Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość week of view

BADANIE W CIĄŻY

Polecane posty

Gość week of view

Witam, jestem w 5 miesiącu ciąży. Wczoraj robiłam badania min. glukozy we krwi. Mój wynik: NA CZCZO----> 81.0 min 74.0 max 106.0 PO 1 GODZ PO 75 G GLUKOZY---->88.0 min 74.0 max 106.0 PO 2 GODZ PO 75 G GLUKOZY----> 69.0[-] min 74.0 max 106.0 CZY KTOŚ WIE CO MOŻE OZNACZAĆ TEN SPADEK POZIOMU GLUKOZY PO 2 GODZ OD PODANIA GLUKOZY. MARTWIĘ SIĘ A WIZYTĘ MAM DOPIERO 6 CZERWCA. BARDZO PROSZĘ, JEŻELI KTOŚ SIĘ ORIENTUJE, BĘDĘ NIEZMIERNIE WDZIĘCZNA ZA POMOC:) POZDRAWIAM:) 🌼

Gość edimaxiiii
no tak jakby cos nie tak w ostatnim wyniku. Ja nie wiem co to oznacza. moze w internecie sprawdz?

Gość week of view
PRÓBOWAŁAM, NIE MOGŁAM SIĘ DOSZUKAĆ, WIĘC POMYŚLAŁAM, ŻE MOŻE KTOŚ Z KAFE POMOŻE MI ZINTERPRETOWAĆ TE WYNIKI:)

Gość nius
a czemu myślisz że coś nie tak? organizm przyswoił szybko glukozę. Skoro po godzinie od podania miałaś 88 to 69 po dwóch godzinach nie jest dziwne. A w czasie tych 2godz. co robiłaś? Chodziłaś gdzieś czy siedziałaś w lab? Może spaliłaś ruchem glukozę.

Gość edimaxiiii
moze ktos zyczliwy ci pomoze:D pozdrawiam

Gość nius
wyłacz Caps Lock bo to oznacza krzyk :)

Gość week of view
MYŚLĘ TAK PONIEWAŻ ZAZNACZONE JEST MAX I MIN, MOJ WYNIK SPADŁ PONIZEJ MINIMUM, STĄD MOJE ZANIEPOKOJENIE. CHCESZ POWIEDZIEC, ŻE NIE POWINNAM SIĘNIEPOKOIC?:)

Gość week of view
oki już wyłączyłam:classic_cool:

Gość a co robiłaś w ciągu tych
2 godzin?

Gość week of view
poszłam do pracy(mam pracę biurową) a do laboratorium mam 5 minut drogi:) Czyli siedziałam prawie cały ten czas.

Gość nius
te zakresy norm są dla glukozy na czczo. po obciążeniu są normy po 1godz. do 180 a po 2godz. do 140

Gość nius
rozumiem że w pracy jednak coś robiłaś? Bo nie wierzę że siedziałaś te 2godziny nic nie robiąc?

Gość week of view
kurcze, ja mam na kartce przed sobą min 74 a max 106 czyli skala się nie zmieniła...dziwne. A wynik spadł poniżej minimum. hmmm....

Gość week of view
no właśnie mam pracę bardziej umysłową, siedziałam przed komputerem i załatwiałam sprawy papierkowe, to wszystko plus oczywiście droga do laboratorium jakieś 400/500m

Gość nius
nie wydało ci się dziwne że norma na czczo jest taka sama jak norma po obciążeniu? Powtarzam ten zakres dotyczy tylko tego na czczo. wiem bo parę mies. temu robiłam obciążenie. Zresztą wcześniej też robiłam i normy po obciążeniu były jak podałam a to co ty masz dot. na czczo.

normy na czczo są od 75 do 110 średnio, czyli u Ciebie to na czczo, coś nie pasuje w tych normach

Gość week of view
tylko wiesz mam zaznaczone na 3 karteczce pogrubioną czcionką 69.0 i ten minus oznacza, że poziom spadł mi poniżej normy. Tak jak jest to oznaczane w każdych innych badaniach. To mnie niepokoi.

pewnie dlatego, ze się przeszłaś wynik taki wyszedł, nieprawidłowy, bo szłaś do pracy trzeba odsiedzieć swoje i wtedy wyjdzie jak powinno

Gość nius
z linka: "glikemia po 1 godzinie od obciążenia wyniesie powyżej 180 mg% (10,02 mmol/l) glikemia po 2 godzinach od obciążenia wyniesie powyżej 140 mg% (7,8 mmol/l)" Nie masz podanej właściwej normy tylko ogólną. Chyba że twoje lab. wymyśliło sobie własną normę. :O

Gość week of view
asiamt no pasuje i nie pasuje, bo przy normach, które podane są u mnie na kartce z laboratorium na czczo jest ok, a przy normach podanych przez Ciebie-nie. Nic nie rozumie, chyba będę musiała uzbroić się w cierpliwość i poczekać do wizyty. nius oki, dzięki, postaram się czegoś tu doczytać:)

Gość nius
a to co zacytowałam dot. kiedy jest cukrzyca ciążowa przy obciążeniu 75g.

Gość week of view
a jednostka to mg/dl :)

ja pisałam o normie na czczo, a u Ciebie sa te same normy podane do na czczo i po obciążeniu, i tu coś nie halo

Gość nius
nadal te same normy są dla tych jednostek.

Gość week of view
asiamt może i tak, dzięki, teraz będę spokojniejsza 🌼

Gość nius
no przecież piszę ci o tych normach juz od paru postów. Cóż, szkoda się produkować skoro i tak olewane to jest. Może lekarz cię przekona.