Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość elag

od kiedy najwcześniej można

Polecane posty

Gość elag

uczyć dziecko sikać do nocnika

kup sobie miesięcznik "dziecko" (1zł), w tym miesięcu jest dokładnie opisane jak dziecko "dojrzewa" do tego żeby mozna było rozpocząć naukę korzystania z nocnika a za miesiąc będzie opisana ta nauka (etapy). To dziecko jest z takim chłopczykiem w niebieskich okularkach Ja sie duzo dowiedziałam z tego artykułu, wiem teraz ze dziecko musi do tego dojrzeć (są rózne sygnały od dziecka kiedy jest gotowe), bez sensu byłoby np. gdybym teraz uczyła synka sikać do nocnika (15miesięcy) skoro on nie sygnalizuje potrzeb fizjologicznych, moze udało by mi się czasem ucelować, ale to bez sensu, jak mały bedzie gotowy to wtedy przeprowadzimy całą operacje szybko i sprawnie. Z reguły dzieci są gotowe na nocnik ok 2 - 2,5 roku chociaż oczywiscie zdarzają się 1,5 roczne wyjątki, albo 3 latek który nie dorósł jeszcze do tego. A ile ma Twoje dziecko?

mi mama mówiła ze sadała mnie na nocnik już jak miałam 9 miesięcy i sikałam do nocnika, ale to było takie "celowanie", sadzała mnie po przebudzeniu, po spacerze itp., czasem trafiła i zrobiłam siku w nocnik ale nie miało to jakiegoś wtedy wiekszego sensu, bo ja nic nie kojarzyłam, kiedy zrobię, czy już mogę wstać, po co siedzę itd.

Gość elag
Daria własnei ja syna który teraz ma 13 lat najpierw sadzałam własnei w wieku ok 9 meisiecy i mysle że on wtedy by sie nauczył ale z wlasnej winy zaniedbałam to a bo czasu nie ma i wygodniej mi bylo w pampers a potem miałam do 3 roku życia przekichane bo sikał w pampersa teraz z drugim dzieckiem nie chciałabym popełnic tego błedu

Gość a ja powiem tak,że
moja córeczka ma 15 miesięcy i od jakiegoś miesiąca lata bez pieluszki tylko na wyjazdy zakładam,przed każdym spaniem i po spaniu,przed spacerem i co 1,5 godziny ją sadzam na nocnik i robi wiadomo że zdarzy się,że zrobi w majtki,kupkę też robi do nocniki. Nie mam na celu tego,że musi się teraz nauczyć wołać na nocnik ale zaraz znowu przyjdą upały i bez pieluchy jest po prostu chłodniej.