Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Endi86

Wysokie TSH a szansa na zdrowe dziecko

Polecane posty

Gość Endi86

Witam dziewczyny, czy któraś ma podobny problem do mojego? Otóż moje TSH wynosi obecnie 5,4 ( norma niby do 4,2) ale wszyscy wiedzą że te normy są przestarzałe. Do tego dochodzi podwyższona prolaktyna obecnie19,9 po 2 miesiącach zażywania bromergonu (zaczynałam od 42). Nie wiem czy przy takich poziomach hormonów jest szansa na zdrowe dziecko, o ile uda się zajść i nie poronić. Piszcie dziewczyny jeżeli macie podobne problemy, piszcie o swoich doświadczeniach, ile się staracie o ciążę. Pozdrawiam

Gość boiobihkin
Twoje TSH wcale nie jest takie wysokie. Wysokie to niektóre mają po 40, 50... Ja przy tsh 5.4 zaszłam w ciążę, moja córka jest zdrowa:) W piątek dowiedziałam się, że mam podwyższone tsh, w poniedziałek poszłam na I wizytę w tej sprawie, a we wtorek dowiedziałam się, ze jestem w 6 tyg ciąży. Do 12 tyg trzeba unormowac tarczyce, zeby zminimalizowac ryzyko niedoborow dla dzidziusia, ale przy tsh 5.4 to jest pestka. Nie wiem nic nt prolaktyny..

Gość Endi86
boiobihkin tsh powinno oscylowac w granicach 1-1,5, dużo dziewczyn mając taki wynik jak ja poroniło do 12 tyg. Dlatego się boję starac bo nie chcę poronic. Słyszałaś o niedorozwoju umysłowym ? Dziecko do 12 tyg. ciąży nie wytwarza własnych hormonów tarczycy, korzysta od matki, dlatego dzidzia jest najbardziej narażona we wczesnej ciąży. Jak matka ma braki to z czego dziecko ma korzystac ? Zapraszam do dyskusji

Gość Endi86
Cieszę się że masz zdrową córeczkę, a jakie masz teraz tsh?

Gość dfghjklk,jmnhbg
ja mam tsh 6,3 i mam problem by zajść w ciąze. Mój gin mówi, że przede wszystkim trzeba tsh zbić lekami do 1-1,5 !! takze to nie taka pestka jak piszesz... miałas farta po prostu

Gość boiobihkin
Kochana, poronić mozesz z wielu innych powodów, taka prawda... Jeśli tak się boisz, to idź do endokrynologa. TSH w granicach 5 wyregulujesz w 2-3 miesiące góra. Ja obecnie mam TSH ok 1.5-2 i jest ok. Wiadomo, najlepiej, żeby było idealne w ciąży, ale wiesz, zdrowe laski w ciąży muszą brać hormony, bo tarczyca świruje. Skoro masz podwyższone, to wiadomo, ze nie mozesz olać sprawy, tylko idź do endo i powiedz, że chcesz dziekco. Mnie jeden, jak się dowidział, ze jestem w ciąży wyklinał, ze urodzę bez mozgu dziecko, uposledzone itp. A kobiety majace tsh po 40 rodzą zdrowe dzieci. Jest też coś takiego jak natura- tarczyca bedzie sie zmuszala do produkcji wiekszej ilosci hormonow, ale fakt- trzeba ja wspomoc.

Gość boiobihkin
Ja pisalam, ze zbicie TSH z granicy 5-10 to pestka, bo trwa okolo 2-3 miesiecy, a nie jak niektorzy maja, ze lata

Gość Endi86
a ja 2 miesiące temu miałam TSH 3,05 i endokrynolog powiedział że tego nie trzeba leczyc, a teraz jakos tak miałam przeczucie że coś sie dzieje i urosło do 5,4! Ciekawe jaką będzie miał minę jak mu wyniki pokażę w czwartek ;/

Gość boiobihkin
Bo na wielu normach widelki to 0.25-5 i niektorzy mowia, ze jak sie mieszcza, to ok.... Na edokrynologa musisz trafic dobrego, ktory Ci wyreguluje ladnie, a nie bedzie wrozyl z fusow jaka dawke dac. Moj peirwszy badal mi piersi... A dawke dal po glosnym mysleniu "ile by tu dac, a! sprobujemy tyle". Druga babka, ktora jest do tej pory moim lekarzem wyliczala wszystko matematycznie- efekt? Po pierwszych dwoch miesiacach mialam idealne wyniki

Gość Endi86
Badał piersi ? A co to ma do rzeczy :) Matematycznie czyli co konkretnie ? Pewnie waga i co jeszcze ?

Gość iuytrertyuiogfg
A powiedźcie jak u Was z wagą przy wysokim tsh ?? ja mam wrażenie ze tyje od samego powietrza :O:O A żeby schudnąć 0,5 kg to jakaś masakra

Gość Endi86
Mi odkłada się tkanka tłuszczowa na brzuchu, do tego okropny celulit na udach, zawsze miałam ale nie taki jak teraz, do tego zaparcia :/

też mam niedoczynność tarczycy, biorę leki, ostatni wynik miałam 2,6 a podobno do ciąży najlepszy wynik to ok. 1, moja endokrynolog twierdzi, że przy 2,6 mogę śmiało się starać o dziecko więc nic nie rozumiem.

Gość mozliwe to??
tsh jest malo istotnym wynikiem zrob dotatkowo ft3 i ft 4,ja mialam podwyzszone tsh do 4,99 i przez polowe ciazy o tym nie wiedzialam jak sie dowiedzialam drzalam o rozwoj mojej coreczki,na szczescie endokrynolog mnie uspokoil kazal brac eurothyrox czy cos takiego i za miesiac powtorzyc wyniki, a powodem tych badan bylo u mnie problem z donoszeniem ciazy,co chwile ladowalam w szpitalu ze skorczami,krwawieniem

Gość mozliwe to??
a i teraz mam 7 miesieczna coreczke ktorA jest zdrowa, ale ciaze mialam bardzo trudna

Gość Endi86
ft3 i ft4 mam w normie a tsh 5,4 , i tak nie umiem zaciążyc

Gość mozliwe to??
niby te wyniki sa wazniejsze jesli chodzi o rozwoj mozgu u dziecka

Gość mozliwe to??
a moze nie umiesz bo za bardzo chcesz? ile sie juz staracie?

Gość a ja mam tSH
18 i mam tego dośc... zaczęlam od 26 rok temu, przez 3 miesiące spadło mi o 10, potem podwyższyło się o 2. Boje się robić kolejnych badań :(

Gość Endi86
9 miesięcy, ale 2 miesiące temu wyszła prl 42! Ponoc to związane jest z tarczycą. DZIEWCZYNY WYPADAJĄ WAM WŁOSY? Ja już mam strasznie malutko, czy którejs poprawiły się włoski chodzi mi o dziewczyny które wyregulowały poziom tsh.

Gość a ja mam tSH
wypadają mi włosy, nie mam ich malutko, więc nie jest to uciązliwe, ale sucha skóra i łupież, puchnięcie juz tak i to bardzo.

Gość gość
5,4 to bardzo wysokie tsh i nie wolno tego bagatelizować to jest niedoczyność tarczycy !!!!!!!! też mam z tym problem

Gość gość
Dla mnie też to była pestka bo mialam tsh 3.5 do 4, ciąży przez kilka lat brak. dziwnym trafem jak zbiłam do 2 z hakiem ciąża się pojawiła. Wszystko zależy od organizmu, ale u mnie te 1 czy 2 wzwyż zrobiło różnicę.

Gość gość
co ma zdrowie do poziomu twojego tsh chyba predzej wysokie tsh moze doprowadzic do problemu z pcozęciem i poronienia niż miałoby mieć wpływ na jego zdrowie

Gość gość
Cześć, Dziewczyny ja przed ciążą tsh miałam 2,5. będąc już w ciąży mój szanowny lekarz zapomniał przy skierowaniu o tsh i niestety w 12 tyg podczas wizyty dowiedziałam się że serduszko mojego Aniołka nie bije :( 3 miesiące po poronienie chcieliśmy starać się ponownie o dziecko, i profilaktycznie zrobiłam sobie badania i tsh wyszło mi 6,3 (!!) dodam tylko że nawet będąc w szpitalu tydzień przed poronieniem nikt mi nie zalecił badania tsh, po zabiegu w szpitalu zrobili mi badania( w celu poznania przyczyny poronienia) ale tsh też tam nie było, podczas wizyty kontrolnej po poronieniu u gin też nawet o tym nie wspomniał gdy pytałam jaki był powód że tak się stało.. w styczniu robiąc badania tsh miałam 1,9 ft4,ft3 przy górnej granicy. ostanio w lutym tsh mam 5,2 oczywiście mam już zwiększoną dawkę euthyrox jednak mam pytanie,czy mogę się starać o dzidziusia nadal? dodam jeszcze że jestem pod stałą kontrolą endokrynologa i moja tarczyca jest kontrolowana.

Gość gość
do gość malina miód ale wiedziałaś o takim poziomie tsh i mimo to staraliście się o dziecko??

Gość gość M
Dziewczyny jakie leki bierzecie na niedoczynność tarczycy? ja zmieniłam z letrox 50 na eutyrox 50. oczywiście delikatnie dawkę też do letroxu brałam po 1 tabletce, a eutyrox biorę raz 1 a na drugi dzień 1,5 tabletki. ale po 2 tygodniach tsh z 5,2 spadło mi do 0,984 czy to możliwe? czy wy też miałyście tak szybko różnicę? czy może na razie nie mam czy się cieszyć? liczę na wasze odpowiedzi i podpowiedzi bo wizyta u endo dopiero za 3 tyg :/

Gość gość
Do miód malina jal długo czekałas na ciążę przy hasimoto. Jakie miałaś antyciała.

Gość miód malina n
przeciwciała miałam 800 bardzo wysokie straszono mnie że nie zajdę ale zaszłam od razu jak tylko zbiłam tsh z 5 do 1 trwało to zaledwie kilka tygodni a tez mnie straszono ze bedze to miesiącami zbijać a tu od razu zmalało całą ciążę nie rośnie mi tsh mam 0,5! dzieki duzej dawce letrox 100 kiedys brałam letrox 50 ale to było juz za mało dla mnie mam chłopczyka może też przez to? Bardzo ładnie tarczyca pracuje całą ciąze nie mam problemów ale chodze do endokrynolog co miesiąc prywatnie i robię tsh szybk zaszłam w ciąże inne hormony miałam w normie (tez zbadałam) byłam na mionitoringu owulacji raz i dowiedziałam sie że mam jajeczkowanie, wszytsko ok, pęcherzyki pekają, widac było komórke jajową lekarz kazał działać i działalismy 3 miesiące i zaszłam

Gość Hashimoto
Witam drogie czytelniczki chce sie podzielic moim doswiadczeniem jestem zaawansowanym hashimotowcem:)lecze sie od 16 roku zycia obecnie mam 36 lat w wieku 34 zaszlam w pierwsza ciaze przy tsh 10! Dzisiaj gdy coreczka jest zdrowa dobrze sie rozwija wypowiada pierwsze slowa sygnalizuje juz potrzeby typu am pic i sisi(nie zawsze)zaszalam w kolejna ciaze corka ma obecnie 14 miesiecy a moja ciaza juz 6 tygodni nie bylo by nic dziwnego gdyby nie moje tsh UWAGA 30!!!!jestem pelna obaw i nie pokoju mam za soba wizyte u endo ktory uspokoil mnie ze mam sie nie martwic gdyz biore leki i dziecko ma dostarczane hormony a wazniejsza role odgrywaja tzw wolne hormony ft 4 ift 3 ktore mam w normie.Oczywiscie mam zwieksziba dawke leku ale moj niepokoj nie ustepuje jak u kazdej mamy.