Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MAle ńka

Ciąża a zwolnienie lek. - UMOWA ZLECENIE

Polecane posty

Gość MAle ńka

Witam. Od 7 miesięcy pracuję w firmie, mam umowę zlecenie do 30 czerwca tego roku. Odprowadzane są wszystkie składki- emerytalne, rentowe, chorobowe, zdrowotne. Obecnie jestem w 34 tyg ciąży, chciałabym ten ostatni miesiąc (czerwiec) spędzić na zwolnieniu, bo czuję się coraz gorzej. Nigdy jednak wcześniej nie byłam na żadnym zwolnieniu, a więc; jak to załatwić? o ile zwolnienia poprosić mojego ginekologa, skoro umowę mam do 30 czerwca? Jak to będzie wyglądało, do kiedy będę dostawać pieniądze- czy tylko do dnia porodu? Bardzo proszę o odpowiedzi na powyższe pytania, gdyż jestem trochę ciemna w temacie :)

Gość irraxxx
Miałaś prawo być na zwolnieniu już wcześniej, a w tej chwili ponieważ masz odprowadzane składki chorobowe dostaniesz zasiłek do dnia porodu i w każdej chwili możesz skorzystać ze zwolnienia, dziwie się że lekarz wcześniej nie zaproponował zwolnienia, jeżeli w momęcie urodzenia dziecka będziesz jeszcze objęta umową zlecenie masz prawo do zasiłku macierzyńskiego, jeżeli masz dodatkowe pytania zapraszam na www.rajkobiety.pl

Gość MAle ńka
Wiem, ale czułam się wystarczająco dobrze by pracować, poza tym na rękę dostawałam więcej niż to co pisze na papierze, więc bardziej opłacało mi się pracować dopóki mogłam. A teraz myślę że skoro mam odejść z pracy to lepiej iść na to zwolnienie i mieć jakiś grosz, niż kompletnie nic. Więc jeśli np. urodzę 5 lipca, a umowę mam do 30 czerwca to nie będzie należał mi się zasiłek macierzyński? Co ja w ogóle mam zrobić- iść do lekarza, poprosić o zwolnienie, on mi je wypisze, zanieść je pracodawcy i już?

Gość dfhjnzgdj
W przypadku umowy zlecenie nie ma pracodawcy , tylko zleceniodawca Zasiłek chorobowy jak najbardziej Ci przysługuje, jeśli miałaś odprowadzane składki przez min 90 dni Zasiłek macierzyński przysługuje osobie, która urodziła dziecko podczas trwania ubezpieczenia chorobowego.