Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MamaCoreczki

Żywienie półrocznej córki

Polecane posty

Gość MamaCoreczki

Moja córka 25 maja skończyła 6 miesięcy. Od około miesiąca powolutku rozszerzałam dietę o gluten w postaci gotowej papki ze sklepu np jablko i platki zbozowe itp itd. Dostawała czasem kilka łyżeczek, aż doszłyśmy teraz do połowy słoiczka różnych owoców lub obiadków, np. zupa jarzynowa, czasem z dodatkiem mięsa. Pije też raz dziennie około 50-100ml herbatki lub jakiegoś soczku. Pierś ma na żądanie, co ok. 3 godziny, w nocy je z reguły raz- dwa. Moje pytanie jest takie. Chciałabym dojść już do 5 posiłków, w miarę o stałych porach. Jak to powinno wyglądać? Ile razy na dobę powinnam najmniej karmić piersią? Zastanawiałam się nad takim układem, ale nie wiem czy moje myślenie jest prawidłowe: Przykład: Rano po przebudzeniu pierś około 10-11 jakiś deserek np jabłuszka etc i pierś około 14 pierś i pół słoiczka obiadku pierś na wieczór pierś i wg apetytu coś z glutenem Czy coś takiego jest ok? Czy za dużo/mało?

Gość MamaCoreczki
Kiedy mogę zrezygnować np z jednego karmienia piersią a dać cały słoiczek? A podczepiając pod temat czy już powinnam dodawać pół żółtka do dań czy dopiero PO skończonym 7 miesiącu? Kiedy mogę zacząć dawać hmm twardsze jedzenie typu do porzucia skórka chleba albo jakiś biszkopt? Córka nie ma jeszcze ząbków. Wiem, ze dużo tych pytań:) jednak mój pediatra ma mnie w nosie, a chciałabym wiedzieć rzeczy tak, aby nie zaszkodzić córeczce, nie roztyć jej ani nie zagłodzić.

Gość aswwwww
jak ma cie w nosie zmień pediatrę. wy serio nie wiecie jak żywić dzieci? bez przerwy te same pytanie? biszkopty?kobieto od 10 miesiąca.!! po co takim czymś chcesz karmić.!!!! poczytaj w necie, milion opinii i jadłospisów.

Gość MamaCoreczki
W necie wszystko jest lakoniczne. Nie chcę jej już dawać biszkoptów. PYTAM to moje pierwsze dziecko...

Gość aswwwww
a po co tyle razy pierś?? przecież ma pół roku- to już nie jest karmienie na żądanie. rano pierś OK potem na II kaszka albo kleik potem obiadek potem pierś i deser na i wieczór pierś na noc. a nie Ty po każdym posiłku dajesz pierś- po co??? ja karmiłam 5 miesięcy i nie miałam problemów potem z jadłospisem. tak własnie jest jak się długo karmi to potem nie wiadomo co i jak, ale może któraś mama Ci pomoże. jaką herbatkę dajesz?chyba nie w granulkach chemiczny syf?

Gość mamacoreczki
O kurcze, nie wiedzialam, ze już mniej piersi.. wszędzie było ze na żądanie. 3x dziennie mleko to nie za malo? Spróbujemy. Dzięki za stronke

Ja w tym wieku właśnie przeszłam na mm wprawdzie, ale wprowadziłam też stałe pory posiłków. Przeważnie obiadek czy drugie śniadanie, jeszcze łagodnie- na zasadzie: mleko, mleko, inny posiłek- i tu różnie, albo obiadek- warzywa i ryba/mięso, albo owoce, i potem znowu mleko i mleko. Kaszek nie lubił, a że przestawałam karmić piersią to nie chciałam dużej rewolucji robić. Powoli pozostałe posiłki różnicowałam i po roczku mleko zostało tylko na noc. Gluten wtedy dostawał w formie skórki od chleba, na ząbkowanie. Dodatkowo próbował różnych rzeczy, żeby się przyzwyczajać- jak sam jadł owoce, to z talerza od nas dostał trochę pieczonej ryby, jak jadł swój obiadek mięsno- warzywny, to spróbował banana czy truskawki, między posiłkami pozwalałam na parę kęsów czegoś nowego, żeby się przyzwyczajał do różnych smaków, no i chrupki kukurydziane też jadł.

Gość mamamzuzi77
do autorki- na gazecie.pl jest forum eksperckie rozszerzanie diety- mnie ono bardzo pomoglo.Pozdrawiam

Gość elag
wejdź na strone hippa tam jest schemat żywienia dziecka mpoja jzu od 4 miesiaca dostaje po troszku jabluszka marchewki a teraz jak ma 6 miesiecy niecałe nawet je prawie wszystkie sloiczki przeznaczone dla dzieci od 4 czy po 5 miesiacu kawałeczek biszkopcika tez zjadła nie trzymam sie tak mocno zasad czytam anlaizuje i co uwazam jej daje jej dzien np wygląda tak ok 5-6 sie budzi wiec ok 6.30 daje jej mleko wypija 150 ml, potem ok 9-10 daje jej słoiczek ten maly oczywisice jakiegos deserku a to jablko banana jagoda sliwki np uwielbia ok 12-13 -mleko 150 lub słoiczek obiadku np marchewka z ryzem 16 -17 mleko 20 kaszka na mleku teraz juz od kilku dni nie daje w nocy moleka bo do tej pory jeszcze ok 2 w nocy 150 ml mleka jadła