Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dłużniczka123

KOMORNIK

Polecane posty

Gość dłużniczka123

miał ktoś doczynienie i odpowie mi na kilka pytań?????

Gość dłużniczka123
czy przy zarobkach 1000 brutto komornik moze wejsc na pensję?

jeżeli jest to roszczenie alimentacyjne to tak może zabrać do 60 % wynagrodzenia (brak ograniczeń)Natomiast w przypadku innych egzekucji (kredyty itp.) komornik musi zostawić kwote 1500 zł brutto, natomiast może zając 50 % wynagrodzenia powyżej, tj:Jeżeli zarabiasz 3000 zł komornik zajmie połowę czyli 1500 zł.Natomiast jezeli zarabiasz 1600 zł (netto) to komornik zabierze wszystko co wykracza poza kwotę najniższej krajowej czyli ok 1110 zł.Natomiast podczas egzekucji z renty/emerytury to komornik zajmuje 1/4 świadczenia bez wzgledu na jego wysokość

Oczywiście 1500 zł brutto w przypadku zatrudnienia na pełny etat w przeliczeniu na pół wtatu to kwota wolna bedzie 750 zl brutto

Gość dłużniczka123
a jesli ja netto mam 740zł?

Gość dłużniczka123
w umowie nie jest okreslone czy to jest etat czy pol itp. mam stale wynagrodzenie 1000zl brutto (netto ok 740zł) dodam ze to umowa zlecenie...

no to zmienia postać całkowicie w przypadku umowy zlecenia/dzieło komornik zabiera całość- nie ma obowiązku zostawienia czego kolwiek

Gość dłużniczka123
CAŁĄ?

Jony,niestety ale sie mylisz. Mojemu mezowi z renty przy wysokosci 1300 zl brutto zabieraja 430 zl,i tak juz drugi rok leci.

tak, chyba że komornik postanowi inaczej.Najlepiej podjedź do kancelarii komornika i porozmawiaj że niema pieniędzy aby Ci zabierali 200 czy 300 zł.Wtedy komornik wyda postanowinie i wyśle do pracodawcy aby potrącał Ci taką wlaśnie kwote.duże masz to zadłużenie ?

Gość dłużniczka123
to jestem w czarnej d.... w pracu jak przyjdzie pismo od komornika, pewnie z dn zakonczenia umowy mi podziekuja a zadluzenie mam duuuze

joaśka.. :| hmm... no ok ale pytanie czy roszczenie nie jest alimentacyjne ?niech jedzie do komornika i sie dowie. oni z renty/emerytury zabierają 1/4 świadczenia ale z kwoty brutto.Nie myle sie, wiem bo kilkanaście spraw u komornika(jestem wierzycielem) i wiem jak to mniej więcej wygląda

to jedź do kancelarii i dogadaj się z komornikiem, że będziesz wpłacała polubownie co miesiąc aby ci nie zajmował wynagrodzenia.Czasami się zgadają ale to zalezy od komornika. ewentualnie skontaktuj sie z wierzycielem( osoba/firma która zleciła egzekucję) aby zawiesił postępowanie egzekucyjne że chcesz polubownie się z nim dogadac i będziesz co miesiąc płaciła okreslona kwotę

Gość dłużniczka123
moge ot tak sobie jechać np jutro do niego? tel jest czynny tylko w poniedzialki 8-16 a dziś dopiero środa :(

myślę że możesz ale nie wiem na 100 %.Weź poszukaj w internecie jego kancelarii i zobacz kiedy komornik przyjmuje strony.ewentualnie zobacz kiedy asesorzy przyjmują.

Gość dłużniczka123
przyszlo mi juz pismo o zajeciu wierzytelnosci ze firma itd

no to pozostało Ci napisać pismo do komornika że nie masz środkow do życia i wnosisz o zwolnienie wynagrodzenia że będziesz płaciła po 300 zł miesięcznie polubownie.Ewentualnie pisz do wierzyciela i z nim sie dogadaj że spłacisz ale nie chcesz komornika.

Gość dłużniczka123
właśnie napisałam maila do Pani która zajmowała się moją sprawą, czekam na odzew do jutra, jeśli nic tym nie wskóram jadę do komornika. Muszę dzxiałać i kombinować.

oczywiscie ze mozesz do niego jechac,moj maz jak nie byl u niego dluzszy czas to mu zarzucil ze sie nie interesuje wlasnym dlugiem. A po za tym on miedzy innymi po to jest zeby znalezc jakis kompromis albo odstapic od egzekucji jesli stwierdzi ze nie moze nic sciagnac. Namawiam do rozmowy z komornikiem.

Gość dłużniczka123
dziękuje wszystkim za pomoc, wszystko wydaje się mniej teraz straszne i mam plan co muszę robić

Gość agakom27
Czy to prawda ze jeżeli ma sie komornika, to najlepiej jest pójść na ,umowę o prace przy najniższej krajowej ,bo tylko ta jest obieta prawem i komornik nie ma prawa ruszyć z tej pensji,nic!? a jezeli pójdzie sie na umowe o dzieło, na zlecenie lub na 1/2 etatu to komornik ma prawo zabrac nawet całosc!? prosze o doradzenie na jaka umowę najlepiej pójść kiedy ma sie komornika ,żeby jak naj lepiej na tym wyjsc.. chodzi mi o mojego męza który jest jedynym żywicielem rodziny

Jesli macie dziecko czy tez dzieci to zloz w sadzie pozew o alimenty,wtedy komornik moze Cie cmoknac bo pierwszenstwo zawsze maja alimenty. Tak zrobila moja kuzynka i dobrze na tym wyszla.

Gość agakom27
no tak ale kogo o te alimenty mam pozwac bo z męzem nie planujemy sie rozejsc:) a po za tym szukałam przed chwilą i cos znalazłam ,moze tez innym sie przyda : Sposób liczenia: alimenty cały etat - wynagrodzenie 1200zł netto - potrącenie 60% tj. 720zł, dla dłużnika pozostaje 480zł pozostałe wierzytelności cały etat - wynagrodzenie 5000zł netto - potrącenie 50% tj. 2500zł, dla dłużnika pozostaje 2500zł ""cały etat - wynagrodzenie 1200zł netto - potrącenie 50% = 600zł. Dłużnikowi trzeba pozostawić kwotę wolną od zajęcia tj. ok. 1111zł więc potrącenie wyniesie 1200-1111= ok. 89zł "" 1/2 etatu - wynagrodzenie 600zł netto - potrącenie 50%=300zł. Dłużnikowi trzeba pozostawić kwotę wolną od zajęcia (która ulega proporcjonalnemu zmniejszeniu w stosunku do wymiaru czasu pracy) tj. ok. 555zł więc potrącenie wyniesie 600-555=45zł cały etat wynagrodzenie 1111zł netto - potrącenie nie może być zrealizowane gdyż dłużnik otrzymuje wynagrodzenie minimalne. Niepełny wymiar pracy - proporcjonalne zmniejszenie w/w kwot nam przede wszystkim chodzi o umowe na cały etat ,a z powyższego wynika ze z takiej umowy komornik może zabrac jedynie 89zł

W jakim swiecie Ty zyjesz? Po co Ci rozwod do alimentow? Mowisz zemaz Ci nie daje pieniedzy na dzieci i juz. Piszesz w pozwie wysokosc dochodzonych alimentow,zapytaja meza czy sie zgadza na taka kwote jesli sie zgodzi to sad tyle zasadzi i juz. Wiadomo przeciez ze musicie troche posciemniac,ale to jedyny rozsadny sposob.

Gość 666 DoCENTe PROcente 966
Dla komorasa pokażcie swego kootasa, albo nie wpooszczascie k00tasa! Zakopać do do lasa tego systemowego parobasa by nasza była kasa i najdroższa kiełbasa do ostatniego życia czasa!

Gość ANTYPOLACTWO
Oddaj uczciwie pieniądze ty społeczny pasożycie, zamiast kryć się za zasłoną przepisów :

Gość gość
Ja miałem styczność z www.kancelariaultimatum.pl, negocjowałem warunki spłaty i wszystko było w porządku :)