Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dorkaikorka

czy dziecko dobrze je?

Polecane posty

Gość dorkaikorka

syn ma 11 miesięcy; mam wątpliwości czy dotychczasowy schemat karmienia nie powinien jakoś ulec zmianie; ok 6 mleko ok 9 kaszka z owocami ok 12 zupka ok 15.30 mleko ok 18.30 kaszka ok 20 mleko w nocy przeważnie mleko czy nie powinnam eliminować mleka po południu? co jeszcze zmieniać?

A nie rozszerzasz mu diety? Moja na śniadanie dostawała jajecznicę, kanapkę, jajko na miękko (na twardo nie lubi) wprowadzałam takie "dorosłe jedzenie" już. No i dawałam też jogurty i owoce choćby do rączki banana czy jabłko. Dostawała też chrupki kukurydziane, wafle ryżowe, ciasteczka dla maluchów.

Gość poinsettia
Za duzo mleka. Takie dziecko moze juz jesc kanapki z dobra szynka, serkiem bialym. Moze jesc jogurt z owocami, omleta, jajecznice. Zamiast mleka po poludniu najlepiej tez dac jakies drugie danie, jakies warzywko, miesko/rybe, ziemniaki/ryz/kasze. Tak jak napisalas to powinno jesc dziecko 8 miesieczne a Twoje ma prawie rok

Gość dorkaikorka
z rozszerzaniem diety t o jest tak, ze np przy śniadaniu daję małemu kromkę z maslem i serek/jajecznice, ale mi się wydaje, że on się tym ni najada i 'dopycham' go kaszką; zjada najczęściej praiwe całą średnią kromke bez skórki - nie wiem czy to dużo czy malo; mięso/ryby dostaje w zupie; w międzyczasie dostaje też wafle ryżowe/chrupki/biszkopta/owoce, ale to tak dodatkowo; z

najada się! Takie małe dziecko powinno zjeść tylko ile mu się mieści w dloni. Chleb (bez skórki jeśli tak jada- moja tez tak jadla na początku) z maselkiem i 3-4 łyżeczki jajecznicy to wystarczajaca porcja dla malucha. Utuczysz go kaszką, żolądek rozepchasz. Kaszka to kasza samodzielny posilek, zapychacz, slodkie jak nie wiem. Nie mam w sumie z kaszkami bliższego kontaktu bo moi ją dostają rzadko w ramach "slodkości" jako niemowlaki wcale jej nie jedli. Tzn sama kaszka ok ale nie po kromce chleba i jajecznicy bo to moim zdaniem za dużo dla małego dziecka.

Gość dorkaikorka
na swoje usprawiedliwienie dodam tylko, ze nie jada kaszek błyskawicznych, tylko zwykłą kaszę jaglana rano i kukurydziana wieczór - bez cukru; wieczór faktycznie chcę go zapchać żeby dłużej pospał, a jaglana to nei zapychacz tylko bardzo zdrowa; faktycznie chyba daję mu zbyt dużo jeść, ale wszyscy mi mówia że taki drobniutki jest...może dlatego że długi....ok, dzięki za rady; będę starała się stopniowo wprowadzać normalne jedzenie

Gość tikal
ja bym weliminowala mleko o 15.30

Gość tikal
zamiast tego mleka drugie danie obiadowe,

Gość poinsettia
To dobrze ze zdrowe kasze dajesz. Zupki mozesz robic takie mniej sycace i tresciwe, a na drugie danie dawac warzywa i mieso/rybe. Warzywa w koncu powinno sie jesc czesciej niz raz dziennie. Jajecznica i chlebem sie spokojnie naje, mozna potem dopchac ale owocem ;) Ja tez mam starsze dziecko chude i tez mi sie wydawalo ze sie nie najada.

Gość OjjjjJichdcfd
Mój je podobnie tylko wiecej 6 mleko 8 kaszk 12 obiad 13 mleko 16 deserek albo drugie danie 18 kaszka 20 mleko

Gość OjjjjJichdcfd
Co do śniadania To mój kaszka /jajecznica/tost/kanapki

Gość jakotakommmm
ojoj to mój 8- miesieczny synek je mniej mleczka.\ 7- kaszka manna/owsiana 10-jogurt, wafelek, musli z owocami- mały słoiczek, soczek przecierowy 13-zupka/obiadek- zawsze mięsko badz rybka 17-podwieczorek/owoc,biszkopt. 19:30- kaszka na gęsto

Gość mama dziecka prawie 7 miesiecy
dopiero co mnie opierniczaly wiec teraz po zmianach 6-mleko mm 10-kaszka narazie tylko malinowa bo do tej udalo sie dziecko przekonac 14-obiad 18-deserek hippa z jogurtem naturalnym 22-mleko mm miedzyczasie okolo 300 ml soku/wody/herbatki, ale w takie upaly ponad 500 ml

Gość Ojjjjjvoh
Mleko to sprawa indywidualna ja sie pytałam mojego pediatry i powiedziała ze wcale nie je dużo mleka bo tez juz tostalam zjebke tu na forum ze za dużo mleka ale skoro lekarka mówi ze nie nie będę sie przejmować opiniami na forum

Gość poinsettia
Moze nie za duzo mleka ale za czesto, a za rzadko normalne dania. takie dziecko nie moze sie zywic glownie mlekiem. Musi sie nauczyc jesc ine rzeczy. A pediatrzy sa rozni...

Gość kurza twarz...................
matko! mój syn ma 12 misiecy i je tak: 4-00 mleko 8-00 kanapeczki z weki albo paróweczki 12-00 zupka 16-oo owoce, jak ma owocowstęt to jogurt albo jakies danie ze słoika 19-30 kolacja kasza. dziecko w wieku roczku powinno jesc juz 5 posiłków z tego 1 lub maxymalnie 2 to mleko... ot tyle w temacie

Gość Ojojjjjoj
Ja za często je 3 razy dziennie rano popołudniu i na noc miedzy tym ma posiłki zupki drugie danie owoce jogurtow itp. Więc jak to jest za często? Tu na forum strasznie sie czepiaja mojego sposobu żywienia a mój syn jest bardzo silny zaczął chodzić jak miał niecałe 9 miesiecy niejedna gruby a za to dobrze zbudowany jest bardzo aktywny na swój wiek inne dzieci to siada odpocząć na chwile a on nie on potrafi cały dzien biegać bez odpoczynku i moze dlatego wiecej je i tyle......

Gość oj tammmm
OjjjjJichdcfd nie przejmuj się ..to dobrze ze pije dużo mleka Dorosłego jedzenia jeszcze się naje w życiu.

Gość Ojojjjjoj
Ńo tez zabardzo nie przejmuje sie tutejszymi opiniami wiem ze je obiadu deserki itp itd a jeśli ma jeszcze ochotę na mleko dlaczego nie?

Gość poinsettia
Ja wiem ze mleko jest wazne ale chodzi mi o to zeby potem nie bylo problemow ze dziecko nie je tego, tamtego, lubi tylko kilka rzeczy na krzyz. Im wczesniej tym latwiej przyzwyczaic. Z moimi dziecmi bylo tak ze nawet z 10 razy musialam dawac jakas rzecz zanim polubili. Przyklad fasolka szparagowa. Za pierwszym razem wyrzucil z talerza, za kolejnym sprobowal i wyplul. Jeszcze kilka razy takie proby a za ktoryms razem zjadl cala i prosil o jeszcze. Wiem ile ludzi ma problemy z tym ze dzieci jedza malo rzeczy, ale te osoby zazwyczaj nowych dzieciom nie daja, albo dadza raz i uwazaja ze nie lubi.

hmm moge Ci napisac dlaczego nie :) Bo mleko modyfikowane to zupełnie co innego niż mleko krowie. Takie mleko (mm) zawiera różne sztucznie wprowadzone substancje np witaminy. Na opakowaniu masz okresloną ilość mleka jaką może wypić dziecko w ciagu doby i są to bodajże na mleku nr 2 trzy porcje na dobę. Nie ejst to wyssane z palca chodzi o ilość tych wszystkich substancji zawartych w mieszance. Przedawkowanie ich jest tak samo groźne jak ich niedobór. Oczywiscie nie wolno popadac w skrajności i jeśli dziecko jednego dnia wypije 5 porcji mm zmaiast 3 to nic przecież się nie stanie. Ale jeśli przez dlugi czas będzie dostawalo 5 pełnych porcji zamiast zalecanych trzech - każdego dnia to moga się pojawić różne problemy jak np hiperwitaminozy. Dlatego mm powinno się podawac zgodnie z zaleceniami producenta bo nie jest to "normlane jedzenie" tylko odzywka dla niemowlaka. Coś na pograniczu jedzenia a lekarstwa, a wiadomo ze z małymi dziećmi trzeba obchodzić się ostrożnie bo mlody organizm moze zareagowac źle na nawet najdrobniejsze odchylenie od normy. Autorka podaje zdrowe kasze ale jesli ktos poda 5 porcji mm a do tego jesczez dwie porcje kaszki na mleku modyfikowanym to robi się tego na prawde dużo i podawane systematycznie możne na prawde przynieść szkody dla dziecka. :)

Gość kurza twarz...................
dobrze prawisz

Gość dorkaikorka
jeśli chodzi o kaszki to robię je oczywiście na wodzie; generalnie staram się żeby syn jadł te 600-700ml mleka na dobę - tak jak podają w zaleceniach - po południu, wieczór i w nocy po ok 200ml, ale jak je np o 1-2 w nocy to ok 6 znowu podaję mu ok 100ml mleka; może źle robię? może rano tego mleka juz nie powinnam dawać, a podać śniadanie np o 8?

Gość dorkaikorka
a jeśli chodzi o inne pokarmy to syn bardzo chętnie zjada 'dorosłe' jedzenie, nie mamy z tym problemu; problem polega głównie na tym, że ciężko mi wyrzucić popołudniowe mleko, bo przeważnie synek jest tuż przed/w trakcie spania; jak się przebudzi i dostanie mleko to najczęściej jeszcze zaśnie, a ze snem w ciągu dnia u niego ciężko więc zależy mi żeby choć 1-1,5h przespał;

Gość że takie idiotki mają dzieci..
mam na myśli tę, co karmi dziecko co 1-2 godziny i jeszcze pyta jak upośledzona "a dlaciego nie?" :O

Gość ladymakbet..
Mój ma 8 m-cy mleko je rano- 180ml oraz na noc 210. i tyle. zagęszczam to kaszkami, róznorodnie, owsianą, jaglana, manną, ryzową. reszta to pokarmy stałe takie jak: zupki, obiadki, jogurty dla niemowlat, róznorodne deserki słoiczkowe- owoce, musli,kisielki,budynie, do tego chrupki kukurydziane, biszkopty, soki przecierowe, delikatne herbatki, woda. dziecko czasem krzyczy nie z glody ale np z pragnienia- zwłaszcza teraz. nie ma co na siłe opychać go mlekiem.

Gość Oojoojj
że takie idiotki mają dzieci.. mam na myśli tę, co karmi dziecko co 1-2 godziny i jeszcze pyta jak upośledzona "a dlaciego nie?" Odwal sie ! Moje dziecko jest super zdrowe ma apetyt więc mu daje i nie twoja sprawa syn ma rok i waży 11.25 kg więc jest dobrze.i będę go tak karmić skoro on potrzebuje i możesz sobie mówić coschcesz mam to w dupie.