Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malinkowa92

tabletki antykoncepcyjne a okres

Polecane posty

Gość malinkowa92

Cześć :) Od wczoraj biorę tabletki antykoncepcyjne. Mam pytanie. Czy tabletki mogą zatrzymać okres? Powiem że zdecydowałam się na ten sposób antykoncepcji po raz pierwszy, za namową chłopaka. Nigdy wcześniej nie miałam z tym styczności. Normalnie mój okres trwa tydzień. Czy po zażywaniu tabletek anty, powodują, że okres ten w pierwszym miesiącu będzie trał krócej bądź też zanika na 21 dni? Proszę o odpowiedź ;)

Gość malinkowa92
Czy ktoś pomoże ??

Okres, podczas którego rozpoczynasz przyjmowanie tabletek może być krótszy i mniej obfity niż te, które występowały wcześniej. Za to może pojawić się plamienie lub krwawienie, które może trwać aż do trzeciego opakowania (zazwyczaj trwa do końca pierwszego). Jest to normalna reakcja organizmu. Późniejsze "miesiączki", a dokładniej krwawienia z odstawienia są z reguły krótsze i mniej obfite niż fizjologiczne miesiączki.

Gość malinkowa92
Dziękuję za odpowiedź :) :)

Bardzo fajną sprawą jest również regularność krwawienia - jak unormujesz cykl to będzie się pojawiało ze szwajcarską dokładnością. A raz na jakiś czas możesz sobie krwawienie przesunąć zażywając dwa opakowania bez przerwy - to jest wygodne np.w przypadku wakacyjnego wyjazdu. Ponieważ dopiero zaczęłaś stosować pigułki radzę jednak zaczekać na unormowanie cyklu.