Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MlekiemiOknem

Porod w małopolskim Chrzanowie. Opinie

Polecane posty

Gość MlekiemiOknem

Jesli ktos rodzil prosze o jakies opinie i wskazowki.

Gość eeeeemily
Ja mieszkam teraz w Chrzanowie ale na poród w tamtejszym szpitalu bym się nie odważyła, nie słyszałam nic dobrego.Ostatnio byłam tydzień z rocznym dzieckiem w szpitalu w Chrzanowie- rotawirus i może pielęgniarki miłe ,ale z lekarzami to się dogadać nei da,wiem że to nei oddział połóżniczy,ale jakiś ten szpital nei bardzo. Zresztą jak byłam w ciąży i chciałam żeby zrobili mi KTG bo wydawało mi się,że mały się nie rusza to robili problemy,że najpierw mnei muszą przyjąc na oddział i że mam zostać w szpitalu dla jednego badania, a pojechałam do katowic do Bonifratów i bez problemu zrobili badanie,wszystklo bylo ok i puścili do domu.Ja rodziłam w katowicach w szpitalu Bonifratów i ten na pewno mogę polecić, super warunki i przemiła opieka. Dojazd autostrada w razie czego nie zajmie dużo, ew. Kraków ale myślę,że tam z dojazdem może być wiekszy problem,w zależności od pory dnia. Jakbyś chciała coś konkretniej wiedzieć odnośnie szpitala w katowicach to pisz:) Znajoma rodziła w Krakowie na Ujastku i tez bardzo zadowolona, podobno bez problemu dają znieczulenie itd.

Gość MlekiemiOknem
Emily , dzieki za info . Z jakiej dzielnicy jestes ?

Gość eeeeemily
z Kościelca a Ty?

Gość MlekiemiOknem
Z Polnocy ;-)

witajcie ja jestem z okolic chrzanowa wola filipowska i tez zastanawiam sie nad porodem w chrzanowie moim lekarzem jest ordynator szpitala w olkuszu juz sama nie wiem

Witam, mam termin na lipiec i też zastanawiam się nad szpitalem. Początkowo brałam pod uwagę kopernika w krakowie, ale tyle strasznych rzeczy się nasłuchałam i naczytałam, że na pewno tam nie pojadę. Do CHrzanowa chodzę na szkołe rodzenia i byłam na bloku porodowym więc napiszę co widziałam: Jest 1 sala do porodów rodzinnych, z piłką i fotelem porodowym. Jak jest wolna to można swobodnie z niej korzystać - obowiązuje zasada kto pierwszy ten lepszy. Salka jest sympatyczna. Dla pozostałych sala do porodów ogólnych - 4 stanowiska w tym 2 z fotelami porodowymi, a 2 z łóżkami z czasów PRL. Stanowiska do porodów oddzielone murkami. Czystko i schludnie, ale nie bardzo mi się ta duża sala podoba. Jak nikt inny na niej nie rodzi to wpuszczają tam tatusia, ale jak pojawi się inna rodząca to wiadomo - wypraszają go. Propagują poród aktywny, jest możliwość korzystania z piłek, pryszniców i wanny. Nacięcie krocza jest stosowane bardzo często (choć niby zależy to od sytuacji, ale z tego co mówią to jednak prawie rutyna), każdej robiona jest też lewatywa (no chyba że wyjątkowo zdecydowanie się przed tym broni). Po porodzie dają dzidziusia na brzuch. Sale poporodowe są 2 osobowe, odnowione i dość przyjemne. Jest system rooming in. Sama się trochę zastanawiam nad tym szpitalem - ostatnio od znajomych słyszałam na jego temat raczej pozytywne opinie. Położne raczej miłe i pomocne, lekarze - tu już różnie. Rozważam poród właśnie w chrzanowie, ale skłaniam się bardziej ku żeromskiemu w krakowie. Dobry dojazd autostradą i obwodnicą, a są o nim świetne opinie.

Gość eeeeemily
Jeśli planujecie poród rodzinny to ja bym nie ryzykowała chrzanowskiego szpitala, skoro jest zasada kto pierwszy ten lepszy na tą pojedyńczą salę a na tą wieloosobową męża mogą nie wpuścić.. Dla mnie to byłby dodatkowy stres, no i nie wyobrażam sobie porodu bez męża, mi bardzo pomógł, pielęgniarki to jednak obce osoby... Apropos lewatywy, to w Katowicach, tam gdzie ja rodziłam nie robią. Nacięcie tylko w ostateczności,a i tak pytają o zgodę. Dziecko do ważenia i ubierania zabierają tak po godzince, najpierw jest z mamą , pierwsze karmienie itd, generalnie przestrzegają zasad programu "Rodzić po ludzku".

No właśnie tak samo jak w Katowicach w szpitalu o którym pisze eeeeemily jest ponoć w szpitalu żeromskiego w krakowie. Jadę tam w niedzielę na oględziny to napiszę co i jak.

Gość eeeeemily
Witam HazyShadeOfWinter:) ja w Chrzanowie mieszkam dopiero 2 lata,jestem ze Śląska. A skoro Ty jesteś rodowitą mieszkanką to może mi podpowiesz jakieś fajne miejsca,gdzie można pójść z dzieckiem?Mój mały ma 15 m-cy. A Ty masz dziecko, albo jesteś w ciąży? Pozdrawiam:)

Gość rodzynkaa
Rodziłam w chrzanowskim szpitalu w tym roku i wspominam bardzo dobrze. Co prawda poród trwał zaledwie 6 godzin i był obiektywnie rzecz biorąc łatwy (bez żadnych komplikacji, bez bóli krzyżowych) więc pewnie stąd też moje odczucia. Położne bardzo rzeczowe i wspierające. W trakcie porodu do dyspozycji prysznic, piłki, gaz. Co do lekarzy to są różni, zależy na kogo się trafi. Uważam jednak, że przy porodzie dużo ważniejsze są położne. Lekarz właściwie przyszedł na sam koniec jak dziecko już prawie było na świecie. Zaznaczam, że nie miałam porodu rodzinnego (nie chciałam) więc nie miałam problemu z "kto pierwszy ten lepszy" do pokoju do porodów rodzinnych.

Gość gość
Podbijam

Gość Alex31
Ja rodziłam nie dawno w Chrzanowskim szpitalu swoje drugie dziecko i bardzo miło zaskoczył mnie ten szpital, mialam traumę po pierwszym porodzie, w szczególności bała się rodzić sama, bo położne wtedy były nie zbyt miłe... Ale tym razem chyba było to wynagrodzenie za pierwszy poród, położne super, dużo się zmieniło na lepsze, może przez to że jest dużo mniej porodów. Lekarze też ok.Także gorąco polecam teraz ten nasz chrzanowski szpital.

Gość gość
A jaki lekarz odbieral porod? A jak opieka po porodzie? Ja sie zastanawiam nad chrzanowem a oswiecimiem..

Gość Alex31
Mi odbiera poród dr. Kamila Węglarz, przemiła lekarka. Jeżeli chodzi o opiekę po porodzie to też super, nawet śniadanko dostałam, bo przyjechałam na głodniaka choć to nie była pora na śniadanie bo było dawno po...

Gość gość
Troje dzieci rodziłam w Chrzanowie, opieka położnicza muszę przyznać z czystym sumieniem wspaniała. Panie Położne pełne serca,pomocne,uśmiechnięte, wykonując swoją pracę wkładają w nią całe serce, a jak wiadomo to praca na różnym poziomie przyjemności.Zatrudnieni lekarze -nie mamy złego zdania o żadnym z nich. Uważam, że można na nich liczyć, są fachowi i kompetentni. Kiedy ostatnie dziecko przyszło na świat, oburzyło mnie traktowanie mam od strony pań pracujących na neonatologii, a dokładnie jednej pani. Trzaska ze złością drzwiami,rzuca na łóżko dziecko,gdy matka musi leżeć na decyzję lekarza, wytyka że ktoś używa pampersów,a nie pieluch z biedronki dając do zrozumienia, opryskliwie,że kreujemy się na lepszych.Pokaz opieki od strony tej pani to prowizorka.I to nie koniec niestety stresów, jakie trzeba przetrwać. Kiedy kobieta jest po cc to wstanie z łóżka zajmuje kilka minut,gdy dziecko zbrudziło pieluchę mama wstaje,ale to trwa, przychodzi pani ww.zabiera do toalety,wraca i ma pretensje, że dziecko nie może być skupkane jak go zabiera. Halo!!! Przecież poszło do mycia i nikt nie zapytał: czy chce pani go jeszcze przebrać, tylko dziecko zostało zabrane.Nie ma szacunku. Żal mi, że taka osoba pracuje na tak ważnym stanowisku. Inna pani pomoże, zapyta, nie ma obowiązku, a pokaże pielęgnację pępuszka, zależy na kogo się trafi. Jedno jest jednak wspólne,kiedy mama nie wyrazi zgody na dokarmianie,bo ma pokarm i wie że da rady to nikt się z nią nie liczy. To co, że jest po cc, można dziecko przynieść i dać mamie szansę. Ale hasło: nie będę chodzić do matki z dzieckiem w nocy to jest na porządku dziennym. Wyraźny sprzeciw mamy jest nieistotny. Pani wypierała się w twarz, że dziecko nie jest dokarmiane.Mój dobry obraz oddziału położniczego niestety przez takie sytuacje został utracony.

Ja polecam. Rodziłam pierwsze i drugie dziecko w tym szpitalu bardzo dużo się zmieniło fachowa rzeczowa opieka. Szacunek za ogromną wiedzę. O wszystkim byłam informowana przez lekarzy i połozne Leżałam długo bo syn miał żółtaczkę z niczym nie było problemu , wzselkie czynnosci i plany uzgadniano ze mną.Atmosfera rodzinna,i dużo uśmichu czy dzien czy noc.

Gość gość monika
Opowiedz więcej: Jak warunki socjalne- sale 1-2 osobowe, jaka opieka po cc? Łazienki?. Ile czasu mąż może być na odwiedzinach? No i podstawa- na jakim poziomie opieka neonatologiczna - czy zrobili dziecku wszystkie badania -przesiewowe słuchu, usg itd. Czy pielęgniarki pomocne w opiece nad dzieckiem?

Gość gość
Po ilu dniach wychodzi sie po cc?

Gość Alex31
Po cc wychodzi się po 5 dobach, ja rodziłam sn ale trochę pobyliśmy ze względu na złe wyniki dziecka. Z opieki nad noworodkiem również byłam bardzo zadowolona, zarówno przy pierwszym jak i przy drugim dziecku. Wszystko super wytłumaczone itp

Gość Alex31
Ja też miałam wszystko z pampersa bo wolę jakość a nie ilość, przy pierwszym dziecku również używałam pampersów i w szpitalu nikt mi nie zwrócił uwagi na ten temat. Moze u Ciebie ktoś miał gorszy dzień :P

Gość gość Monika
Mieszkanki Chrzanowa jadą rodzić do Krakowa. Ja zaryzykowałam Chrzanów i nie żałuję swojej decyzji, wróciłam zadowolona. Szpital położony blisko zjazdu od autostardy więc nawet nie trzeba kluczyć po Chrzanowie, szybki dojazd. Opieka pielęgniarska bardzo dobra, Panie doglądają i interesują się stanem pacjenta i dziecka, rozmawiają a nie znikają w ciągu sekundy, żeby je boże broń człowiek o coś nie zapytał ( a takie zachowania znam już z innego krakowskiego szpitala). Ze środkami przeciwbólowymi też nie było problemu. Nie ma dużo porodów więc jest cisza i spokój, można nabierać sił. Łazienki na korytarzu na przeciwko sal, bardzo czysto, kabiny prysznicowe też (nawet środek dezynfekcyjny do skóry dla pacjentów dostępny pod prysznicem), wiec spokojnie bez oporów wizualnych i zapachowych można było korzystać. Dziecko było badane codziennie rano ewentualnie szczepione zawsze przy mnie na sali (obchód poranny), o wszystko byłam pytana czy wyrażam zgodę na badanie lub szczepienie. Na trzeci dzień mieliśmy pokaz instruktażowy z pielęgnacji noworodka.Bardzo mi się podobało takie podejście Oddziału Neonatologicznego. Po cesarce Panie spokojnie opiekowały się córką przez dwie noce. Najsłabszym ogniwem było wyżywienie, ale można przeżyć:).

Gość Gilera
Mile położne w Chrzanowie? ?? Leżałam 2 tygodnie głupie c**y co nie potrafią się zachować!!!.... lekarza zabraniaja się od cesarke bo nie potrafią robić cięcia nie tylko ja tam rodziłam kumpel tez SN i każda wspomina go źle dopiero jak rodziłam w ujastku nie do porównania tam się nie rodzi t się relaksuje kobieta rodzac... szpitale i w Chrzanowie podziękuję moje dzieci za brak wykwalifikowana nie żyją. ... !!!!! Środowy palec dla tego towarzystwa! !!!

Gość Przyszła mama 2016
Witam Co prawda termin mam dopiero na lipiec 2016, ale mam ogromny problem co do wyboru lekarza prowadzącego (najlepiej Pani) i ewentualnie szpitala.Doradźcie coś jestem z okolic chrzanowa.