Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama lekko podlamana

Jak odchudzić pięciolatkę?

Polecane posty

Proszę o pomoc. W jaki sposób mam odchudzić moją 5 letnią córkę. Musi zrzucić 2-3 kg. Problem polega na tym że ruch jest w jej wypadku niewskazany, a nie mam pojęcia jak mam stosować dietę kiedy my odżywiamy się zdrowo od kiedy tylko pamiętam. Dziecko nie je słodyczy, pije wodę, je warzywa, owoce, nic smażonego. Muszę jej wprowadzić dietę i nie wiem jak to zrobić. Dziś jej dałam na śniadanie serek wiejski o obniżonej zawartości tłuszczu z pomidorem. Na 2 śniadanie czerwona papryka i ogórki. Na obiad planuje brokuły na parze, jednego ziemniaka z wody i kawałek piersi na parze. Potem jogurt owocowy ale bez dodatku cukru i na kolacje chudy twarożek i truskawki. Czy to dobre menu dla niej? Do picia tylko woda lub herbata z sokiem.

Gość myślę że dobre
menu na dzisiaj. a może najlepiej udać się do dietetyka, który skomponuje właściwą dietę, bezpieczną.

Gość nius
moim zdaniem trzeba iść do dietetyka. A ile mała waży i przy jakim wzroście?

Gość aswwwww
a po co ją tak pasłaś? nie wiem czy dawanie dziecku odtłuszczonych sztucznie produktów jest najlepszym rozwiązaniem :o dla 5latki.

Gość ............mastes............
WRZUĆ DO SZAFY I ZAMKNIJ NA TYDZIEŃ WYJDZIE SZCZUPŁA

Nie mam możliwości pójścia do dietetyka bo byłam u zwykłego i nie podjął się odchudzania dziecka a dziecięcy dietetyk ma tak odlegle terminy, a tu chodzi o czas. Mala ma 110 cm i wazy 20 kg. Moim zdaniem wygląda ok. Nie jest chuda, raczej ma normalną budowę może ciut pulchniejsza, ale nie gruba. Tylko ona musi mieć niedowagę. To znaczy musi ważyć jakieś 17-18 kg i to w jak najkrótszym czasie. To ważne dla jej zdrowia.

Gość kasia marynia.
nie przesadzasz z tym odchudzaniem??? jak nie je słodyczy i pije wodę to wystarczy. Z tego co piszesz to je też zdrowo, nic na siłe.

Gość nius
a dlaczego niedowagę? dla zdrowia wskazana jest prawidłowa waga a nie niedowaga.

Gość kasia marynia.
20 kg to nadwaga??? moja córka waży ma niecałe 5 lat i też waży 20 kg i ja nie widzę u niej żadnej nadwagi.

Gość kawa kawa zbożowa
pierwsze słysze żeby wskazane jest aby dziecko miało niedowagę??? kobieto co ty wygadujesz??? twoje dziecko je jak nastolatka na diecie.

Okazuje się ze ma poważną chorobę genetyczną. Musi być lekka żeby mogla chodzić w przeciwnym razie będzie jeździć na wózku. Nie ja po prostu nie wierzę, ze to się dzieje! Jestem załamana. Poszliśmy do lekarza z głupota, pierdolą a wyszłam z taką informacją. W sumie nie ma żadnego leczenia. Nie da się dla niej zrobić nic prócz tego ze musi być filigranowa żeby nie powstawały deformacje w stawach. Musi cale życie mieć lekką niedowagę.

Gość matka wyjątkowej córki
mama lekko podłamana-> a dlaczego musi mieć niedowagę? Z tego co piszesz rozumiem, że to wskazanie lekarskie. Możesz napisać dlaczego? Nie pytam złośliwie ale z ciekawości, wszak sama mam córkę i waro poszerzyć wiedzę.

Gość akleikuk
mój syn ma 22 kg i 5 lat i nawet przez myśl mi nie przeszło żeby go odchudzać... z czego???? z kości????

Gość akleikuk
to wspólczuję, pierwsze słyszę.

Mała ma ZED. Jej stawy są nadmiernie elastyczne i nie wytrzymują jej obciążenia. Ma już tyle wad postawy i problemów ortopedycznych że wygląda jak powyginana. Żeby cokolwiek zrobić i w jakiś sposób cofnąć to co się stało musi schudnąć. Lekarz twierdzi ze u niej każde 10 gramów robi wielką różnicę dla jej stawów. A w zwiazku z chorobą ruch jest nie wskazany. Żadne bieganie, skakanie. Jedynie basen. Jednak ma też inne schorzenia które jej uniemożliwiają pływanie (przewlekle zapalenia dróg moczowych) W tej sytuacji zostaje tylko dieta.

mama lekko załamana-> współczuję i jednocześnie trzymam za Was kciuki. Najlepiej udaj się prywatnie do dietetyka dzięcięcego. A Was ignorantki, najmądrzejsze na świecie pozdrawiam i na przyszłość życzę więcej pokory. Każdy wie, że niedowaga nie jest zalecana u dziecka a skoro dziewczyna od początku pisze, że musi niestety dziecko taką wagę mieć to Wasze uwagi pseudomądre nie wnoszą NIC oprócz mądrowania się. Czemu dzwon głośny? Bo w środku pusty.

Gość hihua
co wy piszecie? 5-letnie dziecko 20 kg? Mój syn w I klasie tyle waży !!! Ma 120 cm wzrostu

Wedlug siatek centylowych jest na 70 centylu, a musi być max na 30. Wzrost ma na 50 centylu. Na prawdę nie jest gruba, spasiona ani nic. Ale w tym wypadku nie chodzi o wygląd tylko o to co dzieje się w organizmie, a on sugeruje że dziecko jest za ciężkie.

Gość do hihua
to twój syn to chyba skóra i kości. Jeść mu nie dajesz?

Tak, na pewno go głodzi. Lepiej Ci? To teraz możesz spokojnie iść.

Gość do hihua
Twój syn mało wazy, bo ma wzrost karakana. Tyle to mają dzieci w przedszkolu, więc się nie przechwalaj. :o

Gość aniaz zielonego
zespoł ehlersa danlosa tak? myslę, ze przesadzasz i to bardzo, oczywiscie nie mozesz tuczyc dziecka ale powinnas chodzic na rehabilitację ruchową.

Bedzie rehabilitowana. Jesteśmy zapisani na połowę czerwca. Chcą ją przyjąć do szpitala porobić wszystkie dokładne badania i wtedy zacznie rehabilitacje. Na razie dostała wkładki do butów, ćwiczenia do robienia w domu i mam zredukować jej wagę. Ach może też jeździć na rowerze tylko ona nie chce jeździć. Nie potrafi złapać równowagi, nawet na jednej nodze nie umie stanąć i ma lęk wysokości. Wszystko się tak nakłada i utrudnia że czuję się jak w pułapce bez wyjścia.

O boże jak to ten zespół to nie tak dawno wypowiadała się tu dziewczyna, która to ma. Boże jak ona cierpiała z powodu nieustającego bólu zębów. Pisała, że wyrwano jej któregoś zęba i od tamtej pory postępuje deformacja szczęki.

Autorce i jej córce strasznie współczuję :-( A co do wagi, moj 5-letni synek waży właśnie jakieś 19-20 kg, jest wysoki, ale szczuplutki. Myslę, ze to taka dośc normalna waga w tym wieku.

Mamo wyjątkowej córki proszę nawet mnie nie strasz. Ja jeszcze mało wiem o tej chorobie. Czytam dopiero. Mojej córki nic nie boli tylko nóżki i główka czasem. Ale nie może chodzić. Często się potyka i ciągnie nogi. Lekarz zdiagnozował stopy plasko koślawe, koślawienie kolan skoliozę. Jak stoi prosto to ma taki wydęty brzuszek i schowane ramionka jakby chowała szyję. Mówił ze to wszystko są następstwa tej choroby. Tak jej wyginał nóżki i paluszki a jej nic nie bolało. Jak mi pokazywał na mnie to to nie dałam tak rady zrobić bolało. A on jej odginał paluszki tak ze dłoni z drugiej strony dotykały.

No właśnie. Kochana pilnuj tych zębów bo to na prawdę katastrofa jest. Nie wiem czy kojarzysz ale jakiś czas temu był taki news: http://polishexpress.polacy.co.uk/akt,powiesil_sie_z_powodu_bolu_zebow,5561.html Nie piszę tego by Cię straszyć ale by uświadomić bo kto by o tym pomyślał!

Gość Ale mnie nerw bierze
Kobieto - idź ty do lekarza i skoro musisz już odchudzić dziecko, to niech on ci poradzi, może trzeba zrobić badania hormonów. Nie jest tajemnicą, że przy chorej tarczycy można tyć,mimo tzw. zdrowej diety.

Gość Ale mnie nerw bierze
Ach, nie doczytałam, bo się zagapiłam. Przykre to jest, w sumie mam córę w wieku twojej i ma 116 cm i waży 22 kg i nikt nie powiedział, że jest z nią coś nie tak, my wysocy i dzieci takie będą. Jak mała się rozbierze, to skóra i kości, jedynie pupa pełniejsza, ale to bardziej "dziedziczne" po mamusi. No wydaje mi się, że bez lekarskiej pomocy, nie dasz rady. łatwo mówić - odchudź dziecko ... cwaniak niech powie jak, żeby przy okazji nie wpadła w anemię.

My jesteśmy niscy wiec i nasza dziewczynka będzie niewysoka. Wzrostem się nie martwię. Co do wagi to nie widziałam wcześniej jakiś wielkich problemów. Dzieci są i szczuplejsze i grubsze od niej. Jest zupełnie normalna, zwyczajna. Może nóżki ma trochę grubsze, ale myślałam ze po prostu z tego wyrośnie kiedy przyjdzie pora. No ale ciągu kilku dni wszystko na nas spadło. Ta diagnoza, potem potwierdzenie jej przez innych lekarzy. Okropne.Ma się zdrowe dziecko i w jednej chwili dowiaduje ze jednak nie jest zdrowe. Zresztą mam do siebie zal ze ja tego nie widziałam. Zupełnie nie zwróciłam uwagi na te jej wyginanie paluszków, na skoliozę. Mówiłam żeby się nie garbiła ale nie przypuszczałam żeby to było tak poważne. Zaniepokoiły mnie nóżki i blizny na ciele, to ze z każdym dniem coraz trudniej jej się chodzi więc w te pędy wylądowałyśmy u lekarza. Moze gdybym zareagowała wcześniej byłoby łatwiej.