Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zunna

Czy nie zaglodze dziecka?

Polecane posty

Gość Zunna

Zle sie czuje, kreci mi sie w glowie. Przedwczoraj mialam obciazenie 50 gr glukozy - jestem w 27 tc. Wyszlo kiepsko, o ile na czczo w normie - 86, o tyle po godzinie az 157 (norma do 140). Podejrzewaja cukrzyce ciazowa. Wprowadzili mi diete, prawie nic nie moge jesc. Dzis zjadlam: - grahamke z serem zoltym i 5 pomidorkow koktajlowych - platki owsiane ze szklanka mleka - piers z indyka plus mizeria z minimalna iloscia jogurtu 0%, kromka razowca - troche kapusty kiszonej - 2 kromki vasa z wedlina, salata, 3 rzodkiewki - jablko Jestem glodna, nie wyobrazam sobie tak jesc... nie glodze dziecka?

Gość No to może...
A nie możesz tego wszystkiego jeść więcej?

Gość bxc
a nie wolno Ci jesc np miesa, innych owocow?

Gość bxc
np jakas kielbase gotowana albo z bulka albo karkowke na chleb sobie upiecz

0 % to zero wartości kto ci tą dietę wymyślił bo przy takiej ilości to ja bym nie miała sił wstać a ja bym powtórzyła badanie teraz moze najadłaś się dzień wcześniej czegoś ? że taki cukier ?

Gość Zunna
No powtarzaja w poniedzialek. Do tego czasu dieta. Nie moga szybciej, bo jak wyjdzie cukrzyca to za mocno obciaze organizm. Nie moge jesc bialego pieczywa, z owocow moge jeszcze grejfruta i jagody z truskawkami, ale to tez tylko jeden owoc dziennie...

poszukaj w necie - na pewno są strony na ten temat z przepisami i propozycjami posiłków

Gość garniturkowa
ja tez musialam jesc chude rzeczy ale owsianka ma wyoski indeks glikemczny, poczytaj o zamiennikach jak sie dokształcisz to bedziesz pekala z przejedzenia;-)

Gość Zunna
Dzien wczesniej nic takiego nie jadlam, zero slodyczy, zero owocow... martwie sie...

Gość idż do dietetyka
i zamów profesjonalną dietę dla kobiet w ciąży ewentualnie możesz też kupić glikometr i na bieżąco sprawdzać poziom cukru jeśli podejrzewają cukrzycę powinnaś być pod opieką lekarską nie wiem czy nie kwalifikujesz się do poradni diabetologicznej koleżanka miała cukrzycę ciążową, badała poziom cukru 4 razy dziennie, dziecko urodziło się w terminie i zdrowe

Gość Zunna
Znalazlam to: 1 śniadanie 6 WW 2 śniadanie 4 WW obiad 10 WW podwieczorek 3 WW kolacja 5 WW druga kolacja 2 WW ( posiłek przed snem) Mam tabele ww. Ale czy moge np wziac na sniadanie jakis owoc, kromke chleba z twarozkiem, tak aby z tych produktow wyszlo mi 6 ww?

Gość Zunna
wizyte u dietetyka mam w srode, do tego czasu chcialabym jakos jesc, bo te wskazowki od gina to porazka...

dziewczyno, jakie Ty glupoty wyposujesz!"nie moge jesc.." przesadzasz! jedz cos co ma malo tluszczu, cukrow i bedzie ok! to ze dieta cukrzycowa to nie znaczy ze masz malo jesc. Przejrzyj obie w necie diety. Nie po wszystkim cukier skacze!

Gość etammmmmmmmmmmm
mięso i tłuste ryby możesz jeść ...od tego Ci nic nie będzie

Gość idż do dietetyka
no dokładnie, musisz uważać na węglowodany czyli pieczywo, słodycze, owoce no ale każdy kto chce racjonalnie się odżywiać, jest na diecie lub chce schudnąć powinien na nie uważać

Gość Zunna
Wiem, ze na sniadanie lepiej nie jesc mleka, a czy sa jakies jeszcze wytyczne? Kiedy najlepiej owoc, do jakiego posilku dolaczyc, czy moge zjesc np 3 razy owoc jesli mi ww w poszczegolnym posilku na to pozwoli? Czy na kolace - 2 WW mozna zjesc np kromke chleba z twarozkiem i warzywko? Niby to bedzie 2 WW

Gość doradzałbym jednak
wizytę u dietetyka, leżalam na patologii z dziewczyna, która miała cukrzyce ciążową, idiotka ginekolog ułożyła jej taką dietę, że po kilku dniach dziewczyna podnieść z łóżka sie nie mogła, dopiero wtedy wezwali do niej dietetyka, który złapał się za głowę, jak zobaczył jej dietę i powiedział, że może jeśc praktycznie wszystko, tyle że w odpowiednich ilościach i faktycznie pomogło

Gość Zunna
tzn np do sniadania, obiadu i puierwszej kolacji owoc, jesli miesci sie w ww i zjem np do tego kromke z czymn tam aby limitu nie przekroczylo

Gość Zunna
Jade, mam wizyte w srode, ale do srodku tydzien a ja musze jakos jesc :)

Gość gabryyyśkaaa
Ja bez żadnej diety tyle jadłam... Syn 3.900 i 61 długi. Więc jak te pare dni tak pojesz to nie zagłodzisz dziecka,bez przesady...

Gość Zunna
Tylko ze ja mam apetycik. Nie wiazcie tego z tym, ze jestem otyla osoba, przed ciaza wazylam 50 kg, mam 169 cm, teraz waze 58. No nie dam rady tak jesc. Umieram z glodu.

Gość gabryyyśkaaa
To napij się wody n/gaz i nie myśl o jedzeniu. 8kg w 27tygodniu to sporo.

Mialam cukrzyce ciazowa i bylam pod opieka poradni przy krakowskiej klinice. Nie moge teraz znalezc dokladnej rozpiski, ale mialam jadlospis na 1800 kcl. I bylo mnostwo jedzenia. Ale musialam jesc 5 posilkow ( w pewnym momencie 7, bo musialam robic sniadania na polowy - rano skakal mi cukier). Posilki o stalych porach. Teraz o ile pamietam wygladalo to tak: Sniadanie 2 kromki graham lub orkiszowe, maslo, wedlina 2 sniadanie:kromka z maslem i ogorkiem lub pomidorem, jogurt i owoc np. Jablko Obiad: 150 gram kurczaka, ryby lub chudego miesa, 50 gram ryzu, buraczki, oliwa, szklanka truskawek Podwieczorek: marchewka i cos jeszcze, ale za chiny nie przypomne sobie co Kolacja: surowka z selera i jablka Tuz przed snem jeszcze jadlam pol bialej bulki ze szklanka mleka a o 3 w nocy serek homogenizowany, bo lecial mi cukier w ciagu nocy. Do woli, ale do posilku, a nie pomiedzy mozna jesc: salate, rzodkiewki, ogorki, pomidory, brokuly, kalafior, szpinak. Nie jesc: bananow, winogron, arbuza, nie pic sokow owocowych i napojow slodzonych

Acha no i oczywiscie odpadaja slodycze, ale to chyba jasne. Dietetyczka powiedziala, ze jezeli juz nie wytrzymam to moge wciagnac kawalek sernika.

Gość znam taka jedną matkę
co też się odchudzała, tylko ona zaczęła juz w ciąży. :( Pewnie kłamiesz, tak na prawdę chcesz zrzucić kilogramy i się martwisz czy dziecka też nie zagłodzisz :(

Gość Zunna
Grybba, dzieki wielkie. :) Do uzytkowniczki powyzej - tak, przejrzalas mnie, brawo. Nie mam co robic tylko sie w ciazy odchudzac, ale pomysly. Wg tych wymiennikow zjadlam na kolacje 2 WW (bo to ta ostatnia)- kromke pieczywa zytniego z twarozkiem i szczypiorem, 5 pomidorkow malych, 2 rzodkiewki. maluch fika, nie wiem czy od cukru czy z radosci. ;)

Gość Zunna
moze jeszcze jakies rady?

Sama przez to przechodziłam:) już nie pamiętam jaki miałam jadłospis ale pamiętam że śmiesznie ubogi.Ale lekarze zapewniali mnie że pomimo takich małych porcji i ja i dziecko mamy zapewnione wszystkie witaminy i składniki w tych właśnie porcjach.Same porcje małe ale ogólnie posiłki urozmaicone.Ponadto miałam Metformin i badanie domowe 4x na dobę.

Gość Zunna
A co jesli dowiedzialam sie o chorobie za pozno? :( jem teraz sniadanie zlozone z 6ww. Na czczo bylo 88.