Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość autorka tematu...

Zaswiadczenie o niekaralności - często wymagane ?

Polecane posty

Gość autorka tematu...

Hej, natknęłam się kilka razy na stwierdzenie, ze osobom, które wyszły z zakładu karnego ciężko jest znaleźć pracę, ponieważ pracodawcy nie chcą zatrudniać takich osób. Jak to jest wlasciwie ? Ani ja ani mój facet nigdy nie musieliśmy dostarczać takiego zaświadczenia, a kilkakrotnie już zmienialiśmy pracę, nikt tez w ogóle nigdy nie poruszał tego tematu. Czy od was wymagabno takich zaswiadzce ? często sie to zdarza ? Może tylko w bardzo specyficznych zawodach ? Ale czemu w takim razie stanowi to taki duży problem u osób karanych ?

Gość autorka tematu...
ej, odpowie kto ? jestem ciekawa

Gość vccvcvb c
wymagane na wyższych stanowiskach, jeśli wykonujesz konkretne zawody (np. adwokat) i najczęściej jeśli pracujesz przy większych pieniądzach (banki itp.), ale pracowadca zawsze ma prawo poprosić o świadectwo niekaralności.

Gość autorka tematu...
no wlasnie tak podejrzewałam, ze w przypadku zawodów typu adwokat, policjant, praca w bankach, bo to oczywiste więc to bzdura ze osobom karanym trudno znaleźć pracę ?

Gość autorka tematu...
ale wyzsze stanowiska to chyba nie, bo my pracowalismy na wyzszych - w sensie kierowniczych - stanowiszkach i tez nie wymagano nigdy, nawet jesli byla to obsługa jakich zabezpieczen albo dotyczyło znajomosci istotnych dla firm hasel czy loginow

Gość vccvcvb c
nie pisze o managerze sklepu, bo to nie jest wysokie stanowisko, tylko o prezesach i dyrektorach - ludziach którzy mają styczność z dużymi pieniędzmi. poza tym teraz jest to natujralne ze pracodawca chce miec do ciebie zaufanie a sprawdza je poprzez swiadectwo niekaralności. mogą cie o to prosić nawet w sklepie spożywczym.

Gość odemnie wymagaja każdorazowo
zawód nauczyciel

Gość vccvcvb c
osoby karane to zazwyczaj osoby bez wykształcenia, doświadczenia, z kiepską prezencją lub niską inteligencją. Nie uogólniam, bo wiadomo że zawsze znajdą się wyjątki, ale nie oszukujmy się - jeśli ktoś ma problemy z prawem to znaczy, że coś z nim nie tak. Pewnie dlatego ciężko im znaleźć pracę. No i idzie też za tym wygląd zewnętrzny, prezencja. Takie osoby jej zwyczajnie nie mają.

Gość autorka tematu...
vccvcvb c - a no właśnie ja jak najbardziej rozumiem, ze pracodawca ma prawo sprawdzić pracownika, mnie jedynie zastanawiało dlaczego nigdy nie spotkaliśmy się z takimi życzeniami pracodawców, więc smiem twierdzic, ze nie jest to częste i zastanawia mnie dlaczego jest podawane jako problem p.s. nigdy nie byłam managerem w warzywniaku, swoją drogą pięknie brzmi ta nazwa stanowiska ;)

Gość vccvcvb c
Zapewne na managera nalezy mieć jakieś umiejętności - chociażby czytanie ze zrozumieniem. Nie pisałam nigdzie o managerze warzywniaka. Widocznie nie spotykasz się z ofertami pracy gdzie jest wymagane zaświadczenie bo posiadasz inne stanowisko pracy. W większych miastach jest to popularne, ale nie obowiązkowe przecież.

Gość autorka tematu...
ktos jeszcze był proszony o takie zaswiadczenie ?

Gość gość
Na stacje paliw tez wymagaja...

Gość gość
Coraz częściej wyjeżdżając do pracy zagranicę, przez agencję, wymagane są takie zaświadczenia.

Gość gość
Autorko - od 2013 roku coraz czesciej pracodawcy wymagaja zaswiadczenie o iekaralnosci. Jest ono wazne na pol roku i kosztuje 50 zl.Wiem bo ostatnio musialam sobie takie zaswiadczenie wybrac z Sadu.

Gość gość
Przykro mi się robi jak czytam te wasze głupoty, na początek pracodawca może zażądać zaświadczenie jak ma ku temu podstawę prawną i nie muszą to być tak wysokie stanowiska jak kierownik kiosku, może być to tak nic nie znaczący zawód jak kierowca w transporcie drogowym. Lecz przez pracodawców są stosowane takie metody zapytania o przedstawienie zaświadczenia lecz nie wystarczy zapytać czy ma na to podstawę prawną jeśli nie i nie otrzymamy tej pracy z tego powodu można wystąpić do sądu o odszkodowanie tyle że należy udowodnić ten fakt przed sądem. Pozdrawiam tych was na tych wysokich stanowiskach

Gość gość namber łan
vccvcvb c osoby karane to zazwyczaj osoby bez wykształcenia, doświadczenia, z kiepską prezencją lub niską inteligencją. Nie uogólniam, bo wiadomo że zawsze znajdą się wyjątki, ale nie oszukujmy się - jeśli ktoś ma problemy z prawem to znaczy, że coś z nim nie tak. Pewnie dlatego ciężko im znaleźć pracę. No i idzie też za tym wygląd zewnętrzny, prezencja. Takie osoby jej zwyczajnie nie mają. ************************ ale bzdury!! osoby karane to nie koniecznie osoby które odsiedziały 20 lat w pierdlu i nie mają zębów i prezencji :P oraz brak im inteligencji. Osoby karane wcale nie musiały siedzieć w więzieniu a nawet powiem ci więcej twój własny ojciec, brat, sąsiadka czy narzeczony mógł być karany a ty o tym nie musisz wiedzieć :P Nie sposób po wyglądzie rozpoznać czy ktoś był karany może to być przystojny prezes firmy z kilkoma wyrokami na koncie :P albo piękna blondynka o filigranowej figurze ze sklepu z bielizną :) :classic_cool:

Gość gość
Zaświadczenie o niekaralności jest potrzebne w niektórych specyficznych przypadkach (urzędy, ochrona, szkoły itd.), w innych można z powodzeniem pracować i nie mówić nikomu że siedziało się w pace. Problemem jest czasem wytłumaczenie się z tego "co pan robił ostatnie 3 lata"? A jak juz ktoś siedział czas dłuższy (np. 15 lat) to w ogóle może mieć trudności ze znalezieniem pracy najemnej, bo rynek wyglądał zupełnie inaczej 15 lat temu niż dziś. Co nie znaczy że się nie da. Znam pana, który wyszedł z więzienia po bodajże 5 latach, podjął pracę w fabryce (przez agencję) a potem nauczył się prac budowlanych i najnormalniej w świecie pracuje.

Gość gość namber łan
jak to co robił przez ostatnie 3 lata pracował za granicą albo na czarno buhahah tez mi ciężko wytłumaczyć :P po za tym karany nie znaczy że siedział :P

Gość prawniczka7789770
jest jeszcze cos takigo jak zatarcie skazania, jak nastapi zatarcie, to jestes "jakby" niekarana

Gość prawniczka7789770
generalnie te zatarcie przejdzie przy wiekszosci zawodow, osoba karana, nawet jesli nastapilo juz zatarcie nie bedzie jednak nigdy sedzia albo prokuratorem

Gość KIPISZ
zaswiadczenia wymagaja w okreslonych zawodach, ja pracuje na lotnisku, albo mozesz sobie kupic kolekcjonerskie zaswiadczenie i jestes czysty, cena to pln 100 - 300, a w cv mozesz napisac co ci sie podoba, tylko zeby nie przeholowac, kumpel wyszedl z jaruzela kupil sobie kolekcjonerski dowod or as prawko za pln 2k, zaczal prace w uk, zarabial gbp 1k net to na miesiac potem wlasna firma i slub z angolka, to nie prawda as do jaruzela tfafiaja debile, sa osoby normalne, przewaznie siedza na tzw cwelowniach, celach chronionych z dala od grypsujacych i innych deb li, dzisiaj w dobie internetu mozesz kupic wszystko, dokumenty kolekcjonerskie wysokiej klasy, zaswiadzcenia, stopnie naukowe, i to, wystarczy as masz kase, najlepiej uzywac tor browser z kryptowaniem e-mail. kipisz, zk lowicz, cela 218.

Gość gość
osoby karane mają problem ze znalezieniem pracy bo jej nie szukaja. Po prostu. Nawet jak pracodawca wymaga zaświadczenia to odsiedziany wyrok zaciera sie po pół roku. pół roku można porobic na czarno ,a potem szukac czegoś lepszego,no tylko trzeba chcieć ,ale osoby po wyrokach już się wyszkoliły w kryminale jak zarobic łatwą kase.