Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość siostraaa123

to znow ja, skrocilam pytanie. PROSZE O PORADE!!!

Polecane posty

Gość siostraaa123

dobra;) rodzice kuili mojej siostrze, mnie bratu po dzialce. ja jestem za granica z mezem. dwie dzialki sa razem, na jednej wybudowali rodzice dom, w ktorym ma zamieszkac siostra z mezem i rodzice. na drugiej rosna truskawki (co miala byc dla mnie, ale temat jakos ucichl jak zobaczyli ile miejsca zajmuje dom). wiec dostalam dzialke taka mniejsza, gdzie stoi transformator i rodzice dali za nia z tej racji duzo mniej. bratu tez zaczeli budowe domu do stanu surowego. rodzice mieli firme, prosperowala dobrze az padla po roku temu. wiec z domem obiecanym dla mnie nici. ale mnie to nie martwi bo i tak sama chce sobie zarobic na swoje a nie udawac jak moj brat ze zarobil sam hehe. no i teraz siostra z mezem chca od nas pozyczyc 80 tys bo nie dadza im kredytu, siostra jest w ciazy a on nie zarabia duzo. ja sie zgodzilam ale moj maz miesza, ze powinnam sie czuc pokrzywdzona i nic nikomu nie pozyczac. a Wy co myslicie???

Gość cccds
nadal za długie, skróć to do dwóch zdań

Gość tdydhnty
kobieto a skad pewność ze splacą cie?????? w końcu to nie tysiak czy dwa, a 80 tys NA głowe ci padlo, że chcesz taką kase pożyczać??

Gość tdydhnty
potem będziesz płakać, że nie mają ci z czego oddac bo jej maz za malo zarabia, a dziecko kosztuje itp twoj maz sie wkurwi i jeszcze beda z tego problemy!

Gość siostraaa123
kurcze nie wiem, brzmi to logicznie ale jak siostrze nie pomoc...

Gość i mąż ma rację nie dość
że twojemu rodzeństwu było łatwiej, dostali wszystko, to jeszcze ty masz im pożyczać? I jak ktoś tu napisał, to nie tysiąc a nawet nie dziesięć, ale 80 tysięcy! I rozumiem, że chcesz pomagać rodzinie, ale to są również pieniądze twojego męża i wcale mu się nie dziwię, że jest zły, bo ma rację.

Gość Addviserr
Zanim w ogóle pożyczysz jakiekolwiek pieniądze komukolwiek najpierw zadaj rodzicom pytanie do rostrzygnięcia. Mianowicie czemu ostatecznie Tobie przypadł kawałek gruntu z transformatorem zamiast działki tuż obok ich przyszłego wspólnego domu wraz rodziną twej siostry. Dlaczego?Odpowiedź na to pytanie są Tobie winni jeśli chcą coś Tobie ofiarować.Lepiej byłoby dla nich sprzedać działkę z transformatorem i za uzyskane ze sprzedaży pieniądze(zapewne z tą kwotą byłoby im już potrzebne mniej niż 80 tys na wykończenie domu).A Tobie zaś przekazać w darowiznie te działkę jaka jest obok ich działki. Druga rzeczą jaka powinnaś zrobić to odpowiedzieć sobie uczciwie na pytanie czy w ogóle masz te 80 tys? To nie jest kwota która "chodzi piechota"nawet jeśli ktoś ma pracę zagranica(chyba ze ma jakaś pracę menedżerską)-zapewne wiesz jak to bywa z takimi pożyczkami w ścisłym gronie rodzinnym.Bywa ze się potem zwrot tej kwoty odracza w przysłowiową nieskończoność.Bądź uprzejma,miła,ciepła ale konsekwentna.W pewnym sensie chodzi tu też o Twoja przyszłość.Pozdrawiam.

Gość nie chce cie straszyc, ale
twoja siostra i tak ci nie odda tej kasy, jesli jej pozyczysz 🖐️ zycie w polsce jest drogie 🖐️ bedzie brala cie na litość ale to nie są jakieś drobne, żeby pożyczać. Co zrobisz jak nie bedzie splacac? Nawet do sądu nie pójdziesz, bo to siostra, bo to i tamto... Zobaczysz, że źle na tym wyjdziesz...

Gość Dyskretny Zwijacz Asfaltu
Skróć jeszcze trochę :P

Gość Miła Ewcia
ABSOLUTNIE NIE POŻYCZAJ! KATEGORYCZNIE NIE! POWIEDZ IM, ŻE NIE MASZ! NIE MUSISZ SIĘ W OGÓLE TŁUMACZYĆ!

Co zrobisz jak nie bedzie splacac? Nawet do sądu nie pójdziesz, bo to siostra, bo to i tamto... Zobaczysz, że źle na tym wyjdziesz... Twoja siostra i tak ci nie odda tej kasy, jesli jej pozyczysz zycie w polsce jest drogie bedzie brala cie na litość ale to nie są jakieś drobne, żeby pożyczać.

Gość aniczkaaaas
nie pożyczaj ja pozyczyłam i mam za swoje, napisałam ci nieco dokładniej na I topicu 🖐️