Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KukuRiku

Jakie kierunki warto studiowac w USA?

Polecane posty

Gość KukuRiku

JAk wyzej prosilabym I pomoc w wyborze.

Gość ŁYNA UND GANGES AND NIL
USA - UKRADLI SZATANA ANTYCHRYŚCI. Prawo jest klawe jak i medycyna! Kto nie lubi edukacji ten w niczym nie ma racji! Najlepsza praca to u klera pełna taca!

Gość KukuRiku
Interesuja mnie kierunki w strone medycyny aaa ja noga jestem z matematyki czyli plus cos z minimum matematyki!

Gość ŁYNA UND GANGES AND NIL
I tak USA nas za darmo będze leczyć jak tam zamieszkamy! Podatnik na nas zabuli ichny!

Gość olalala007
hahahahahah :) Nikt Cie za darmo w Stanach nie bedzie leczyl. Tutaj jest wszystko sprywatyzowane. Jak trafiasz na emergency i nie masz health insurance za duzo z Toba nie chca gadac ... Pomoc, pomoga, ale inna jest gadka

Gość KukuRiku
A oplaca sie robic 2 letni tytul w collegu? Assosiate degree? To jest porownywalne do czego? Studium w Polsce?

Gość KukuRiku
Nursing ale chyba nie po 2 letniej szkole?a radiology to tez niezly kierunek;)

Co do kierunku z linka to moim zdaniem nie warto.Nie musisz miec studiow aby pracowac jako mental health worker/assistant.Lepiej oplaca sie zrobic kurs na doradce od uzaleznien i zdobywac doswiadczenie.Ale to tylko moja opinia. Co sie oplaca studiowac? To co Cie interesuje:)

Gość Kukuriku
Alez co Ty opowiadasz za glupoty! Musze isc do 2 letnieho collegu zeby zdobyc papierek uprawniajacy mnie do wykonywania zawodu!nie ma zadnych kursow!pozatym rownolegle planuje studiowac psychologie( mieszkam w NY)

Widocznie kazdy stan ma inne zasady.U mnie nie potrzebne sa studia aby pracowac jako MHW.Kursy sa u mnie I mozna je robic pracujac I zdobywajac doswiadczenie potrzebne do ukonczenia ich.Zorientuj sie w kursach CAC.U Ciebie moga sie inaczej nazywac.Chodzi o kurs na certyfikowanego doradce od uzaleznien.Powodzenia w wyborze kierunku:) I nie krzycz ze opowiadam glupoty bo akurat w tej branzy sie troche orientuje.Pozdrawiam:)

Gość Kukuriku
Sorry ponioslo mnie;( a orientujesz sie czy latwo znalesc pozniej prace w tym zawodzie?i ile placa?

Gość Kukuriku
Podnosze:)

Jezeli masz certyfikat o ktorym mowilam(najlepiej stopien 1albo 2)to mozna znalesc b dobre prace rzadowe.Praca w uzaleznieniach jest z reguly dobrze platna.Zarobki sa zalezne od stanu/doswiadczenia.Obecnie wszystko jest powiazane z uzaleznieniami wiec dobrze ten certyfikat miec. Ta szkola z linka przygotowuje do stanowisk nizszych do ktorych nie musisz miec tak wysokich uprawnien.Wystarczy Ged,doswiadczenie na podobnym stanowisku.Ja na Twoim miejscu zaczelabym psychologie i szukala pracy jako MHW.Wielu pracodawcow pokrywa koszty kursu.A ty zdobywasz doswiadczenie i godziny pracy potrzebne do ukonczenia kursu.Powodzenia:)

Gość KukurikuPodnosze
Co to jest MHW??

Gość KukurikuPodnosze
Ja mieszkam w NY state nie Wiem czy to na jakies znaczenie? W kazdym badz razie u nas jest to 2 letni college ja chcialabym studiowac psychologie ( jezyk mam srednio-slaby kalecze ale dogadam sie) dlatego najpierw chce wystartowac od 2 letniego tytulu.myslisz ze teraz oplacalne jest miec assosiate degree?

Gość KukurikuPodnosze
A moze pojscie tam I zrobienie tej szkoly w koncu kursy trwaja najwyzej kilka tyg a tutaj jednak trzeba odwalic 2 lata!

Lepiej miec associate niz nie miec.Ale moim zdaniem najbardziej sie liczy doswiadczenie. Co do kursow to napewno nie trwaja kilka tygodni,trzeba miec do ich ukonczenia doswiadczenie w pracy z osobami uzaleznionymi.1000 godzin np do skonczenia 1 stopnia(w Ny mysle ze zasady podobne). Musisz sobie porownac koszt tej szkoly z kosztem kursow.Wielu pracodawcow placi za takie kursy dlatego napisalam ze oplacalne jest znalezienie pracy bo wtedy Ty zarabiasz,zdobywasz doswiadczenie a pracodawca placi za kursy. Musisz sie zorientowac sama co sie bardziej kalkuluje.Nie znam realiow w Ny bo mieszkam w innym stanie. Jezeli chcesz studiowac psychologie to ja bym zaczela od razu od BA(niewiem ile kredytow by Ci przepisali z tego associate,musialabys sie zorientowac)Ja studjuje psychologie i w pierwszych 2 latach musisz zaliczyc sporo przedmiotow ogolnych i nie da sie tego ominac) Powodzenia:)

Gość KukurikuPodnosze
Na koniec mam jeszcze pytanko; wiesz ja chce wystartowac I assosiate deegre tylko dlatego ze moj jezyk jest nieco slaby( musialabym wziasc takie douczania przed przystapieniem do kierunku zapomnialam nazwy one sie jakos nazywaja no I matematyka to moja slaba strona;( jak myslisz osoba ktora jest w j ang. Na poziomie wyzszym niz podstawy najwieksze problemy mam z Pisaniem gdyz jezyka nauczylam sie z tv ksiazek od innych ludzi ze sluchu podola na psychologi?

Gość KukurikuPodnosze
Wiem tez ze lepiej miec assosiate niz nic ale ja chce wlasnie znaczac od assosiate wlasnie ze wzgledu na nie za mocny jezyk ang.

Podolasz,przeciez tutaj i tak zaczniesz nauke od poziomu angielskiego/matmy na jakim jestes.(to wlasnie te przygotowawcze klasy o ktorych piszesz) Nie boj sie studia w US to swietna sprawa. Ja tez ang uczylam sie z Tv,a z matmy totalna noga i jakos sobie radze. Powodzenia:)

Gość KukurikuPodnosze
A na ktorym roku psychologi juz jestes? Napisz mi jak to wszystko wyglada prosze czego sie mozna spodziewac czy ciezko jest it'd..

Jestem na drugim roku.ogolnie bardzo mi sie podoba.Czy jest ciezko?powiem ze trzeba sie uczyc,trzeba pisac duzo eseji,czytac,analizowac.Egzaminy koncowe sa zazwyczaj w formie testu wyboru ale sa tak skontruwane ze trzeba sie do nich uczyc.Ja studiuje na caly etat i pracuje oko 30 godzin tygodniowo i nie wyobrazam sobie pracowac wiecej.Ogolnie stuia psychologiczne sa fajne ale aby cos osiagnac w tym kierunku trzeba duzo dzialac samodzielnie juz od 1 roku albo wczesniej.Wolontariaty,praca,szkolenia bez tego same studia BA malo dadza.

Gość KukurikuPodnosze
Fajniee zazdroszcze!!;)) a gdzie pracujesz jezeli moge zapytac?

Gość gosc xxx
a myslalas nad robieniem studiow w uk? wiesz studia o niebo tansze tam sa niz w usa a tez po ang.slyszalam ze wlasnie duzo amerykanow wlasnie wyjezdza do uk studiowac bo taniej a papaier z taka sama wartoscia.

Gość KukurikuPodnosze
Nie uk nie wchodzi w rachube! Tutaj mam zycie prace rodzine meza na studiach itd przyszla psycholog wielkie dzieki!!;)xoxo