Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kkfkjkfjjkfh

Szerokość miednicy a wskazania do cc

Polecane posty

Gość kkfkjkfjjkfh

Witajcie dziewczyny;) Chciałam was zapytac jak to jest z ta ilością cm szerokości miednicy by zakwalifikowała się jaką zwężona. Dwa lata temu miała cc gdyż po 28 godzinach skurczów rozwierających i finale czyli 10 cm rozwarciu dziecko zatrzymało się wysoko i nie chciało zejść do wchodu miednicy więc niedługo po kontroli zapadła decyzja o cc. Mój synek ważył 3750 g i obwód główki to 34 cm więc nie był jakiś wielki . Szerokość mojej miednicy wynosi (międzykolcowa) 20 cm i wiem bo czytałam że i 18 cm kwalifikuje się do porodu sn więc dlaczego u mnie stało się tak a nie inaczej? Fakt że częściej leżałam niż chodziłam (byłam podpięta pod ktg gdyż ciąża była przenoszona. W karcie wypisu wpisali mi dysproporcja miednicowo główkowa . Czy według was mam szansę na poród sn za drugim razem? Czy lekarka mogła się pomylic każąc mnie zabrać na stół? Była połozna polka i lekarka niemka (rodziłam w Niemczech) i polka była zdania że jeszcze trochę i dam radę a niemka uznała macając mi brzuch że nie maszns bo dziecko nie zeszło do miednicy i będzie cc. Ponoć węższe dziewczyny rodzą sn w Pl więc nie wiem dlaczego mnie nie dali spróbować . Zapewne czas kóry upłynął miał wielkie znaczenie dla dziecka i mnie jednak możliwe że dziecko nie zeszło z powodu lego wylegiwania się ? Jeżeli macie jakieś doświadczenia w tym temacie , badania szerokości miednicy , cc ze wskazaniem z tego powodu lub tak jak ja z ostatniej chwili to piszcie i podzielcie się uwagami. Z góry dziękuję.

Gość mcncjdnc
Miałam podobny przypadek więc i sama chętnie bym się dowiedziała. Ja jedynie miałam cc planowaną ale u mnie szrokości wynosi 22 cm a mimo to lekarz uznał że to zwężenie miednicy bo powinno się mieć przynajmniej 25 cm i w najgorszym przypadku 23 cm.

Gość To się ciesz dziewucho że
taki przywilej cię spotkał bo tu w pl to byś i 17 miała i najpierw zrobili by próbę porodową...:/

Gość Dyskusyjny temat
zwłaszcza tu w pl, gdzie róznie do tego podchodzą . Ja też słyszałam że potrzeba jakichś 25 cm żeby bezpiecznie urodzić sn bez zaklinowania się dziecka czy innych komplikacji ale wiadomo że przymuszają i te węższe. Autorko podejrzewam że miałaś jednak to zwężenie skoro dizecko po tylu godzinach nawet do miednicy nie zeszło i to obojętne czy leżałaś czy chodziłaś, skurcze zawsze robią swoje .

Gość upupupupupu
up

Gość Olena 1234
a ja rodzę za kilka miesięcy i boję się bo jestem szczupła w biodrach i kiedys sobie tak wyczuwałam moją kosc miednicowa.. i absolutnie dziecko przez ta mała szpare nie przejdzie.. : ( czy kości tez się rozszerzaja? głupieje, boje sie bo chce rodzic sn aleboje sie ze nie przejdze..

Gość upupupupupu
Olena tu problem bardziej samej szerokości miednicy. Połóż się na wznak i jak uda ci się jeszcze na tym etapie ciąży na którym jesteś wyczuć po dwóch stronach kolce miedniczne to mniej więcej zmierz je plus/minus cm ile masz .

Gość upupupupupu
Ja mam 23 cm i dziecko przeszło , może nie bez wydłuzonego czasu ale przeszło.

Gość Kości się pod koniec rozchodzą
i to się czuje bo zaczynają boleć wiązania miedniczne i cała miednica nieraz i krocze.

Gość Olena 1234
Chodzi o te z przodu co wystają na wysokości łona?

Chodzi o kolce wewnętrzne miednicy czyli ta dwa guziki kostne wewnątrz a nie na zewnątrz. Musisz je zmierzyć metrem od jednego do drugiego (od wewnętrznej krawędzi do wewnętrzenej drugiej kosci)

Gość Olena 1234
Ciężko się mierzy, ale nie więcej niż 8cm :( :( Wiedziałam że malutko.

Olena nie możliwe...coś musiałaś źle pomierzyć. Najwęższe przypadki mają 16 cm a tyle ile ty podałaś to chyba malutkie dziewczynki mają . Zapewne nie zmierzysz juz dokładnie przez brzuch ale możesz wspomnije o tym lekarzowi na wizycie (oni mają cyrkle położnicze). Tak mnie jeszcze naszło czy ty czasem nie zmierzyłaś kości pod udami ? :D. Trzeba zmierzyć te kości miednicy które masz na wysokości nadłonowej czyli podbrzusze .

Gość Olena 1234
Ojj już zgłupiałam. mierzyłam dziurkę co dzidzius wychodzi, ale od kości do kości. Haha szkoda że mnie nie widziałaś jaka akrobatkka z bzruchem :) Zapytam położnej najwyżej, dzięki za pomoc :)

ja miałam szerokość na 22 i planowaną cc tym bardziej że obliczono dziecko na ponad 4kg.najlepiej poprosic połozną o zmierzenie szerokości miednicy,lepiej zawczasu wiedzieć,no i chyba planowana cc jest bardziej komfortowa niż ta w nagłych wypadkach

Tak własnie pomyślałam :D. :) Zapytaj lekarki , ona powinna cię zmierzyć :)

Gość oksdnmnjdfndj
Moja mama miała 22 i lekarz mnie wypychał łokciami w jej brzucha i powiedzieli że jestem duża jak na nią. Ja mam 21 cm (dokładnie mierzyłam ) i aż się boję co to będzie .