Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bxc

sytuacja z tramwaju

Polecane posty

Gość bxc

jechałam wczoraj tramwajem. wsiadła taka para (koło 20tki), usiedli, zaraz chłopak wstał i poszedł kupić bilet, w międzyczasie dosiadł taki dziadek wyglądał na 80 lat i usiadł na jego miejscu. dziewczyna kolesia mówi do dziadka "zajęte" a dziadek "tak? no przeze mnie". a dziewczyna przez cały tramwaj drze się "maciek, jakiś kolo ci miejsce zajął". i sapie coś do tego dziadka, że mówiła, że zajęte itd. dziadek siedzi dalej, ale widać, że mu się przykro zrobiło, tramwaj cały zapchany, wiec przesiąść się nie miał gdzie. no w końcu nie wytrzymałam podchodzę do dziewczyny i mówię "ten pan uciekał przed ostrzałem z karabinów, żebyś ty teraz spokojnie mogła jeździć po gdańsku tramwajem" usłyszałam "spier...", za 2 przystanki wysiedli. co się dzieje z tą młodzieżą? sama mam 24 lata. noż kurde dziadek schorowany, ledwo chodzi, to nawet miejsca ustąpić wypada, a nie jeszcze zwracać uwagę, że zajęte. zwłaszcza, że jechali tylko 3 przystanki :/

Gość Piotr B. dr dziennikarstwa
No to chcesz jakiś medal z kartofla za postawe czy co :classic_cool:

Gość jesli to nie prowo to masakra
...

Gość annia.....................
To pierdolona gówniara co???

Gość a skąd ty wiesz co on robił
70 lat temu? Równie dobrze mógł sam biegać z tym karabinem i strzelać, albo mieszkała w ogóle gdzie indziej i w dupie miał wojnę. Nie każdemu, kto jest stary, zawdzięczamy niepodległość.

Gość bxc
nie to nie prowo. nie chce medalu za postawe. nie po to o tym pisze. po prostu szlag mnie trafia co o tym pomysle. bo pozniej patrze w oczy tego dziadka a w nich widac taki zal, ze mu tak przykro.. szkoda mi go bylo, usmiechnelam sie do niego, a on takie prawie ze zalzawione oczy. kto wychowuje tych mlodych ludzi? dla mnie to nie do pomyslenia zeby tak sie odezwac do starszej osoby

Gość eqrrqreqer
w gdańsku hołota mieszka 🖐️

Gość bxc
nie no wiem... tak powiedzialam zeby jej sie glupio zrobilo. bez wzgledu na to czy on sam strzelal (swoja droga ci ktorzy walczyli o niepodleglosc jednoczesnie strzelali i uciekali przeciez) czy walczyl, chyba i tak nalezy mu sie szacunek?

Gość vvvvvvvvf
Starzy ludzie powinni siedzieć w domach a nie zajmować miejsca tym którzy płacą co miesiąc składki na ich emeryturę.

Samym wiekiem sie nie zasługuje na szacunek

Gość bxc
siedziec w domach i czekac na smierc? zycze Ci zebys uslyszal/a taki tekst kiedy bedziesz stara/y

Gość bxc
ej no kurde to co? dziadek mial stac i sie rozgladac kiedy ktos wysiadze zeby puscic mlodego chlopaka ktory tam wczesniej siedzial? przeciez on ledwo na nogach sie trzymal

Gość tsiunammia ad9ad
biedak, musiał się poczuć okropnie. Dobrze postąpiłaś! Na pewno był Ci wdzięczny.

Gość parowozik zapjerdalacz ZWEI
coolTURA

Z tym karabinem to dojeebałaś jak 150

Gość kot co ma siedem zyć
dobrze zrobiłaś... tu juz nie chodzi o dziadka a o młodych którym się wydaje... ja ostatnio w tramwaju usłyszałam dyskusje dwóch dwudziestoparolatkow, którzy sobie wzajemnie tłumaczyli, że ustawa emerytalna nowa jest super bo oni nie chcą płacić na staruchów leniwych NIEWIADOMO JAKICH SKŁADEK :O

Gość bxc
:/ nie ustapilam bo juz nie bylo takiej potrzeby - tamci wlasnie wysiadali ja jeszcze ""zrozumialabym"" jakby jechali cala trase tramwaju, ale 3 przystanki??

Medal z kartofla :D Autorko to nie tak, ja zawsze ustepowałam miejsca, znam młodzież, która również to robi, wszystko zależy od tego jak kto został wychowany i wiek nie ma na to wpływu, popatrz lub posłuchaj jak zachowują się niektóre stare kobitki i się zdziwisz kto ma więcej tej kultury.

Gość sama jesteś niekulturalna
Sorry, ale pretendujesz do uczenia kogoś kultury i wytykasz brak zachowania, a sama prezentujesz może trochę lepszy poziom, ale wcale wzorem nie jesteś: - o starszym człowieku (którego podobno szanujesz) mówisz protekcjonalnie "dziadek" jakby nie można było powiedzieć np. starszy mężczyzna, starszy pan itd. To tak jak do obcej dziewczyny powiedzieć "laleczko" np. Ładnie? Może do niego byś też powiedziała, dziadku nie martw się? - dalej piszesz o nim, jakby był jakimś nieporadnym dzieckiem, które płacze bo ktoś na nie nakrzyczał (osoba młodsza znacznie), a on sam nie może się bronić, nie umie odpowiedzieć tylko jest zdany na łaskę współpasażerów. A może po prostu nie chciał nic powiedzieć i Twoje wystąpienie tylko go zażenowało? - do obcej, dorosłej osoby mówisz od razu na "ty". Niby dlaczego? Bo nieładnie się zachowała to masz prawo przybierać mentorski ton i przechodzić na "ty" z kim chcesz? Chcesz udzielać lekcji kultury to sama się naucz.

Widzisz? Warto sie było chwalić? :classic_cool:

Gość leoasiaaaa aksa-0s-a
"sama jesteś niekulturalna" ale poleciałaś :D Chyba szukasz dziury w całym.To jeszcze źle, że autorka zwróciła im uwagę? Tobie można dogodzić czy nie? Co za argumenty, Boże... Ciekawe jak Ty byś się zachowała w takiej sytuacji??

Gość wiesz co blair
twoja inteligencja emocjonalna i empatia zgodnie z twoją stopką dawno już zgasły

Gość bxc
sama jesteś niekulturalna --> i tu się zdziwisz :) - dziadek to dla mnie nie jest forma obrażajaca - wręcz przeciwnie, jest to cieplejsze określenie starszego pana :) podobnie jak "babulinka" - nie pisałam, że płakał, tylko, że miał załzawione oczy (z przykrości), starsi ludzie nie lubią się kłócić kiedy ktoś jest dla nich nieprzyjemny - na 'ty', bo dziewczyna miała jakieś 20 lat, ja mam 24, więc nie dosc ze wiek podobny do mojego to jeszcze mlodsza... podobnie jak na ulicy w wieku podobnym do twojego osoba pyta cie o droge

Jak bym się zachowała? ;) Na pewno inaczej. Zwrócić komuś uwagę można także w kulturalny sposób. Zapomniałam dodać, że wycieczki osobiste są też nie na miejscu, szczególnie że zupełnie nie znasz żadnej z tych osób, ich narodowości i dokonań.

A jeśli jakiś obcy ci pan uzna, że "dupeczka", "laleczka" albo "cielęcinka" to pieszczotliwe określenie młodej kobiety, to nie będziesz miała nic przeciwko nazywaniu tak Ciebie? Może należałoby zapytać pana, czy chce się z Tobą tak spoufalać, żebyś nazywała go dziadkiem? Załzawione oczy mógł mieć ze stu powodów, np. alergia, albo po prostu kaszlnąć mu się chciało czy coś. Nadinterpretujesz jego gesty w oparciu o stereotyp, że starsza osoba - po Twojemu dziadek - to nieporadne i bezwolne cielątko, któremu można zrobić dowolną krzywdę. Nie zawsze tak jest. Bywają starsze osoby (po Twojemu dziadki), które zachowują sprawny umysł i nie potrzebują protekcjonalizmu. A w jakim wieku była ta dziewczyna to chyba jednak nie wiesz. Mogła być koło trzydziestki nawet - nie każdy ma twarzy wypisany wiek.

Gość bxc
dupeczka to typowe określenie o podtekscie seksualnym dziadek to zwrot uzywany do naszych dziadkow, a wiec do obcej osoby brzmi z cieplym podejsciem

Dziadek to protekcjonalizm i tak odbiera go większość zainteresowanych (tj. właśnie starszych państwa). Do swojego dziadka mów dziadku, a do innych osób - jeśli one same Ci pozwolą (np. zaprzyjaźnieni itd.).