Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość traveler987987

Pomocy! dowód osobisty a podróż po UE

Polecane posty

Gość traveler987987

Witam! Mam taki problem: miałam wyjechać za parę dni z Polski - dosłownie na tydzień, ale zobaczyłam że mój dowód osobisty utraci ważność za 3 tygodnie, a paszport - za miesiąc! Czy wpuszczą mnie np do Hiszpanii na dowód , który niedługo straci ważność? Będę miała bilet lotniczy powrotny przed tą datą. Czy ktoś był w takiej sytuacji? Będę wdzięczna za info!!!

Gość traveler987987
Po co jesteś niemiła? Zwyczajnie pytam. Przecież w UE niby granice są otwarte.

Gość traveler987987
Nikt się normalnie nie wypowie?

Gość Miętowa Milena
Czy jesteś bardzo głupia?

Gość traveler987987
Sama jesteś bardzo głupia. Żegnam.

Gość zła synowa...jak zwykle
A nie możesz wymienić dowodu/paszportu żeby się nie martwić? Mi sie wydaje że cie nie wpuszczą. Po dniu w którym stracą ważność będziesz musiała wrócić do Polski,nie przyjdziesz przez następną granicę. Złóż teraz wniosek.

Gość zła synowa...jak zwykle
Sorry źle przeczytałam:( przecież będziesz miała ważny dowód więc nie rozumiem o co chodzi.

prawie nigdzie na granicach już nie sprawdzają dowodu. Ja jechałam do hiszpanii, to w ogóle granic nie było, tylko tabliczka "witamy w Hiszpanii" przy przekraczaniu granic- które właściwie nie istnieją- nie będziesz miała problemu. Gorzej, gdy po utracie terminu ważności dokumentów będziesz poza granicami i zajdzie potrzeba wylegitymowania cię, na lotnisku, na ulicy czy gdziekolwiek indziej. Także spokojnie jedź :)

Gość traveler987987
Zła synowa - no właśnie! Mnie się wydaje, że do ostatniego dnia ważności dowodu osobistego powinnam móc się przemieszczać. Ale z drugiej strony - znalazłam informacje na poważniejszych portalach, że teoretycznie, wg. prawa, dowód osobisty musi być minimum na 6 miesięcy przed upływem jego terminu ważności żeby przekroczyć granicę.

Gość lola3333332
Jak złożysz wniosek o dowód i pójdziesz do kierownika urzędu wytłumaczyć sprawę, to ci w 3 dni ten dowód załatwi ;] weź też na wszelki paszport, bo zawsze ten tydzień dłużej jest ważny i po sprawie...

Gość lola3333332
teoretycznie tak, jakbyś z jakichś względów musiała zostać za granicę ;] najlepiej spróbuj załatwić nowy dowód. Jak wytłumaczysz sprawę, to powinni ci przyspieszyć to.

Gość frrfewwwwwwww
będziesz miała ważny dowód/paszport więc możesz jechac, nie rozumiem o co chodzi. na 100% nie bedzie problemów, ba, nikt nawet na Twoj dowod nie spojrzy, a juz tym bardziej nie na datę. wyluzuj. czasem wymagaja by paszport był ważny 6 mcy ale to dotyczy wyjazdów POZA EU np do hong kongu

Gość ixyyyyyyyyyyy
ale bedzie przemieszczac sie w granicach schengen ktos tu dobrze napisal, ze sa wymogi ale dotycza non-schengen w schengen przemieszczasz sie tak dlugo jak wazny masz dokument tozsamosci (chodzi o lotniska), bo przy przejazdach to wiadomo, ze nikt nie sprawdza

z tego co pamiętam to paszport musi być ważny jeszcze ileś tam czasu, żeby wpuścili. Z dowodem pewnie podobnie. Jeśli lecisz samolotem mogą cię zawrócić. Najlepiej przekręć na lotnisko i się zapytaj.

Gość traveler987987
Dziękuję Wam. Najlepiej zadzwonię do urzędu.

Gość Dora

Mi do Hiszpanii udało się wyjechać z dowodem z deluxa ale w sumie co się dziwić jak on niczym nie różni się od oryginału.