Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młooda

Psychologia UKW i inne uczelnie

Polecane posty

Gość młooda

Witam, zwracam się do studentów psychologii w Bydgoszczy, ale też w innym miastach. Chcialabym prosić o jakieś opinie/informacje nt. studiów: czy jest ciężko, ile nauki, czy studia są ciekawe? Jakieś rady? Cokolwiek. Będę wdzięczna za wszystko Wiem, że to kierunek, po którym ciężko będzie mi znaleźć pracę, dlatego chciałabym się najpierw dowiedzieć, czy warto studiować psychologię. Zaznaczę, że nie idę na studia, żeby rozwiązać własne problemy, bo często się słyszy taki zarzut.

Gość młooda
nikt nic nie wie?

Gość madzia sradzia tadzia
No tak... bo niemal każdy studiuje psychologie w Bydgoszczy. Nie ma co porównywać uczelni, na każdej jest inaczej. Szczerze mówiąc znam jedną mamę psychologa, która sama powinna się leczyć i dziewczynę studiującą psychologię, z którą tez cos nie tak jest. Nie mówię, że wszyscy studiujacy są "popieprzeni" ale może warto się zastanowić... Psychologia to Twoja pasja?

Gość PSX XBOX ATARI PC
Popek to mój największy autorytet! On w muzyce ma u mnie największy priorytet! Za późno go odkryłem i się z tym nie kryłem! On jest dla mnie jak tauś - więc popas wszystkich duś i niech chowają głowy w piach jak struś! Tyś na YouTube dla mnie pięknie rapował i me stare amatorkie hobby przywołał! Wieleś z młodego życia rzeczy Ty mi przyoomniał, że życie to jeden wielki wał! Ja przez Ciebie mało spał i nie śmieszył mnie już żaden kawał ja tyś śpiewał to miaem zawał i poszed mi z dooopy kał na szereg wszelakich pochwał! To był samopodpał, czy przypał -jam się tylko bał jak ja peta brał od zakał i majtASS'y swe w denaturacie prał i je podpał! Żurom z Mordziatym są jednym ciałem narciatym! W zeznaniach my się wszyscy pogubili, bo za dużo popili i się pobili! Zeznania faszywe to też są prawdziwe, jeśli wyjdziesz za dziwe! Za dziecka piaskownica, a na starość mózgownca chora jak u potwora - Iistna w bani obora i nie ma pomocy od doktora! Jedni ser na podpuszczce produkują i nas nim faszerują - potem w woju nie maszerują! Został nam tylko brejkdens z fistajliszonem oraz wódka z korniszonem!

Gość młooda
czy pasja? Chyba tak, zawsze chciałam to robić, dużo rozmawiam z ludzmi, interesuje mnie ich sposób myślenia, to jak postrzegają świat i dlaczego w ich umysłach coś się dzieje tak a nie inaczej, czytam dużo magazynów i książek psychologicznych, więc chyba to mnie kręci. Obawiam się tylko, że na studiach może się okazać że moje wyobrażenia a nauka to dwie różne rzeczy.nie chcę się rozczarowac, stąd moje pytania

Sama wybieram się na psychologię na UKW. Jednak dopiero w przyszłym roku, w tym się raczej nie dostanę. Gadanie, że po psychologii trudno znaleźć pracę to mit. Ludzie często mylą psychologię z pedagogiką. Owszem, jest ciężko, ale w dzisiejszych czasach trudno znaleźć pracę gdziekolwiek.

Gość kjnsdkw
Ja studiuję psychologię na UKW w Bydgoszczy i jestem bardzo zadowolona. Ale ile osób, tyle opinii. Jak pytam ludzi z roku czy np podoba im się dany przedmiot, to często słyszę, że np to nuda, że im się nie chce tego uczyć, że wyobrażali to sobie inaczej, że jest tak dużo teorii, a ja np mam przeciwne odczucia, uważam, że dana rzecz, która była dla nich nudna, dla mnie jest mega fascynująca. Każdego interesuje coś innego. Nie pamiętam dokładnie jakie przedmioty były na pierwszym roku, ale były biologiczne podstawy zachowania, genetyka zachowania, procesy poznawcze - pamięć myślenie i uczenie, procesy poznawcze - percepcja i uwaga, wprowadzenie do psychologii, no i takie ogóły jak wszędzie typu filozofia (chociaż według mnie jest świetny wykładowca, który naprawdę ma dużą wiedzę i ciekawie opowiada), logika, statystyka itd. Według mnie każdy z tych przedmiotów jest ważny, bo wprowadza Cię w temat i daje Ci podstawy do tego, co później będziesz rozszerzać. Wiele osób narzekało na wprowadzenie do psychologii, że to nuda, a mi np ten przedmiot bardzo się podobał, bo ukazywał jak różne drogi są w psychologii, różne nurty. Na drugim roku była psychopatologia ( moim zdaniem był to najciekawszy przedmiot, bo mnie akurat interesuje psychologia kliniczna, czyli wszelkiego rodzaju zaburzenia, droga patologizacji rozwoju itd), były metody badania osobowości, według mnie też super, uczyliśmy się badać osobowość za pomocą kilu testów, m.in. za pomocą rysunku, oprócz tego były takie przedmioty jak: osobowość (też bardzo mi się podobała:D), diagnoza psychologiczna, psychologia różnic indywidualnych (przedmiot ciekawy, głównie skupia się wokół informacji na temat inteligencji i temperamentu - tak w wielkim skrócie ujmując), psychologia rozwoju człowieka, no i różne seminaria. Jeśli chodzi o to czy studia są trudne to znów indywidualne odczucia, bo jeśli interesujesz się także biologią, a psychologia bardzo się z nią łączy i co chwilę odnosisz coś do mózgu, jego budowy, procesów w nim zachodzących, lubisz rozpatrywać różne punkty widzenia, czytać dużo lektur (nie chodzi mi o podręcznik, który trzeba opanować, bo to wiadomo, ale o lektury, które Ci zadają, pamiętam jak na psychopatologię na ćwiczenia miałam zadanych 14 książek różnych autorów np. Freuda, Horney, Lainga, Rogersa itd, i omawialiśmy każdą po kolei, ich podejścia do sprawy, nurty jakie reprezentowali itd), jeśli nie męczy Cię fakt, że w gruncie rzeczy ma się wrażenie, że nie ma prawdy obiektywnej tylko wszystko zależy jak na coś spojrzysz i jedne badania przeczą drugim, inne ze sobą korelują itd itp:D, to myślę, że powinno Ci się spodobać. Dużo zależy od Twojego nastawienia, uważam, że każde studia mogą być dla kogoś trudne, jeśli mu się nie chce uczyć, temat go nie interesuje i jest tam z musu. Także jednym słowem - to zależy:D

Gość kjnsdkw
A czy trudno znaleźć pracę to znów zależy.. Jeśli nabywasz doświadczenia już w trakcie studiów, robisz coś poza nimi to jak w każdym innym zawodzie później jest Ci łatwiej. Bo wiadomo, że jak człowiek kończy studia z białą kartą, nie ma żadnego doświadczenia, to mu ciężko. A poza tym psychologia jest tak szerokim tematem, że często same studia to dopiero pierwszy etap, trzeba jeszcze robić podyplomówki, odbywać różne kursy, staże, bez poszerzania wiedzy i bez doświadczenia jest się teoretykiem, który według mnie dopiero liznął temat;)

Gość gość
Nie no wiadomo, jak to studia, uczyc się trzeba, cudow nie ma. Ja chodze tutaj www.psychologia.org i musze powiedziec, ze strasznie mnie zaciekawily te studia, sa niesamowicie, ale to niesamowicie ciekawe!