Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czekam rozsadne mamy

Dalybyscie 3-miesieczniakowi cos oprocz mleka?? nie mam na mysli schabowego ;)

Polecane posty

hehehe jak w temacie:) czy dawalyscie juz do mleka kleik kukurydziany lub ryzowy??albo sok marchewkowy? moja szwagierka daje juz od szostego tygodnia takie rzeczy i mala jest zdrowa...a ja jakos mam obawy.Ale wczesniej mala spala w bocy po 5,6 godzin a teraz budzi sie co 1,5 lub 2,3 godziny bo glodna. Karmie piersia i podaje tez mm, trzy razy dziennie dostaje butelke reszta piers.

Gość Miliana23
rozumiem cię ale wiesz sama zobacz czy kleik bedzie dobry zagesci i będzie butla bardziej sycąca

Miliana no wlasnie wydaje mi sie,ze moglo by sie to sprawdzic ale jakos mam opory bo wszedzie pisza ze po 4 miesiacu...

Gość xyzzzzzzzzzz
Jak dziecko przybiera na wadze? Bo jesli dobrze, to raczej nie ma sensu podawać kleików. A pytałaś pediatrę?

nie pytalam pediatry,bede za tydzien to zapytam:) mala obecnie skonczyla 3 miechy i wazy 6 kg. Urodzila sie z waga 3540. Wiec mysle,ze przybiera w sam raz:) ma okolo 62 cm teraz.

Gość Jabłuszko i pomarańcza
nIE WIEM CZY JEST TAKA POTRZeba, mój synek byla na piersi (wyłącznie) pół roku i dobrze przybieral na wadze. Układ pokarmowy maluch jest jescze niedojrzały i po co dawac inne pokarmy. Ale to już indywidalna sprawa, bynajmniej ja uważam, ze to troszkę za wcześnie...

wiesz- tym ze kuzynka faszeruje dziecko od 6 tyg bym sie nie sugerowala bo kolezanka z innego forum tez corce zaczela dawac wczesnie rozne danonki i parowki- pt- przeciez nic sie nie dzieje i maja wcina maja dostala ok roczku takiej alergi ze skora platami schodzila- i nie mogla dojsc od czego to wiec czekaj spokojnie na wprowadzanie nowosci- jeszcze sie zdazysz nacieszyc dokarmianiem :)

Gość ja my byłysmy małe
to nasze mamy rozszerzały dietę już po 3 miesiącu i żyjemy. moja pediatra tez powiedziała że dziecku mogę zacząć dawać zupki jarzynowe, kaszki i owocki jak skończy 3,5 miesiąca. tak zrobiłam i nie było żadnych problemów, a mała zajada sie zupkami tak że aż jej się uszy trzęsą :-)

Gość .jxat
Nie wolno podawać takim małym dzieciom żadnych pokarmów oprócz mleka. Do 6 miesiąca maluch jest nie przystosowany do przyjmowania innych produktów, oczywiście nauki nie mogą się doczekać by dać zarobić tym wszystkim producentą jedzenia dla dzieci i chodują przyszłych grubasów.

Nie chcialabym czegos zrobic za wczesnie aby dziecko dluzej spalo, a z drugiej strony nie chce byc przewrazliwiona mamuska i czekac te 3 tygodnie do 4 miesiaca....nie wiem sama:)

Gość miszkowata
Mój Mały ma 3 miesiące i zaczęłam mu dosypywać do mm jedną miarkę kaszki ryżowej, 2 razy na dzień. Dałam mu też wczoraj sok gruszkowy rozcieńczony z wodą do popicia. Żadnych niepokojących zmian nie zauważyłam, więc stopniowo będę mu tak dawkować.

No wlasnie boje sie tych alergii!!! ale ja mysle narazie tylko o kleiku kukurydzianym:) to nie zbrodnia chyba;)

Gość mireczkowataa
nie dałabym. Moja córka była TYLKO na piersi pół roku. Małę dziecko ma jeszcze niedojrzały ukłąd pokarmowy- lepiej zaczekać. Nie widzę w tym nic z przewrażliwienia.

Gość Jabłuszko i pomarańcza
Głodnaraczej nie jest, potrzebuje bliskości jak sie przebudza. dopoki karmilam w maire regularnie piersią wstawal w nocy, pomimo podawania na kolację kaszki z owocami (po 6 miesiącu). Bylo, że co 2-1,5 godziny. Teraz karmie 1-2 razy na dobę, przewaznie rano. Nocne wstawanie to już przeszłosć, budzi sie conajwuzej raz i pomaga bujanie. Nie potrzebuje już piersi do zaśnięcia. Wczoraj nawet jakos nie mial apetytu, malo jadł a mimo to spal jak zawsze od 21-3.30 3.30-7.30.

miszkowata ja dalam malej wczoraj do sprobowania odrobinke soku bobofruit z marchwi i jablka, ale sie cieszyla ;)

Gość .jxat
Kiedyś wcześnie wprowadzali normalne jedzenie i nam nic nie było? Tak oczywiście bo jak dziecko cały czas skakał to dlatego że je ktoś zauroczył a nie dlatego że je Brzuszek boli.

Gość miszkowata
Jakbym zaobserwowała, że coś jest nie tak, to sama by ten sok wypiła, bo dobry :P Ciągle wody albo mleka mm do popicia nie będę mu dawała, bo on nie chce.

haha o tym zauroczeniu nic nie mow,moja tesciowa swoim wnukom wiaze cerwone nitki dzizzzz mojemu dziecku sie nie odwazy ;) masakra jakas... Ale dokladnie kiedys bylo mniej tych wszelkich zakazow,analiz itp i wszyscy bylismy zdrowsi niz te dzieci obecnie,mniej bylo alergii,nadpobudliwosci itp.Trzeba chyba zachowac zdrowy rozsadek w tym wszystkim.

Gość dobry temat
tez sie zastanawiam by podawac np marchew gotowaną bo moje dziecko nie chce pic mleka próbowałam różnych firm zawsze to samo zmieniałam butelki i też nic;/ chce by przybierała na wadze dobrze a nie spadała ;/ pytałam pediatre i powiedział ze mogę wprowadzać warzywa ale nie że odrazu kilka tylko narazie marchew odczekac czy sie nic nie dzieje póżniej rosołek i tak po troszku

no wlasnie,ja tez myslalam zeby tak po troszku i o marchewce myslalam tylko czy o kleiku...kukurydziany ponoc delikatny jest:)

Gość dobry temat
dodam ze córka 24 bedzie miała równe 3 miesiące skończone. ur sie 24 lutego.. ale nie wiem czy jej podawać ...moja córa pije po 30-50ml mleka co 3 godziny czasami mniej bo pluje albo grymasi.. jest zdrowa nie ma pleśniawek ani nic w tym stylu była badana przez lekarza

Gość To było moje ...
pierwsze dziecko urodziło się zdrowe ale po szczepieniu okazało się kolkowe Lekarze mówili że alergiczne ale alergie ma tylko wziewną a skaza białkowa przeszła po dwóch miesiącach życia. Soczek marchwiowy dawałam w 3miesiącu marchewkę po 3miesiącu jabłuszko wszystko ze słoiczka a pod koniec 4miesiąca nakarmiłam dziecko świerzymi malinami-może i nie powinno się ale jak ono się nimi zajadało to żal było nie dać

Gość dobry temat
ja mojej dawałam kleik ale wgl nie chciała pić nie wiem czemu próbowałam i na wodzie i na mleku zawsze to samo;/ to juz mleka mi więcej wypiła niż tego ;/

Gość matka 4 -latka
Do 4 miesiaca karmilam wylacznie mlekiem mm, potem zaczelam wprowadzac kaszki i raz wieczorem od czasu do czasu dawalam budyn do picia. Jak dziecko mialo 5 miesiecy, to dawalam deserki a 5,5 to dostalo pierwszy obiadek-zupke z podstawowych warzyw.

Gość dobry temat
z tym ze ja nie chce ze słoiczka dawać warzyw... wolę marchew wyparzyć (dobrze umyć) obrać i w sadzic do parowaru by się zrobiła.. ja sama tylko z parowaru jadam warzywa mięso ryby jakoś lepiej mi smakuje niż ugotowane kartofle czy marchew.. :)

Tak mysle,ze kazde dziecko jest w koncu inne...moja mala urodzila sie z waga prawie 3600 a kumpeli syn 2900 wiec kazde z nich bedzie inaczej wygladalo majac trzy miesiace, i dla jednego to bedzie juz dobry czas na nowosci a dla innego moze zbyt wczesnie...Sprobuje tylko troszke kleiku na noc i nic wiecej:) ale to fakt,chcialoby sie juz dziecko radowac rozymi smakami ale warto poczekac:)

jabluszko i pomarancza ale wczesniej mala budzila sie po 5 rano jak sie napila okolo polnocy...myslisz,ze etraz ma wieksza potrzebe bliskosci?nie wiem...ja czuje,ze ja wybudza glod bo wierci sie i zaczyna plakac a oczka zamkniete jakby przez sen pije mleko ;) i spi dalej :)

Gość ja mam dwójkę dzieci
synka i córeczkę. Obojgu zaczęłam rozszerzać dietę po 4 miesiącu, pomimo, że synek budził się w nocy co równe 3 godziny. Trzeba wg mnie przetrzymać i tyle. Nie ma co eksperymentować na dziecku. Nie podawajcie mamy przdwcześnie dzieciom pokarmów przeznaczonych dla starszych, to nie wyścig. To, ze dziecko nie reaguje bólem brzuszka nie oznacza, że mu to służy i np. nie przyczyni się w przyszłości do otyłości...

Gość ja właśnie
ugotowałam marchew i podałam synkowi ma 3 miesiace ... zjadł dosłownie jedną łyżeczke ja tak córci też dawałam teraz ma 3 lata i nie jest otyła ma niedowagę w dodatku ciągle.. taki niemowlak nie zje odrazu całej marchwi czy jednego słoiczka ...tylko po troszku

Gość No to może...
Moim zdaniem budzi się z potrzeby bliskości tak jak ktoś ci tutaj napisał, albo chce jej się pić. Tak duże dziecko już potrafi wytrzymać całą noc bez jedzenia. Ja bym nie dawała kaszki na noc. Ale jeśli chcesz to spróbuj. Matka wie najlepiej co dla jej dziecka jest najlepsze.