Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tak tylko pytam........

Czy teraz na Duzy Pokoj mowi sie salon??

Polecane posty

Pytam tak z ciekawosci, bo prawie 22 lata temu, jeszcze jako dziecko, wyjechalam z Polski. Za moich czasow mowilo sie na najwiekszy pokoj w mieszkaniu "duzy pokoj", czy dzis mowi sie naprawde salon, czy raczej pokoj gosinny??? Widze, ze duzo przez ostatnie lata zmienilo sie w jezyku polskim.

Gość gienielna Gienie
to zależy. jedni mieszkają w blokach i mówią" pokój dzienny" a ini, którzy mają duże domy, mówią salon.

czyli okreslenie "duzy pokoj" w mieszkaniu juz kompletnie wyszlo z uzycia?

Gość margarynka.
living room

Gość szympek
kurwa pokój gościnny to taki gdzie goście śpią salon jest w domu jednorodzinnym pokój dzienny to salon połączony z kuchnią też zazwyczaj w domach a duży pokój jest w bloku

Gość sdfkdfkf
ja mówię duzy pokój;)

Gość huihuih
ja mowie "duzy pokoj"

" Reprezentacyjne pomieszczenie w większym apartamencie, willi czy pałacu" No ale jak ktos w polsce ma dom to Prosi ludzi na SALONY :) :)

Gość trghhujty
a w bloku jak masz 4 pokoje i mieszkanie 90 metrow dto tez sie mowi "duzy pokoj? chyba nie, bo nie tylko ten "Salon" jest duzy

Gość zalezy co za pokój
w sensie do czego słuzy to kwestia chyba nie tyle językowa co zmian mody na wystrój mieszkania kiedys nie widzialam np. mieszkan z kuchnia połączoną z pokojem, a teraz jak cos takiego nazwac ? chyba wlasnie salon, bo raczej nikt nie będzie mieszkał w takim przechodnim pokoju, a w kazdym razie to byloby nielogiczne, natomiast duzy pokoj to chyba po prostu był zwykly pokoj gdzie ktos spal, ale ze byl najwiekszy w domu, to stal tam stól i jesli przychodzili goscie pełnil rolę salonu

Gość zalezy co za pokój
do ---> trghhujty no wlasnie, u mnie w mieszkaniu rodzinnym (w kamienicy) są dwa pokoje po 25m2 a jeden 17, więc raczej trzeba byloby mowic maly pokoj dla odróznienia :D

Gość huihuih
a w bloku jak masz 4 pokoje i mieszkanie 90 metrow dto tez sie mowi "duzy pokoj? Tak, tez ludzie mowia duzy pokoj. Nie slyszalam jeszcze, aby ktos kto posiadal mieszkanie nazywal "living room" salonem, chyba, ze w ogloszeniach o wynajmnie czy sprzedazy mieszkania

Gość u mnie w domu mówiło
się "stołowy". Rzeczywiście stał tam duży stół, przyjmowało się gości i obchodziło większe święta. Posiłki jedliśmy w mniejszym, na który mówiliśmy "mały pokój" - chociaż był większy niż całe moje obecne mieszkanie :-D

u moich rodziców w domu był duży pokój - był to pokój rodziców. jak ja i siostry się wyprowadziłyśmy i rodzice zrobili przemeblowanie i wyprowadzili się z tego pokoju to stał się on salonem.

Gość ewrtghh
kurwa ale macie problemy

Gość huihuih
zalezy co za pokój, polaczenie kuchni z pokojem nie ma nic wspolnego z nazwaniem pokoju "salonem". Nawet jesli w mieszkaniu sa 2 wielkie pokoje, to zawsze tylko 1 pokoj spelnia funkcje glownego pokoju w pomieszczeniu, tzw. living roomu i to wlasnie w mieszkaniach jest "duzy pokoj".

Gość huihuih
Powiem tak - ci co na mieszkanie mowia "apartament", powiedza takze "salon" na duzy pokoj, kropka.

Gość zalezy co za pokój
huihuih - ma duzo wspolnego, bo raczej jest oczywiste ze jesli duze pomnieszczenie jest poczaczone z aneksem to bedzie to tzw. salon a nie sypialnia :D

Gość margarynka.
powiem ci tylko tyle bo wiem co przechodzisz. Pomysl o niej jak o najgorszej szmacie, bo kto po 2 tyg odwala takie cos??? Albo po 3 jak moj byly ;/ ja juz ponad miesiac sie meczenie moge przestac o nim myslec! Idz do ludzi, do kolegow poznaj sie z jakas i na jej oczach to rob tak jak ona. Ja mam zamiar tak zrobic bo juz mi sie rzygac chce od tego ciaglego plakania. Mam 20 lat wiec dam rade, ty tez dasz tylko musisz chciecx sie uwolnic od tej milosci do niej. Wywal wszystkie rzeczy z nia zwiazane, pomaga-sprawdzone

Gość huihuih
Zgadza sie, jesli jakiekolwiek pomieszczenie ma byc polaczone z kuchnia, to na 99.9% bedzie to duzy pokoj vel salon, ale to nie znaczy ze definicja salonu to pokoj polaczony z kuchnia

Gość *liliann
U mnie mówi się "duży pokój".

Gość zalezy co za pokój
huihuih - zgadzam się, mialam tylko na mysli, ze przez modę na takie polączenie, ludzie zaczeli wyodrebniac tak zwany pokoj goscinny od pokoi prywatnych a za tym pewnie idzie nazwa salon (chociaz pewnie w wielu mieszkaniach teraz jest tzw salon z kuchnią, gdzie spią rodzice ;) i sypialnia gdzie spią dzieci) zgodzę się, ze moze brzmiec smiesznie nazwany tak 15 metrowy pokoj w bloku, aczkowiek mnie to nie przeszkadza