normalne :)

Gość ToIJa
up

Tzn to tak sobie leciało np 20 sekund 130 potem znowu 140 i znowu 130 i na zmianę.

Gość ToIJa
U mnie tak gdzies co 8 sekund sie zmienialo. A te przeskoki byly slyszalne czy tylko obserwowalas je na monitorku?

Powiem ci szczerze że się nie skupiałam, ale widziałam na monitorze skoki, szczególnie jak mała sie poruszyła. Wtedy gwałtownie w górę.

Nie martw się. U mnie było też takie skakanie , a to oznacza , że dziecko się rusza. 130-140 to norma. Często dobijało do 180 a potem znów spadało . Tak to już jest. Jak by było w jednym miejscu znaczyłoby , że dzidzia śpi. Troszkę mnie dziwi, że tak szybko miałaś KTG, bo u nas to się robi dopiero po 38 tc. na każdej kolejnej wizycie.

Gość ToIJa
Sluchalam serca detektorem tetna. Nie mialam wlasnie ktg. Tyle co slyszalam te przeskoki, raz wolno, raz szybko.

Gość ToIJa
gora

Gość ToIJa
up

ja miałam dzisiaj ktg i mam robione co tydzień. tętno skacze falami raz więcej raz mniej, szczegolnie jak mała się rusza, albo jak jest skurcz, wtedy znacznie wzrasta. mój gin mówi podobnie jak któras z poprzedniczek, że dopóki nie osiąga tych skrajnych wartości to jest ok.

Gość ToIJa
dzieki, podbudowalyscie mnie. :)