Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anka65

zasiłki a poród

Polecane posty

Gość anka65

WITAM, CHCIAŁAM WAS PROSIC O POMOC, BO JA NIE JESTEM ZORIENTOWANA W TEMACIE. OBECNIE JESTEM NA L4 PONIEWAZ JESTEM W 6 MIESIACU CIAZY, UMOWA O PRACE KONCZYLA MI SIE 29,02,2012R. I ZASILEK CHOROBOWY MAM TYLKO DO DNIA PORODU, MAZ ZARABIA NAJNIZSZA KRAJOWA. A MOJE PYTANIE BRZMI CZY PO PORODZIE NALEZY MI SIE COKOLWIEK Z ZUSY CZY MOPSU? DODAM, ZE BYLAM ZATRUDNIONA JAKO PRACOWNIK TYMCZASOWY I MACIERZYNSKI ANI WYCHOWAWCZY MI SIE Z TEGO TYTULU NIE NALEZA. Z GORY DZIEKUJE ZA POMOC

Gość hfghjgfhggggggg
nalezy ci sie tylko podwojne becikowe i zasilek rodzinny jesli wasz dochod nie przekracza jakos 503 zl

Zasiłek z tytułu urodzenia dziecka tzw Becikowe. jest jeszcze becikowe samorządowe dla rodzin z minimum socjalnym, bodajże 507 zł bna osobę, i jeszcze w niektórych miastach jest becikowe prezydenckie, dla dzieci zameldowanych w miescie ni tam są jeszcze inne zasady. Do tego każdego miesiąca przysluguje ci zasiłek w wysokosci chyba teraz 74 zł miesięcznie.

Gość hfghjgfhggggggg
zasilek miesieczny wynosi 68zl

jeśli nie przysługuje ci macierzyński to z ZUSu po porodzie też zasiłku macierzyńskiego nie dostaniesz

Gość jjjijdd
ja pierdole wspolczuje!! ze co kurna zasilek miesieczny 68 zl??? to jakas kpina??

Gość anka65
dzieki za pomoc

Ja znalazłam na necie takie coś : Pracownik tymczasowy ma prawo do zasiłku chorobowego, opiekuńczego i macierzyńskiego. Pracownik nabywa prawo do świadczeń chorobowych po upływie 30 dni nieprzerwanego zatrudnienia. Powinien przedłużyc umowe do dnia porodu.

Gość niub
a jest jeszcze opcja umowa na zastępstwo i tam nie ma praw do zasiłku mac. moze o to chodziło autorce?

Gość anka65
mogla bys mi podac link do tej strony, gdzie to znalazlas?

Gość anka65
umowe mialam normalna, na caly etat, jednak bylam zatrudniona jako pracownik tymczasowy, a umowa byla przedluzana co miesiac. i z racji tego, ze bylam pracownikiem tymczasowym nie przysluguje mi macierzynski. mam tylko zasilek chorobowy do dnia porodu.

Przy umowach tymczasowych pracodawca, czyli agencja pracy tymczasowej, nie ma obowiązku przedłużyć z pracownikiem tymczasowym umowy do dnia porodu, dlatego autorce umowa się skończyła i zasiłek macierzyński się nie należy

no teraz doczytałam , że też mogli wymyślić takie umowy :( Masakra ...

Z ustawy o zatrudnianiu pracowników tymczasowych z 2003 roku: "3. Do umowy o pracę zawartej z pracownikiem tymczasowym nie stosuje się art. 177 3 Kodeksu pracy."